Bitterstoffer

Stegt rosenkål eller palmekål med parmesan

Kom hvidløg, en mild chili, og rosenkål i en pande med lidt olivenolie og steg det uden at det bruner. Hæld vand på så det dækker og skru ned, lad det småkoge til vandet er fordampet og det begynder at stege igen, et sneskred af parmesan og groft knust sort peber over.

Grønkål og frugt salat

Meget meget Fintstrimlet - ikke hakket - grønkål, mørke druer, grapefrugtsegmenter uden skind, og en dressing af granatæblesirup, en smule æbleeddike, olivenolie og groft salt - granatæble hvis man har det!

Braiseret Julesalat med vermouth og honning

Radicciosalat eller julesalat stegt langsomt i kvarter i olivenolie, til det er mørt og gyldent, de sidste 5 minutter kommer man lidt vermouth ved og lader det stege væk igen. Dryp med flydende honning, groft salt og granatæblesirup.

Pigenon-Selleri salat

Lav en smuk salat au pigenon æbler, småtskåret rå knoldselleri, persille, hvidløg, æbleeddike, groft salt og olivenolie.

Blade med valnødder

Salat af vårsalat, asiatiske blade, romaine, rucola, med ristede valnødder, pigeonæblestykker, æbleeddike, honning, olivenolie og soya.

Savoykål med ansjoser

Salat af Savoykålblade - kogt til de er akkurat møre. Serveret lune eller kolde med hakkede ansjoser, persille, hvidløg, olivenolie og citrussaft henover.

Risotto med Ristet radicchio og parmesan

Risotto kogt på hvidvin og grøntbouillon med ristet radicchio, parmesan og smørklat.

Artiskokker ala romana - Carciofi alla romana

pro. pers.

Køb artiskokker med stilk. Skræl stilken, så alle de yderste fibre kommer af. Pil de yderste blade af artiskokken og skær de øverste 3 cm af. Nu kan man pille de stride totter der sidder fast på bunden ud med en teske, og de skal ud allesammen. Studs bladene så den øverste halvdel er skåret af dem allesammen. Det man skal frem til er en artiskok hvor man kan spise det hele. Prop en kvist mynte, persille, hvidløg og løg ind i hulningen og stil artiskokker¬ne tæt, med stilken opad, i en gryde der lige passer. Hæld vin, olie, salt, peber og lidt vand i bunden og lad artiskokkerne mørne sagte under låg i ca. 35 minutter. Tag dem op og kog lagen ind til der næsten kun er olie tilbage. Spis dem lune eller kolde med lidt lage ved, og masser af italiensk brød til.

Puntarelle di galatina med ansjosdip

4 personer

Mos ansjosfileterne, hvidløg, capers i foodprocessor eller bedre endnu i en stor morter. Rør olie og eddike i stille og roligt så det bliver som en mayonnaise. Dryp sparsomt over salaten, som en forret.

Og til dessert:

Thekogte svesker med valnødder og granatæble

Til 4-5 personer

Læg 250g svesker med sten i blød i 1 liter meget, meget stærk sort the, med fint strimlet skal af 1 Yuzu eller bergamotte til de er svulmet op. Kom 1 dl sukker i og kog sagte i en halv times tid. Lagen skal ende med at være en ret tyk sirup. Smag den evt. til med mere sukker undervejs, lad det blive holdt. Server med blødt flødeskum, ristede valnødder og et granatæble pillet i kerner.