Ny kagebog

Camilla har skrevet en ny kagebog, ‘Helt i Kage’, som er om kager med masser af frugt og bær, som måske ser lidt hjemmelavede ud, men smager helt fantastisk, og med skønne fotos af Anne-li Engstrøm. Bogen udkommer den 31. august, på Peoples Press, men kan allerede nu forudbestilles på www.fuglebjerggaard.dk i netbutikken. Desuden vil bogen kunne købes på Høstmarkedet.

Lavendel-citronkage

Til 6–8 personer

I denne fine sammenhæng er lavendler ikke for meget, men hvis man er vild med kagen selv – og den er virkelig meget dejlig – og en smule træt af lavendlers intense duft, hvad man godt kan blive, så kan de erstattes af krydderurteblomster som timian, lidt fint hakket frisk rosmarin eller hyldeblomster. Man kan også bruge anisfrø i stedet, i alle tilfælde skal citronen blive …

1 dl spanske mandler
5 bitre mandler
skal af 3 citroner
350 g sukker
6 æg
250 g smør
saft af 1 citron
2 spsk. lavendelblomster
1 dl sødmælk
350 g mel
1 spsk. bagepulver

1 portion lavendelsirup

200 g sukker
saft af to citroner
1 kardemommekapsel, knust
1 spsk. lavendelblomster og 1 spsk. blade

2,5 dl vand koges med sukker, citronsaft, kardemomme, lavendelblomster og -blade. Kog, til det tykner let, og si det.

lavendelblomster til pynt

Smut og hak mandlerne. Riv de bitre mandler helt fint, de behøver ikke smuttes. Riv skallen af citronerne. Pisk sukker og æg til skum. Smelt smørret. Bland citronskal og -saft i æggene. Tilsæt så mandler, lavendler, sødmælken og smørret til dejen. Vend forsigtigt, men grundigt rundt, til det er fordelt. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen, til den er helt jævn. Fyld dejen i en smørsmurt springform, der kun må blive halvt fuld. Bag ved 185°C, til den er færdig, dvs. at man kan stikke en træpind i kagen, og den kommer tør op.

Hæld lavendelsiruppen over kagen, når den kommer ud af ovnen. Køl kagen helt af og tag den ud af formen. Pynt med lavendelblomster.

Rabarbermarengspie

Til 8–10 personer

En tærte i meget nær familie med citronmarengspie, bare med rabarber, som kan præcis det samme som citroncreme: syre, intensitet, kontrast. Sådan en pie er smuk, smager skønt og er langt nemmere at lave, end den ser ud til. Det er bare et samlesæt af mørdej, rabarber og marengs. Den eneste forudsætning er en tærteform i metal med løs bund. Ellers er det simpelthen umuligt at få tærten op og ud i bare nogenlunde hele stykker. Formen skal være 24–27 cm i diameter.

200 g hvedemel
125 g smør
50 g flormelis
1 æg

Hak smør, mel, æg og flormelis sammen til en mørdej på bordet med en stor kniv. Ælt dejen, til den hænger sammen, ikke længere. Film meget grundigt og læg den i køleskabet, til den er kold, ca. 1 time. Den kan holde sig på køl i tre dage, måske mere, men på et tidspunkt begynder den at lugte ostet. Dejen kan også fryses.

Fyld:
700 g rabarber i mindre stykker
150 g rørsukker
2 spsk. kartoffelmel

3 æggehvider (l dl)
170 g flormelis eller rørsukker
½ tsk. eddike

Pisk æggehvider, eddike og halvdelen af sukkeret til et stift skum. Vend resten af sukkeret i. Bages midt i en 100°C varm ovn i 45–120 minutter alt efter størrelsen.

NB: Når man bruger rørsukker til marengs, skal skummet piskes i længere tid. Derfor kan det være en fordel først at findele rørsukkeret i en foodprocessor eller i en morter.

Rul den afkølede mørdej ud til en stor cirkel, der passer i tærteformen. Hvis det er helt uoverskueligt, kan dejen presses ud med fingrene. Dejen skal være max 3 mm tyk. Brug resten til at forstærke siderne, de skal være tykkere end bunden for ikke at knække.

Bland rabarber med sukker og kartoffelmel og fordel det på bunden.

Kom marengsmassen i en sprøjtepose eller en plastikpose, hvor et lillebitte hjørne er klippet af. Sprøjt et ca. 3 cm tykt lag marengs ud over rabarberstykkerne i et jævnt lag; det er nemmest at starte med en spiral i midten og slutte ude langs kanten.

Bag tærten ved 130°C i ca. halvanden time. Ovne er forskellige, så det er klogt at holde øje, bunden skal være lysebrun og gennembagt, marengsen sprød helt igennem. I nogle ovne kan det være godt at give den undervarme til sidst.

Køl af, til tærten er lunken, og spis den med vanillecreme, flødeskum eller is.

Rester holder fint, dog kan marengsen bliver en smule blødere.

Venlige hilsener
Camilla og co.