Opskrifter fra krydderurtekursus på Fuglebjerggaard juni 2013

Den bedste rabarberkage

3 kager a 12 personer.

Og så til kagerne, denne her kage er vidunderlig, og man bager tre af dem ad gangen, de kan både gemmes en uges tid i køleskabet og fryses.

750 g sukker
750 g normalsaltet smør
500 g hvedemel
100 g rismel/kartoffelmel
9 æg, mellem
2 spsk bagepulver
500 g sukker
evt. krydring som ovenfor
4 bundter rabarber i små stykker

Pisk sukker og smør til det er hvidt og skummende. Rør æggene i et ad gangen, de skal opsuges i dejen før det næste røres i. Det er altså klart nemmest på røremaskine. Bland de to slags mel og bagepulveret, og sigt det over dejen. vend rundt til dejen er helt jævn.

Fordel dejen i tre springforme, eller ildfaste fade foret med bagepapir, og tryk rabarberen ned i dejen. Der skal så meget rabarber i, at der ikke kan være mere. Drys med sukkeret. Det bliver et ordentligt lag som bliver en nødvendig modvægt til de mange rabarber i kagen, og et knasende sprødt låg, som nogen steder er blevet til sej rabarberkaramel på den færdige kage. Hvis man vil aromatisere med krydderier skal de blandes i drysse sukkeret.

Citronskal skal i dejen,. Bag ved 165–175 grader i ca. 1 time, til dejen er nogenlunde fast i midten.

Kørvelcreme

Helt utroligt anvendelig, meget nem og meget dejlig sauce, en letfodet forårsduft til al stegt, bagt, kogt fisk, skaldyr, og nye grøntsager.

1 kæmpestort bundt kørvel eller sødskærm
2½ dl cremefraiche
lidt salt og peber

Hak kørvelen meget fint, bland med cremefraichen, smag til med salt og peber… Eller kom det hele i foodprocessoren, og kør først kørvelen til den er hakket, tag den ud og bland med creme fraiche, creme fraiche i foodprocessor har en tendens til at blive til smør.

Løvstikkepesto

Dejlig og krydret til nye kartofler, som sauce til grillet fisk og kød,, eller på rugbrød med nye kartofler.

en håndfuld meget unge løvstikkeblade
100 g ristede valnødder
1 spsk. citronsaft
1 dl olivenolie
salt og peber
en smule sukker
½ nyt hvidløg
1 spsk. saltede capers
1 spsk. æbleeddike
100 g ristede brødkrummer

Knus det hele undtagen brødet i foodprocessor, men kun til en krumlet konsistens, den skal være lidt grovkornet. Man kan også hakke det hele på et bræt. Bland med brødkrummerne. Den er bedst når den har trukket lidt.

Nordisk kryddersalt

En fin aromatisk blanding af kørvel, løvstikke, persille, dild, fennikel, sort peber og guerandesalt. Til kartofler, fisk, kylling, røget fisk, supper…

Mosk krydderurterne i foodprocessor, tilsæt groft salt, hæld ud på en bakke for at tørre, tilsæt ebvt mere salt, hvis blandingen er for fugtig.

Limonade af mange slags citron

saft af 4 citroner
fintstrimlet gul skal af 4 citroner
en håndfuld citronmelisseblade
en håndfuld citronverbenablade
en håndfuld citrontimian
lidt anisisop blade
en håndfuld bergamottemynte blade
200 g sukker
1 l vand

Kog en lage af sukker, vand, citronskal og timian. Når sukkeret er opløst køles den af. Når den er kold blandes med citronsaft, og resten af urterne plukket i hele blade. Lad det trække nogle timer, gerne til dagen efter. Drik med isklumper. Hvis man vil have den helt klar skal man sigte den før man hælder over de friske urter, men det er ikke nødvendigt. Man kan også tilsætte citrongræs til denne opskrift, som koges med i lagen.

God fornøjelse
Camilla Plum