To slags chilisauce

Henkogt chili/chilisauce

2 l friske chili
2 dl æbleeddike
4 lang peber, eller 1 spsk. hel, sort peber,
1 spsk. groft salt
1 dl rørsukker
1 laurbærblad
En stor kvist citrontimian
En kvist græsk oregano
Sylteglas eller patent flasker

Prop chilierne tæt i glas eller flasker, fordel resten af ingredienserne, i glassene og skru lågene på, men ikke stramt, der skal kune slippe overtryk ud under henkogningen. Henkog ved 120° C i ovnen, til chilierne er kogt, og det bobler lystigt i glassene. Skru lågene helt stramt på, mens glassene er knaldvarme. Når saucen er kogt, kan chilierne bruges hele, eller man kan ryste glasset, så de splatter ud til en chilisauce. De holder i princippet uendeligt, så længe glassene ikke er åbnet.

Sambal Oelek

Sambal oelek er en meget rød og krydret chilisauce. Forholdene mellem ingredienserne afhænger meget af chiliernes styrke. Man kan lave sin sambal mild eller meget stærk og evt. blande forskellige slags chili, bare ikke habanerotyperne, som smager helt forkert i denne sammenhæng.

2 dl friske røde chili
6 fed pillet hvidløg
3 spsk. hakket ingefær
2 stilke citrongræs, kun det møre, inderste af stænglerne
3 spsk. palmesukker
Limesaft og æbleeddike

Kom det hele i en wok og kog sammen over høj varme, til chilierne er kogt. Blend og smag til. Smagen udvikler sig i løbet af nogle timer, så kan man smage til igen.

God fornøjelse
Camilla Plum