Gløgg

Gløgg kan være mange ting, denne gløgg er julet men på en helt anderledes og meget delikat måde. Det er dejligt at servere til sine venner, og en fin gave.
Man kan lave en lille gazepose, et glas eller en cellofanpose med krydderiblandingen og give den alene, og hvis den ellers bliver brugt vil den give en helt ny ud-af-gløggen-oplevelse.
Man kan naturligvis også give et full-treatment gløggkit med både citroner, en fin pose cubansk rørsukker eller en pakke fuldstændigt vidunderligt aromatiske palmesukker, hvidvin og en ikke alt for god rom. Cuba - og Nicaraguarom er spildt mælk i denne sammenhæng, de skal drikkes anderledes andagtsfuldt.
Hvid gløgg til 20 personer
Krydderier: 8 stjerneanis, 100 g. frisk ingefær, en muskatnød, 40 sorte peberkorn, 4 kanelstænger, 8 hele allehånde, 8 enebær, 1 spsk hel coriander, 1 laurbærblad
4 fl. hvidvin/rigtig cider
en halv flaske brun rom, og hvis der er mere gør det ikke noget.
skræl af 2 bergamotter
rørsukker eller palmesukker efter smag
Knus krydderierne lidt i en morter, eller med et bredt knivblad mod et bræt.
Kom dem med citrusskrællen i en gryde med 1.5 l. vand og kog det sagte en halv time. Lad det trække til det er koldt, gerne til dagen efter.
Varm vin/cider, den siede ekstrakt op til lige under kogepunktet. Smag til med sukker, og kom rommen i, i sidste øjeblik.
Hik!