Vandkefir

Du modtager 1 spsk. kefirsvamp, som skal sættes i brug i løbet af en uges tid.

Vandkefir er en svamp, som består af mange forskellige svampekulturer og mælkesyrebakterier. Den ligner små blomkålstykker eller mislykket meljævning.

Kefiren tilsættes 1 l sukkerholdig saft, feks. hyldeblomst, ufiltreret æblesaft eller saft af alle slags bær. Man kan også prøve f.eks 1 l koldt vand med 100 g sukker, saft og tynd gul skal af ½ citron og et par håndfulde tørrede frugter som rosiner, abrikoser og svesker.

Sæt et tætsluttende låg på, og stil beholderen ved stuetemperatur til saften bobler let og er behageligt syrlig/sød. Præcis hvornår, man vil tage svampen fra, er jo et spørgmål om smag, man må eksperimentere lidt. Men svampen lever af sukkerstoffer, og saften vil gradvist blive mere syrlig. Sigt svampen fra, skyl den i en sigte i koldt vand, og kom den enten straks på en ny portion saft, eller opbevar den i rent vand i køleskabet, hvor den vil holde sig i nogle uger.

Svampen vokser, når den får næring, og man kan roligt dele ud af den.

Drikken bliver let alkoholholdig, og smager skønt. Den har efter sigende også en masse sundhedsfremmende egenskaber, som alle mælkesyregærede produkter.

Kefirsvamp har ikke godt af kontakt med metal. Brug andre materialer til håndtering og opbevaring.