Opskrifter fra Aftenshowet om madspild

To kyllinger på tre måder, så man får brugt hver en stump!

Kylling med hyldeblomst og citron

lår og vinger af 2 store kyllinger
2 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
saft og skal af 2 citroner
1 spsk. salt
1 helt nyt hvidløg, skåret i skiver
1 tsk. knust sort peber
stor klat smør
frisk salvie, citrontimian, mexicansk estragon og citronverbena

Kom kødet i en stegeso eller tagine, bland med den gule skal af citronerne, hvidløg, salt og peber, hyldeblomstsaft og kom en god smørklat øverst. Bag ved 200 C til kødet er meget mørt. den sidste tid tages låget af så kødet kan brune. Smag til med salt og peber, og kog evt. saucen ind hvis den ikke er reduceret nok i ovnen. Pres saften af citronerne ag hæld over retten, server i stegesoen.

Spis med nye kartofler og masser af grøn salat.

Risotto med asparges og citron

200 g risottoris
1 bundt forårsløg
1 l kraftig hønsefond kogt på de to kyllingeskrog og aspargesenderne
2 bundter asparges
stor klat smør
200 g friskrevet parmesan eller pecorino
skal af en halv citron
1 spsk citronsaft

Hak løgene fint og steg dem klare, men ikke brune i lidt smør i en tykbundet flad gryde.

Rør risene i og rør til de klarer i smørret, de skal ikke brune. Nu rører man gradvist varm fond i, over lav varme. Når risene har suget, rører man mere fond i. Hvis der ikke er helt nok bruger man vand for resten. Hele processen tager ca. 30 minutter alt efter risenes beskaffenhed.

Der er kun et men, og det er at der skal røres i det med meget jævne mellem­rum. Men man kan godt lave noget andet imens, bare man holder øje.

Omrøringen sikrer en cremet blød risotto. Man kan ikke bare komme al væsken i på en gang, man må betragte risottokogning som en meditativ oplevelse.

Når risene har suget og kogt næsten færdige kommer man de snittede asparges, og reven citronskal i. Kog videre til det hele er akkurat mørt. Så rører man smør, citronsaft og parmesan, lægger låg på og lader det trække i fem min.

Server i små appetitlige portioner i dybe tallerkener.

Hønsefond

Kom de to skrog,, aspargesender, aspargesskræller, krydderuretrstilke, et løg i skiver og 1 spsk. salt og lidt hel sort peber i en gryde, som ikke er for stor. Dæk med vand og kog sagte i 2 timer. Si fonden og brug den til risotto, eller en skøn suppe med masser af friske krydderurter oven i.

Kyllingebryster med krydderurter

Steg kyllingebrysterne i brunet smør på en tykbundet pande., ved ret lav varme, de skal have længere end man tro, Når man mener de har fået nok kan man skøre dem over, de skal kun lige akkurat være gennemstegte, dvs. at de ikke må være lyserøde i midten længere, men hvis man steger dem videre bliver de tørre. Drys med rigeligt flagesalt og en cremolata af frisk hvidløg, persille, citrontimian, frisk salvie og basilikum, samt den gule skal af 1 citron hakket fint sammn på et bræt. Spis i tynde skiver med nye kartofler, og en grøn salat.

God fornøjelse
Camilla Plum