Haven på Fuglebjerggaard

På Fuglebjerggaard er vi vilde og gale med havedyrkning. Vi har gennem årene anlagt en Urban Garden på landet, en stor køkkenhave, frugtplantage og bær til både os selv og selvpluk. Desuden dyrker vi selv de fleste af de frø vi sælger, og et utal af planter til formering, stiklinger, rodskud, knolde mm som vi også sælger i netbutikken.

Planteskolen fylder også godt, og her opformerer vi så mange planter selv som vi kan overkomme. Vi prøver at passe godt på vores gamle traditionelle landbohave med frugttræer, buksbomhække og store staudebede. Haverne leverer dejligt liv året rundt, masser af arbejde, pragtfulde grønsager, bær, frugter og ikke mindst blomster.

Haverne er åbne for publikum, når vi holder åbent.

Haverne er til inspiration og glæde for både os selv og andre. Men ikke mindre væsentligt så har vi dem for at kunne prøvedyrke de fleste af de mange hundrede sorter økologiske blomster, grønsager og krydderurter, som vi forhandler i vores frøbutik.

Vi tager selv ufattelig mange frø af især tomater, chili, ærter, bønner og blomster. Frøene kan både købes i gårdbutikken og i vores webshop. Vi udvælger sorter der egner sig til økologisk dyrkning i Danmark, som smager ekstraordinært godt og er skønne og sunde at se på.

Fuglebjerggaards planteskole

Du kan se planteskolens åbningstider på forsiden af hjemmesiden.

Camila Plums Blandede landhandel i Jægersborggade 17 er i høj grad en plante- og frøhandel

Du kan komme forbi, eller du kan bestille det du ønsker dig i netbutikken og afhente det i Landhandelen

Havekurser og arrangementer med Camilla Plum

Sidst i april starter salget af tomater og chiliplanter med en chili- og tomatdag, som man kan melde sig til i vores netbutik. Her får man alt at vide om sorter, dyrkning og anvendelse. Her kan man købe vores mange sorter skønne tomater og chili og masser af andre udplantningsplanter, så længe lager haves.

Haven er også grundlaget for et mylder af andre havekurser i alt fra podning til spiselige blomster og krydderurter. Se mere her.

Rundvisninger med Camilla Plum

Hvis man vil besøge haverne uden for åbningstiden, kan vi arrangere rundvisninger for grupper. Der ligger også en del haverundvisninger, man kan melde sig til i netbutikken.

En rundvisning med Camilla, hvor vi kommer rundt i hele haven og besøger planteskolen, koster 2.500,- kr. - ca. 1 time.

Gamle sorter

Et forsøg med at give gamle sorter af grøntsager til sukkersygepatienter virker over al forventning.

Det er jo en glædelig nyhed, men sagen er jo, at vi alle sammen medvirker i et fuldskalaforsøg med hvad der sker, hvis man spiser overforædlede grøntsager, umoden kunstigt modnet frugt og grønt, gamle slatne grøntsager som er plukket for længe, længe siden, grøntsager som er dyrket under stressede forhold, som gør dem store og fulde af vand og pesticider. Resultatet er åbenlyst. Vi får menlig blandt andet rigtig meget sukkersyge og alle mulige andre civilisationssygdomme.

Og det er desværre ikke nok, at det er økologisk. De fleste økologiske gulerodsavlere dyrker i dag sorten 'Bolero', som er en moderne sort, som er ekstra sød og uden bitterstoffer, fordi de tror det er det, vi gerne vil have.

Sagen er, at indholdstoffer, salte, mikronæringsstoffer og bitterstoffer, som vi har brug for, kan smages. Hvis man køber frugt og grønt, som smager af meget lidt, så får man grøntsager og urter, som har meget få livsvigtige indholdsstoffer.

Det handler om sorten og meget om dyrkningen. Konventionelle grøntsager paces, så de vokser hurtigt og så får de endnu færre indholdsstoffer.

Jeg kan kun anbefale, at man selv dyrker så meget man kan, og at man dyrker gamle sorter. De findes ikke kun i Nordisk Genbank, men er for eksempel til salg som frø i min og andres butikker.

Jeg nævner nogle få fra min egen netbutik:

Monstreux de Carentan, vinterporre, fransk og fra 1800-tallet, Københavns Torve, dansk kålsort fra 1800-tallet, Lav Amager, dansk kålsort fra 1800-tallet, Chantenay red cored, fransk gulerod fra 1800-tallet, Rodelika og Robila, 2 nye biodynamiske sorter avlet med henblik på flere smags og bitterstoffer i Tyskland, Salat 'Marvel of 4 seasons', fra starten af 1800-tallet, rødbede Egyptisk rød, fra 1700-tallet,, Rouge crapaudine; rødbedesort fra 1600-tallet, Grønkål cavolo nero, italiensk sort far 1600-tallet, tennis balla, hjertesalt som vi ved at hoams jefferson dyrkede på monticello, Heraut, fransk ærtesort fra 1700-tallet, Carlin Peas, mangetoutærter fra 1500-tallet, med lilla blomster, indiske ærter 'Golden sweet', som man mener er en af dem, som munken Mendel bruget til sine forsøg i 1800-tallet for at finde ud af, hvordan genetik virke, borlottobønner, italiensk arvesort, Zapotec, vild mexicansk tomat, formetlig stammoder til alle bøftomater, 'Brandywine'-tomater, sorter som stamme fra europæiske religiøse udvandrere til Pennsylvania siden 1600-tallet - listen er uendeligt lang. Hvis man søger en smule, er der stadig tusindvis af heirloom, dvs. arvestykkesorter tilbage, man kan dyrke og spise.

Udbytte af egen nyttehave

var et kort, man kunne trække i Matador for længe siden, men måske kommer det igen.

I hvert fald så dyrker vi en masse krydderurter, bær og frugter på gården og forsøger at få så meget glæde af hele denne mangfoldighed som muligt, både fordi vi lever af at spise og sælge herlighederne, og fordi det skaber stor mening at udnytte sagerne, når de er der.

Blomster fra lindetræer og hyldebuske, mynter, solbærblade, blomster og krydderurter bliver til theer, kryddersalte, safter og tørrede urter, som man kan købe i gårdbutikken og for en dels vedkommende i netbutikken. Resten bliver brugt til mad, safter, theer og kager i cafeen om sommeren.

Alle de skønne tomater og chili bliver til frø, salsa, chutney, marmelade, kryddersalte og til dejlig mad, og ikke en dråbe går til spilde.

Bær og frugt har vi til selvpluk, til cider og til kager, mad og syltetøj, som vi har glæde af hele året rundt.

Øekos betyder husholdning, og økologi er meget mere end at lade være med at sprøjte og kunstgøde. Det handler om at opføre sig ordentligt, klogt og forsvarligt med de ting man er så lykkelig at have til sín rådighed.

Inspiration og viden

Der ligger et mylder af Camilla Plums artikler herunder - lige til at læse. Her er dyrkningsvejledninger til alle frø, men ofte i form af mere grundige artikler, tips om anvendelse, pasning, og frøtagning o.m.a.

Hvis du vil vide mere

Camillas have-TV

Se udsendelserne på DR2’s portal.

Bøger om haven

De kan alle købes i netbutikken,  i gårdbutikken og hos boghandleren.

Camillas Køkkenhave

Min store bog om at dyrke sin køkkenhave er udkommet igen, forår 2021, du kan finde den i netbutikken, hos boghandlen, på gården og i Landhandlen.

Haveartikler af Camilla Plum

Agurker
Sjovere Agurker
Amaranth & familie
Artiskokker
Asiatiske kål
Asparges
At dyrke artiskokker
Auberginer
Basalt om dyrkning af haven
Basilikum
Basilikum 2
Biodiversitet
Blomstereng
Blomster der kan spises
Blomsterløg
Blomstermode
Bønner
Chili dyrkning og sorter
Chilitid - Sådan dyrker du chili fra A-Z
Oversigt over vores chilisorter
Overvintring af chiliplanter
Cikorie salat
Dahlia
Dansk Køkkengræskar
Drivhuset og en advarsel mod plantesække
Dufthaven
Dyrkning generelt
Fennikel
Figen
Flerårige grøntsager
Frø
Græskar og courgetter
Georginer
Gulerødder
Have uden have
Have dyrkning
Hestebønner
Hestemynte
Hvidløg
Hårdførhed
Hårdførhed 2
Hvad kan du så i august og spise i år?
Italienske Vintergrøntsager
Jordskokker
Kartofler
Kinapurløg
Kultiveret Forkultivering
Kvan
Kål
Kål- Vores Helt Egne Kål!
Køkkenhaven, basalt
Køkkenhaven, året rundt
Koriander
Lathyrus
Lathyrus: Dyrkningsvejledning
Lidt om dyrkning af spiselige blomter
Løg
Majs
Milpa
Om planter, enårige m.fl.
Oca
Physalis
Mere om Physalis
Porrer
Rabarber
Ramsløg
Rodfrugter
Rødbeder og andre beder
Salater
Søde kartofler
Bitre salater
Safran
Salatkålsbedet
Salvie
Selleri
Skærmplanter
Sommerblomster
Spinat
Spiselige knolde og sommerløg
Stauder
Stokroser
Strandplanter
Den sydamerikanske køkkenhave
Sådan dyrker du bær fra frø
Sådan dyrker du Chou Daubenton
Tagetes
Mere om Tagetes
Tallerkensmækker
Tallerkensmaekker og sommerfuglekarse
Tomater
Tørkeplanter
Udplantnings planter
Sådan tager man sine egne tomatfrø
Oversigt over vores tomatsorter
Tomater og chilli, erfaringer fra 2011
Ærter
Gode råd

Link til Camilla Plums Haveudsendelser fra 2007, 'Camilla i haven.