Sådan tager man sine egne tomatfrø

Det er klogt at tage frø af sine tomater løbende, og ikke kun af de allersidste.

Det er sorter der er så gamle at de er frøkonstante, dvs. giver samme afkom som forældrene. Nogle enkelte gange kan man risikere at en bi har været ind og lave ravage, og man får en krydsning ud af sine hjemmeavlede frø, men det er sjældent.

Det kan derimod ikke lade sig gøre at tage frø af moderne F1-hybrider, som er en krydsning af to helt andre tomater.

Hvis man prøver det får man et tilfældigt udvalg af den genpulje disse krydsninger rummer, og det er ikke særligt godt.

Det er klogt at tage frø fra ikke bare en, men flere tomater, af samme sort.

Vælg nogle der er typiske for sorten, og helt modne.

Metoden her giver det bedste spireresultat næste år:

Når de skal gæres handler det om at de jo som andre frø af frugter og bær er beregnet på en tur igennem nogens tarmsystem, før de skal spire, og det er det man efterligner med gæringen.

Tomatfrø kan spire uden, hvis gæringen forgår inden i frugten, hvor den falder, men man forøger chancen for at frøet er spiredygtigt på den måde, og får samtidig fjernet det snot der sidder udenpå.