Dyrkningsvejledning Lathyrus

er ikke det nemmeste at dyrke, men noget af det dejligste.

Der er ret lang inkubationstid på dem, men lige pludselig er de der, og så kan man plukke løs i månedsvis. Og i øvrigt skal man huske faktisk at plukke alle sine latyrus, hvis man vil have dem til at blive ved med at blomstre. Så snart den får lov at udvikle bælge stopper blomstringen. Man kan lade et par af sine planter gå i frø så man har frø til næste år. Man skal ikke bare vente til allersidst, så er det ikke sikkert frøene når at modne. Det er de først når bælgen er helt lysebrun og tør. De vil så blive en blanding af de latyrus man har, men altid dejlige.

 

Latyrus skal forkultiveres,i små potter, et lunt sted, f.eks drivhus fra midt i april. Man kan også så dem indendørs i vindueskarmen i begyndelsen af april. Så dem i pottemuld, og hold dem fugtige, men ikke våde. Man kan dække med over med plasticposer, for at holde på fugten, lav nogle huler i posen. Men husk at lufte ud en gang imellem, så de ikke rådner. Det er klogt at slibe frøene en smule på den en side med en karborundum sten eller fint sandpapir, så der akkurat går hul på skallen. Den kan være så hård at spiren ikke kan trænge igennem, derefter lægger man dem i koldt kamillethe  i 24 timer, før man sår dem. Det fremskynder spiringen med en uges tid.

Plant dem ud midt i maj, med ca. 15 cm imellem. De ligner ingenting, og det gør de i flere uger, små tynde og frygteligt sarte ser de ud, men lige pludselig tar fanden ved dem og de producerer store, tykke saftige stængler flere meter i vejret.

Sæt dem op ad det de skal vokse op ad med det samme. De er gode at have i en stor potte med et klatrestativ i, de falder smukt om potten, sæt den hvor man kommer forbi hele tiden.  Jeg lader dem som regel vokse op af en bue af Støbenet, men tonkinstokke på 2 m er mere poetisk, evt. sat som en tipi. De skal passes med vand og meget gødning hele sommeren.

God fornøjelse..  
 

Camilla Plum