Dansk Køkkengræskar – reddet i sidste øjeblik

Dansk Køkkengræskar er et græskar, som kun findes i Danmark. Det er dyrket i generationer og er både meget flot og kan blive meget stort. Det er en landrace, som betyder, at dem, der har dyrket det, selv har taget frø i mange år, og det giver en variabel genpulje. Græskarrene kan være mere eller mindre stribede, mere eller mindre grønne, men de smager ens. Det er en type, som egner sig til de traditioenlle syltede græskar, som kan være virkeligt dejlige, især syltet med vanille og ingefær.

Dette græskar er forsvundet i takt med, at danske frøfirmaer er kommet på udenlandske hænder. Mange kunder har spurgt efter det, og for bare 4 år siden var det til at skaffe hos nogle af de store firmaer. Men pludseligt var det bare væk. Det er noget, som sker umærkeligt og er sket for ufatteligt mange af vores gamle og gode sorter. Især de sorter, som er udviklet og beregnet til at dyrke i vores klima. Så ringede Søren Ryge og spurgte, om jeg kunne skaffe det, for han skule bruge netop sådan nogle græskar til at sylte sammen med Søren Gericke i en tv-udsendelse her i efteråret 2014.

Jeg fandt dem, efter en dags søgen, hos en dansk frøsamler, som i sidste øjeblik fik reddet denne gamle sort. Han fandt nogle få frø i en flere år gammel pose, som spirede alle sammen. Han har dyrket, håndpollineret og samlet disse frø og delt ud til frøsamlervenner, og jeg har fået nogle få, og dyrket dem, så de nu kan købes igen.

Jo flere der dyrker truede sorter ude i virkeligheden, jo mindre er risikoen for, at de uddør. Mange sorter bevares for eftertiden i Nordisk Genbank, og det er meget fint, vigtigt og nødvendigt, men det er lige så vigtigt, at de findes ude i vores haver. Du kan finde frøene her…