Basilikum

Basilikum er simpelthen nemt at dyrke

Hvis man lige ved hvordan, det har et ry for at være en vanskelig madamme, men det handler mere om de talløse potter med basilikum man desperat prøver at få til at overleve i vindueskarmen og som uvægerligt dør, end om hvor nemt det er at dyrke fra frø. Og så kan man opleve hvor helt utroligt meget mere intenst basilikum kan smage.
De der hensygnende potter fra supermarkedet kan vi lige tage først. Det er basilikum-convenience, dyrket frem som karse, sået meget, meget tæt i små potter, ved høj varme i drivhuse, og de er beregnet på at se fine ud, at få os til at drømme om Toscanske bakker, middag under en pergola med vinranker, og lediggang i sommersol og de virker præcist som et afskåret bundt basilikum. De skal spises i en fart, inden de visner, i andre lande kan man faktisk købe basilikum i bundter, som har lagt mere smag end de der små blege spirer i potter.
Der er ingen måder at få sådan en potte til at leve på, som den er. Så længe de står tæt i en lille potte vil de kæmpe med hinanden om lys og plads og næring og dø af overanstrengelse, En basilikum Genovas plante bliver - hvis den får plads - en ordentlig krabat på op til 1 meter, med talløse sidegrene, og blade og nye skud hele sommeren, det er klart de ikke kan trives i en lille potte.
Men man kan gøre noget ved det, Bræk rodklumpen i 3-4 dele og plant dem med god plads imellem i en stor potte, på 10l. så de stakkels små burbasilikum kan få noget plads at leve på. Undervejs vil nogle af de små planter dø, men man giver de mest livskraftige en chance for at blive fine, og rimeligt store planter som kan levere blade til salaten i månedsvis.
Hvis man har plads til det, så kan man få et helt tæppe af basilikum ud af en enkelt potte og det er det vi gør her på farmen når vi planter en underskov af basilikum i vores store tomat drivhuse. Man gør potten våd og dele rodklumpen på langs - meget, meget forsigtigt, så de små planter får hver deres lille rodkage med. Hvis det er lidt hen i maj, så planter vi dem direkte ud sammen med tomaterne i jorden i drivhuset. Hvis det er nu, så får de hver deres lille potte med muld så de kan vokse videre indtil de skal i jorden. De vokser helt utroligt hurtigt til overraskende store flotte planter, De kan levere frisk basilikum til pesto en gang om ugen i et helt almindeligt lille drivhus på 10 m2.

MEN!

Man skal vande dem rigtigt. Basilikum skal vandes i underskålen, med lunkent vand hvis man har dem i en stor potte.
De kan overhovedet ikke lide at blive vandet på bladene, for så får de meldug. Og de kan som de små italienske primadonnaer de er, heller ikke lide koldt vand. I drivhuset skal man vande dem direkte på jorden, og helst med vand som har ligget i vandslangen og lunet i solen.

OG!

Man skal plukke basilikum rigtigt. Ikke noget med bare at klippe toppen af, så får den råd i de bare stilkender, Man skal give sig tid til at plukke ved at knibe de øverste blade af lige over et bladpar, dvs. to små - eller store blade som er på vej ud af stilken. For lige i armhulen hvor bladene sidder til stilken kommer der nye sideskud ud, som sidder klar til at vokse, når man napper stilken lige ovenover. Det betyder at jo mere man klipper, jo flere sideskud kommer der, med flere blade. Man kan godt nippe ret lange grene af, bare det er lige over et bladpar. Især basilikum Genovese har tendens til at lave lange skud, men kan holde den mere busket og tæt bare ved at spise af den. De sprøde stilke skal man bare spise med, de smager lige så dejligt som bladene.

Pluk og Spis Blomsterne!

Når de går i blomst, så er det klogt at nippe blomsterne af sammen med de øverste 5-10 cm af stilken, igen - lige over et blad par. Ellers får planten den ide at den bare skal lave frø og dermed har den gjort sit arbejde, og holder op med at lave ny vækst og blade. Blomsterne smager yndigt, - præcist som bladene.

At Så basilikum

At så basilikum er pærelet. Fyld en bakke med såmuld/pottemuld, drys frøene tyndt, drys en LILLE BITTE smule jord over, de skal have lys for at spire, og klap til, hold jorden fugtig, men ikke våd og stil dem det varmeste sted du har. Så spirer de som karse. Vent med at potte dem om, til der er kommet de første rigtige blade.

Alle de andre basilikum

Basilikum er talrige, både sorter som er varianter inden for en art, og arter, som er samme familie, men helt anderledes. De har en evne til at favne alle de andre dufte der findes i planteverdenen, så de både smager grundlægende af basilikum, og også har en anden duft, som vi genkender som noget specifikt, Citron, anis, kanel. Men sandheden er jo der er så mange æteriske olier i basilikum at det er umuligt at sige noget præcist om, og de smager og dufter så også meget forskelligt i forskellige munde og næser. Nogle andre plantefamilier som Geranier og mynte for eksempel kan det samme, smage af mynte eller geranier, og så alt muligt andet sjov og ballade oveni. Det er endeløst fascinerende at udforske, og smage sig igennem.
De basilikum vi dyrker mest, Genovese, og Basilikum Neapolitana - Som er salatbasilikum med rynkede blade som er lige så store som en barnehånd, med samme smag som Genovese, og de fine runde buskbasilikum som man dyrker i hele Sydeuropa, er 1-årige. Det betyder at den ikke kan overleve mere end en sæson, uanset hvor god man er ved den, og hvor mange besværgelser man udøser over dem.
Men andre basilikum er i deres natur flerårige. Thaibasilikum er en helt anden sag, med smalle og talrige tætte blade, som har en intens anis- lakridssmag oven i basilikum smagen, De blomstrer med tykke blomsteraks som kan være i alle mulige fine violette og rødlige farver, og den skal man plukke og spise så snart de kommer frem, Thaibasilikum er skøn i vietnamesiske ruller, - Som der er opskrift på nederst i nyhedsbrevet, i wok, i thai - og vietnamesisk mad, i salater, og frugtdesserter, i ice tea. Og kombucha.
I troperne er de store flerårige buske, hos os kan man, hvis planten er i en stor potte, og den ellers er ved godt mod i september, tage dem ind i stuen på det varmeste og mest solrige sted og overvintre dem. Den fine lilla 'Magic mountain' Basilikum, som de fleste dyrker som prydplante, er en krydsning med thai basilikum og kan også overvintres. Bladene er dejlige i Asiatisk mad og i desserter.

Tulsi - hellig indisk basilikum

Der findes en grøn og en lilla variant Indisk basilikum med let høj vækst, nellikeduftende aromatiske blade og lilla blomster det er denne basilikum man finder over hele Indien ved templer, og i private hjem. Både for dens hellighed og fordi bladene smager dejligt, kan overvintres.

Citron og Lime basilikum

De er mindre kompakte planter med citrus duftende blade og blomster, meget fine i potter, og dejlige til både mad og desserter, til the og tørret.

Kanel basilikum

Stammer fra Mexico, den vokser som en genovese, og bliver stor, bladene har den meget tydelig kanelduft oven i basilikum duften. Den er skøn i mad, deserter, the, Icetaea, kefir, Kombucha, og salater. I Mexico bruger man den mest som insektforskrækker og duftplante i vaser på spisebordet, jeg ved ikke hvad de tænker på, for det er en dejlig spise basilikum.

Basilikum Blue Spice

Det er en anden art med blåt skær og blå blomster og en fin kamferduft, stor letløvet smuk plante, som man kan dyrke bare for blomsternes skyld, selvom den er spiselig og dejlig.
Og så er der Afrikanske, og Persiske basilikum med hver deres meget forskellige intense dufte, det er en jungle derude...