NYHEDSBREV 8 FRA FUGLEBJERGGAARD
EFTERÅR 2003


INDHOLD AF 8. NYHEDSBREV: NY BOG – 'DEJLIGT' - OPSKRIFTER – EFTERÅRSFERIE – ÆBLEPRESSEN – JULEGÅSEN – SELVPLUK – BUTIKKEN – HONNING - TRAKTØRSTEDET – KOGESKOLEN

NY BOG "DEJLIGT"

Har du glemt at klippe Camilla´s opskrifter ud? Nu kommer bogen ”Dejligt” på gaden 24. oktober, fuld af dejlige opskrifter lige til at gå til. Her er supepr og salater, mad til  ale årstide, kød, fisk og grønsager og rigtig mange dejlige kager, deserter, der er fornuftigt og ufornuftigt imellem hinanden. Absolut ikke en grundbog, bare rigtig dejlig mad. Bogen er handy format, handy pris, 120 opskrifter, 288 sider til 129,- kr.

OPSKRIFTER
Du kan smugbruge seks dejlige opskrifter fra bogen her på nettet. Opskrifterne er: Oksebov i sort øl - Gedekidstagine med saltet citron og kvæder – Æblekage – Kathrineblommekage – Æbletoddy – Hyldebærsaft. Råvarerne finder du i butikken. Klik her.

EFTERÅRSFERIE
Vi holder åbent alle dage i efterårsferien hver dag KL. 11-17.00
Vi er jo ikke ligefrem Disneyland, men et dejligt fredeligt sted at tilbringe en god dag med mad, dyr og have. Gå med når vi fodre dyrene, hver dag kl. 11.00. Brug æblepressen, grav superbillige grønsager op i marken, og lad butikken friste med mad i meget høj kvalitet, friskbagt brød, krydderier, specialiteter, sæber og cremer og kogebagedimsedut.
Traktørstedet serverer mad, som hele familien kan lide: Varmende supper, nybagt brød, efterårsmad med æbler og efterårsgrønsager, oksekød af egen avl langtidsstegt i stenovnen, børnetallerken til de mindste og dejlige æblekager. Du vil også kunne vælge mellem et meget stort udvalg af drikke: kaffe, the, hjemmelavet saft, toddyer, chai, cacao, cider og øl fra mange lande. Alt er økologisk!

 

ÆBLEPRESSEN - PRESSETRANG?
Det er nu man høster til vinter – også alle de gode danske æbler. Kom og pres jeres egne æblesaft af egne æbler. Det bliver bedst af lidt stødte nedfaldsæbler og det er kun godt at blande mange sorter.

Vi har sat æblepressen op, og så er det bare at komme og presse. Frisk saft smager helt fantastisk og det er også muligt at lave cider af den. Tag flasker med til den færdige saft. Vi tager 100,- kr. pr. time i leje og der kan I nå at lave mange mange liter.

Vi kan desværre ikke påtage os at reservere tid, men hvis I har mere end 50 kg. æbler er det klogt at ringe først.

 

JULEGÅSEN

Gæssene trives og har det godt. Hver morgen følger de Per ud i stubmarken, hvor der er friskt græs og en dam at plaske i. Hver aften bliver de hentet og kommer hjem i stalden  og får korn, så de kan blive trivelige og sunde som rigtige gæs skal. Ikke noget med gensplejsede grisepiller, som er hverdagskost for mange af de billige landgæs man køber rundt omkring.

Gæssene vejer mellem 4,5 – 7 kg. og koster 90 kr. pr. kg.

Bestil dem nu, de skal afhentes fredag den 7. november kl. 17-20 eller  eller lørdag d. 8/11, kl. 11-17.00. 

 

SELVPLUK

Der er stadig smukt og grønt i marken, og vintergrønsager at høste.

SUPERBILLIGE GRØNSAGER PÅ HØSTTILBUD:

gulerødder og rødbeder til 5 kr./kg.

Selleri til 5 kr./stk.

Fyld en kasse til resten af efteråret

Øvrige grønsager og mere info, klik her.

BUTIKKEN

Har fået nye varer.

Økologiske tekstiler, forklæder, viskestykker! Fin serie, som bliver udbygget til julemarkedet. Køkkenserien er stribet i brun og natur, men det særlige er at begge farver er naturlige, og ikke indfarvede. Bomuldsplanter kan også have lyserøde, lyseblå og grønne bomuldstotter.

Økologisk bomuld er smukt. Konventionel bomuld er sammen med tobak og humle, de mest sprøjtede afgrøde på verdensplan, så derfor er økologisk bomuld smukkere på mere end én måde.

Elizabeth Løvegal produkter.

Hudplejemidler af økologiske lægeplanter, uden kemi, uden dyreforsøg og uden fordyrende reklame. Serien er smuk i små blå glasflasker, og hvide krukker.

Produkterne bliver dyrket og produceret på Brændesmark Urtegaard på Bornholm, af Elizabeth selv. De ligetil produkter, er fuld på højde med dyrere urteserier, og behageligt uden for meget duft.

Vi er begyndt at forhandle Ølandshvede. Ølandshvede er en ny, gammel hvedesort beslægtet med spelt. Den blev dyrket i gamle dage og er siden blevet gemt i Nordisk Genbank, som har ansvaret for at bevare de mange forskellige gamle kornsorter. Ølandshveden er en af dem der giver en større smagsoplevelser og samtidig har en høj ernæringsmæssig kvalitet.

 

Vi har hentet vidunderlig sensommer honning fra familiens lynghede på Holmsland Klit, den sælges i butikken.

Vi har også stadig vores egen honing fra Fuglebjerggaard, krydret og aromatisk af krydderurter, kløver, og alle havens blomster.
Prøv også andre honningprodukter. F. eks. en af vores tre økologiske honningøl.

Vi har fyldt op og har igen Ure hvedemel af årets høst. Dejlige æblesorter. Torsdag den 9/10 har vi igen vores gode oksespegepølser, og fredag den 17/10 kommer der oksekød af egne okser, så er der igen herlige møre bøffer og meget andet godt kød. Du kan købe det ferskt denne fredag.

 

TRAKTØRSTEDET

Vi holder åbent alle dage i efterårsferien for servering kl. 11-17.00, til og med søndag den 19/10.

Traktørstedet lukker for sæsonen fra mandag den 20. oktober. Næste gang der er åbent vil være til julemarkedet den 28.-30. november.

Vi holder stadig åbent for selskaber og teambuilding.

 

KOGESKOLEN

Der er kun få ledige pladser på efterårets kogeskoler. Nye kogeskoler efter nytår: Se her.