Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Opskrifter med sumak

Sumak er et mellemøstligt krydderi, knaldrødt, syrligt og aromatisk. det er knuste bær fra en slags hjortetakstræ, Rhus, men den alm Rhus som vokser i Danmark kan også bruge ssom sumak.

Syrisk Løg salat

Eddike og salt trækker det meste af skarpheden ud af løgene så de smager vidunderligt, et spicy tilbehør til al stegt kød, og da især kebab.

500 g. løg i meget tynde skiver, ordnet vægt, 1,5 dl æbleeddike, 2 store spsk groft salt, 3 håndfulde bredbladet persille, 1 spsk sumak , 6 spsk olivenolie, evt oliven

Skær løgene i ultratynde skiver. Vend dem i en skål med eddike og salt. Lad det trække på køkkenbordet i min. 2 timer. Skyl løgene grundigt i et dørslag, og lad dem dryppe af. Vend med persille og olivenolie, og pynt evt. med oliven. Salaten holder sig frisk, grundigt indpakket, i køleskabet til næste dag.

Hommos

Hommos kan være helt rigtig, eller meget, meget kedelig. Krydret, cremet og veltilsmagt kan man sagtens forstå at det spises i hele Mellemøsten, hver eneste dag. Spis som dip til grøntsager, i sandwich, som tilbehør til stegt lam og kylling, sammen med feta, oliven og masser af friske grøntsager som sprøde radiser, cossalat, tomater og agurker. Varme friskbagte pita til.

250 g kogte kikærter, 2 - 3 dl yoghurt naturel, salt og sort knust peber, saft af 1-2 citroner, 2 spsk. ristet spidskommen, ½ dl olivenolie, 1 spsk paprika, 4 fed hvidløg, 3 - 4 spsk. tahin, 1 spsk sumak, olie til dryp

Mos det hele til en creme i foodprocessor eller blender. Hommos handler om tilsmagning. Det skal være syrligt, krydret og salt nok. Anret i fleda skåle, med en fordybning i midten, dryp med olivenolie, og drys med sumak..

Arabisk frisk salat med Sumak, den kan laves af mange andre grøntsager, men den skal være rå og sprøde, Traditionelt bruger man frisk portulak, en næsten glemt køkkenurt, som er nem at dyrke i danmark, med saftfyldte sprøde blade. Men strimlede gulerødder, spinat, radicchio, Julesalat, blegselleri, vårsalat er også virkelig dejligt i Fatous. Pointen er en ret høj syrlighed, både fra citron, Granat æblesirup, æbleeddike og ikke mindst Sumak, som drysses allerøvesrt og siver en smuk pink farve og en frugtagtig lækker syrlighed.

Fattoush

2 store arabiske flade brød eller pitta.

olievnolie til stegning

4 tomater

en lille fast agurk

en gul eller rød peber

et bundt radiser

et rødløg eller et bundt forårsløg

et udvalg af sprød salat

en håndfuld granatæblekerner

en skive vandmelon, eller almindelig melon

bredbladet persille

frisk mynte

dressing:

3/4 dl. olivenolie

saft af en halv citron

1 spsk æbleeddike eller 1 spsk granatæblesirup

2 fed knust hvidløg

salt og peber

2-3 spsk Sumak

Skær alle grønsagerne smukt ud. Rør dressingen sammen. Riv brødet i grove stykker. Steg brødet i olvenolie til det er sprødt. Vend brødet i salaten lige før den skal spises. Drys med sumak allerøverst.

Baba ganoush

2 store auberginer, 2 dl yoghurt naturel, 4 spsk. tahin, groft salt, 2-3 fed hvidløg, saft af 1/2 citron

1/2 dl olivenolie, en spsk. ristet spidskommen, bredbladet persille, 1 spsk sumak

Bag auberginerne hele i ovnen i 40 min. ved 200 grader. Når de er helt sorte, rynkede og sammenfaldne, tages de ud og køles af. Skrab indmaden ud med en ske, og tryk væden af i et dørslag. Hak indmaden groft. Rør tahinen ud med yoghurten og bland det hele sammen. Rør til det bliver en grov sauce. Smag til med salt og citronsaft. Rør grofthakket persille i, og drys med ristet spidskommen og sumak .

Rødløgssalat

Eddike og salt trækker det meste af skarpheden ud af løgene så de smager vidunderligt, et spicy tilbehør til al stegt kød, og da især kebab.

500 g. rødløg i meget tynde skiver, ordnet vægt

1,5 dl æbleeddike

2 store spsk. groft salt

2 spsk sumak

3 håndfulde bredbladet persille

6 spsk. olivenolie

evt. oliven

Skær rødløgene i ultratynde skiver. Vend dem i en skål med eddike og salt. Lad det trække på køkkenbordet i min. 2 timer. Skyl løgene grundigt i et dørslag, og lad dem dryppe af. Vend med persille, sumak og olivenolie, og pynt evt. med oliven. Salaten holder sig frisk, grundigt indpakket, i køleskabet til næste dag.

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…