Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Porchetta – Gris i himlen

Denne krydderblanding minder om krydringen til en italiensk porchetta. De enorme ruller af krydderurtespækket, duftende svinekød der steges på gader og stræder i Italien, skæres i skiver på anfordring og fås med i et stykke avispapir.

Netop den intense blanding af de kraftigste krydderurter, dem vi har lært vi skal bruge forsigtigt er sagens kerne. Det er det der forlener det vidunderlige kød med en aroma af pinjelund og tørre bjergskrænter, markeder langt væk hvor det ikke sner… Summertime, and the livin‘ is easy…

Rigtig porchetta laves af bryst, og man laver en olivenolie stegt blanding af hakket lever og nyre,revet citronskal, brødkrummer, løg og hvidløg til at rulle ind i, sammen med resten.

Flæskesteg med Gris i Himlen

Til 6–8 personer

Et stykke nakkekam med svær eller ribbenssteg på ca. 2 kg
et helt hvidløg i fed
3–4 spsk ’Gris i Himlen’
2 spsk. salt
1 tsk. hel sort peber

Tør kødet godt af, og lad det lufttørre på køkkenbordet en times tid. Knus hvidløg og krydderier groft i en morter. Det skal ikke knuses helt. Gnub det ned mellem sværene på kødet. Der kan være en del, og jo bedre det kommer ned, jo mere sprød bliver sværen. Steg kødet i en grill, eller en lille bradepande med vand i bunden, ved 160 grader til kødet er akkurat gennemstegt, det tager alt efter ovn og kødets tykkelse ca. 1,5 time.

Gnid flæskestegen ind i krydderierne, men ikke sværen. Gnid saltet ind i sværen, helt ned i revnerne.  Lad stegen tørre på køkkenbordet til sværen er helt tør.  Kom et par cm vand i bradepanden.  Steg flæskestegen ved 190 grader til den er godt brunet, skru ned til 150 og steg den færdig. Hvis den tørrer ud i bunder skal der lidt mere vand i, ellers brænder det dejlige mums.

Den er færdig når kødsaften der kommer ud holder op med at være rosa, og bliver lysebrun, når man stikker en pind ind midt i stegen. Mere præcis er det ikke nemt at være. Skrab hver en dråbe mums ud af bradepanden og spis det til kødet. Hvis stegen mod forventning ikke er sprød nok, giver man den grill med åben ovnlåge, i den tomme bradepande, til den bobler, men hold for himlens skyld øje med den- non-stop.

Spis med sprøde rosmarinkartofler, og en grøn salat.

Evt rester er skønne i sandwich.

Det behøver jo ikke være en hel steg, krydderiblandingen er præcis lige så god til at marinere koteletter i.

Spareribs er et meget smagfuldt stykke brystkød, men nakkekam kan også bruges. Hovedsagen er at kødet skal være fedtmarmoreret for at blive så smeltende saftigt om det skal.

Man kan i øvrigt lige så godt lave retten med kalvebryst hvis man hellere vil det.

Det er en af den slags retter der smager fuldstændigt himmelsk, men som ligner en ulykke, og det gør man også selv når hvert et ben er gnavet og man er smurt ind i de labre safter.

Gris med hyld

til 4 personer

1,25 kg svine spareribs med ben, 25 g smør, et bundt nye løg, 1 helt nyt hvidløg, 1 dl ufortyndet hyldeblomstsaft, 1 dl hyldeblomster, strimlet skal af ½ citron , 2 spsk Krydderi til gris, 1 tsk. knust sort peber ca. 1 l vand

Skær Løgene i kvarter på langs. Pil hvidløget i fed. Brun de to slags løg nænsomt i smørret i en stegegryde eller sauterepande. Når det er let brunet kommer man kødet i og bruner videre. Når hele indholdet i gryden dufter stegt og godt hælder man resten af ingredienserne i, lægger låg på og skruer ned til en sagte rumlen i gryden. Når kødet er mørt, det tager ca. 1 time, tager man det op og koger evt. saucen ind til den tykner. Smag til med salt. Spis med stikkelsbærkompot, og nye kartofler.

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…