Nyhedsbrev 49 April 2009
Fra FUGLEBJERGGAARD
Camilla Plum og Per Kølster
|
 |
Foråret og påsken har meldt sig |
* Camillas påskeopskrifter (nederst)
- Sprængt lam og Appelsinskivekage!
* Åbning af planteskolen, 4 april
* Store Havedag, 4. april (udsolgt)
* lille, store frøbutik
* nye haveplaner i år.
* ny havebog
* havekurser
* Læmningen er i gang for alvor
* Nyt maltprojekt!
* Humleplanter
* Humlekursus
* Nye øl på hylder og trapper
* Hvordan smager de 50 gamle bygsorter?
* Årets Ølfestival i Valbyhallen til maj
* Le-arrangement 21. juni
|
 |
Landets eneste og mindste økologiske
planteskole åbner den 4. april! |
|
Velkommen fra 10-16 og igen påske lørdag den 11.
april.
Vi åbner med et brag, gården er fyldt med
planter, løg, knolde, og havesager. Der bliver
mulighed for at købe sig en skål skøn krydret
suppe, nybagt kage og så er der gratis kaffe og
the til alle. (kun d 4/4).
’Store havedag’ løber af stabelen samtidig den 4
april, og arrangementet er desværre udsolgt, men
selvom man ikke er med på det, så er gården
absolut et besøg værd for de gavegale, det er
kun rundvisningerne man ikke kan deltage i.
Anja viser stiklingeformering, Per viser hvordan
man poder og formerer humle; Camilla, Per og
Anja giver gode haveråd hele dagen.
Vi er midt i at bygge en større og smukkere
planteskole, dog kan vi garantere at det ikke
ender med et havecenter. Der bliver plads til
mange flere skønne stauder, krydderurter,
bærbuske, udplantningsplanter, i et let skygget
areal vi længe har trængt til, en flisebelagt
plads til potter og himstregims, og en vandtæt
plantebutik. Men færdigt bliver det først om en
måneds tid.
Men allerede nu har vi et fint udvalg af
planter, en sending økologiske pryd løg fra
Holland, læggekartofler, stikløg, jordskokker,
plantebakker, skilte, potmakers, dejlige
egyptiske krukker og potter, spiselige
georginer, duftgeranier, store overvintrende
chiliplanter, salvier, mynter osv osv. Alt
økologisk. Vi har oplevet den ulykke at samtlige
georginer er gået til i år, så vi har måtte
finde nye, i nogle skønne usædvanlige sorter,
men desværre ikke økologiske, vi har købt så
mange at der også er til gæsterne, desuden fine
gladiolus nanus, ranunkler, og mange andre
usædvanlige løg.
|
 |
Vores Frøbutik
|
|
På nettet og her i gårdbutikken - kører på fuldt
skrald, det er opmuntrende at mærke at den
økonomiske krise helt åbenlyst har gode
dønninger helt ned i frøposerne
Mennesker dyrker tunge grøntsager som porrer og
græskar, pastinakker og gulerødder, kål og
kartofler som aldrig før. Mange vælger en ferie
hjemme med haveliv og køkkenhavepasning frem for
at farte ud af landet, og selvforsyning bliver
mere tillokkende når krisen kan mærkes.
Eller også er det bare en mental ting, som får
os til at gribe efter noget dejligt konkret og
jordnært. Måske krisen betyder at vi genopdager
ting, værdier og mere holdbare løsninger som det
alligevel var på tide at gå om bord i. |
 |
Nye haveplaner |
|
Indtil videre kan vi ikke stikke en greb i
jorden uden at få vand i øjnene, det sejler
stadig, men drivhusene er der fuld gang i. Så
planerne er der bestemt, de er bare ikke en gang
begyndt at blive ført ud i livet, men sådan ser
det ud hvert år, og der kommer en herlig have ud
af det alligevel.
Planerne handler om et flamme bed, vi er blevet
forelsket i orange. Der kommer stauder i
orange, rød og pink, enårige som guldvalmuer,
rudbeckia hirta, zinnia, tithonia og guldvalmuer
imellem benene på stauderne. Måske et par frække
georginer. En anden plan er at indrette en del
af vores enorme køkkenhave til kyllingegård. Det
er den perfekte parkeringsplads for alt muligt
ukrudt som vil blive plukket i stumper og
stykker, og vi får skønne fede kyllinger ud af
det, og hyggeligt klukkende liv i haven.
Og så skal vi have samlet, renset og malet det
vidunderlige gamle trædrivhus der kom som sendt
fra himlen. Vi skal dyrke mange flere
forskellige tomater og chili i år, end sidste
år, 78 sorter tomater, og 70 sorter chili, dels
for at spise frugterne, men i høj grad også for
at samle frø, som er blevet den helt store
succes gennem de sidste år, og de to
rædselsfulde plastic drivhuse vi blev nødt til
at købe sidste år er bare slet ikke hverken
holdbare eller dejlige nok.
|
 |
’Camillas Havebog’ kommer på gaden i
april |
|
 |
Forord af Søren Ryge Petersen – se det
her
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/havebog/2009forord.htm
Kan bestilles nu på
www.saxo.com,
eller man kan vente til den udkommer og købe den
her 24. april
|
Nye havekurser! |
|
Chili & Tomatdage, Krydderurtekursus, salat og
spiselige blomster kursus osv, se netbutikken |
|
Og fra landbruget og bryggeriet |
|
Læmningen er i gang for alvor, de første 14
gimmere og vædderlam styrter rundt i stalden.
Vi holder dem inde lige nu for roens skyld
omkring læmningen, og fordi vi skal skifte folde
af hensyn til græsset og dyrenes sundhed.
Markarbejdet er i gang, bierne summer, det er
forår!!
|
 |
”At gøre malt – det er alt!” |
|
Første april (ikke en aprilsnar!) fik vi den
opmuntrende meddelelse fra Fødevareministeriet,
at vi har fået godkendt og bevilget støtte til
et stort projekt om malt. Sammen med Birthe
Jespersen fra KU-Life og Anders Kissmeyer fra
Nørrebro Bryghus skal vi de næste 4 år udvikle
malteri, malt og øl hen imod at skabe en smag,
som er ’vores’ altså dansk.Vi vil tilbyde
mikro- og håndbryggere dansk malt af lokalt
dyrket korn, af korn som har navn, fra bønder
som har navn og af kvaliteter, som vi tror på
kommer til at gøre en forskel. Der bliver nok at
tage fat i. Birthe skal bistå med at udvikle
processtyring og maltkvalitet og skal desuden
arbejde med smag og ansætter en forsker til at
forestå arbejdet. Anders skal medvirke til at
brygning og testning fører os frem mod målet. Og
min del er selve malteriet, hvor vi ikke alene
skal arbejde med de eksisterende faciliteter,
men også udvikle et helt nyt princip for
maltning. Og meget mere….! Se
projektbeskrivelsen
her:
|
Komodemalteriet

|
Ølnyheder |
|
Det bugner på butikkens hylder bl.a. med en
nyfortolkning af sidste års meget succesrige
”Original Porter”, de ’gamle travere’
Gyldenwinge, Ravgylden samt SpecialBryg med de
50 sorter – meget få flasker af hver, men altså
de mange sorter. Vi har en frisk hvede og en
maltrig mørkegylden kammerat á la biere de gard
på trapperne. Se
her
 |
|
Malt er ikke bare malt! |
|
Det ved enhver brygger. Men hvad der ikke er
almindeligt kendt, det er hvad der gemmer sig af
muligheder for at forny øllets smag ved at
genopdage og malte historiske bygsorter. Fredag
den 27. marts gennemførte vi en smagning af 50
forskellige bryg, fuldstændigt ens og alligevel
forskellige, læs
her

Vi kan da også henvise til et glimrende indslag
i TV-Lorry lørdag den 28. marts
her:
http://www.lorry.dk/nettv/
|
|
Humleplanter |
|
Blot til information, så går alt ikke som
planlagt. Hvis du er interesseret i humleplanter
kan jeg ikke levere nu, da de ’gamle’ planter
ikke kan levere formeringsmateriale før de
begynder at sætte friske skud. Med andre ord er
det muligt, at der er planter til juni. Følg med
i nyhedsbrevet eller på vores www.
Billedet er fra sidste år hvor alt gik efter
bogen. Når det ikke lykkes i år må det skyldes
at sidste års forsommertørke og kraftige angreb
af bladlus hæmmede skuddannelsen. |
|
Humlearrangement |
|
Blot for at minde om, at der er humlearrangement
den 6. juni. Intet spørgsmål om humle skal være
ubesvaret, kom og få idéer og se hvordan det
foregår når man har få eller flere humleplanter
og bruger dem i sit øl. 6. juni og tilmelding i
netbutikken. |
 |
Ølfestival 2009 i maj |
|
Ølfestival i Valbyhallen er igen i år i
weekenden 15-16-17. maj, se mere
her
(www.ale.dk)
På vores stand bliver der bl.a. mulighed for at
smage de 50 gamle sorter og deltage i
bedømmelsen og udvælgelsen. |
|
Leen slår alt! |
|
Lekursus – nej ikke grine men slå!! Som Niels
siger ”leen slår alt”
Den 21. juni. Niels ’Åmand’ Johansson kommer
underviser, manden som til daglig bruger leen
til plejeopgaver i vandløb o.s.v. og som var en
af drivkræfterne bag sidste års
lefestival,
deltager i verdensmesterskaber, besøg hos
’bonderøven’ … se også
http://www.scytheconnection.com/adp/denmark08/denmark08.html
Leen er et fantastisk mulighed for at slippe for
støj, for at få kroppen i svingninger, for at
fortælle en historie om sund fornuft og gi’ sit
bidrag til nogle mærkbare økologiske og
klimavenlige fodaftryk. Og rent praktisk er det
en fornøjelse at passe et stykke græs eller den
elskede ’blomstereng’ med en le, når den vel at
mærke er skarp, er passet til, er af en
ordentlig kvalitet, og man har ’taget’ på den.
Tilmelding senere i netbutikken.
|
 |
Camillas PÅSKEOPSKRIFTER |
|
Jeg har en absolut svaghed for sådan nogle
appelsinskivekager, de smager dejligt, ligner en
million, men de er sjældent noget for børn.
Det kan ikke rigtig svare sig at lave en mindre
kage, så det er til en festlig dag, en mindre
krævende version kan være kagebunde med
flødeskum imellem, dryppet grundigt med
appelsinsaft og orangelikør, og med
appelsinskiverne over hele overfladen.
Appelsincremen er egentlig det man kalder en
'Curd´. Som regel er der tale om
citronversionen, men også denne her har mange
anvendelsesmuligheder, f.eks. som både smør og
marmelade på ristet brød, i en trifliagtig ting
med makroner, appelsinfilter, og flødeskum,
dryppet med orangelikør, eller som creme til en
helt enkel appelsinsalat. |
|
Max Appelsinkage til 10 personer
Syltede appelsinskiver:
750 g appelsinskiver.
425 g sukker
7,5 dl vand
Appelsincreme:
2 dl citrussaft, og skal, en blanding af 1
citron og resten appelsin
6 æg
110 g smør
350 g sukker
Appelsinsirup:
200 g sukker
saft af 2 appelsiner
desuden 3 lagkagebunde
appelsinlikør efter smag, min 4 spsk.
|
 |
Til de syltede appelsinskiver skærer man
appelsiner i ca. 8 mm tykke skiver, og nøjes med at bruge de
flotteste. Pil alle kerner ud.
Riv skal af appelsin enderne og pres saften af
de mere uheldige skiver, og gem.
Vej appelsinskiverne og kom dem i en gryde med
sukker og vand. Kog sagte til det hvide i
skallen er blevet klart, det tager en evighed.
Køl af.
Det er kun skiverne der skal bruges til kagen,
men hvis man kan lide bitterhed kan man dryppe
bundene med lidt af sukkerlagen.
Til cremen bruger man den gemte skal og saft, og
fylder op med revet skal og saft, til der er
2 dl saft
i alt. Det er bedst hvis man også bruger bare en
citron.
Kom det hele i en tykbundet gryde, og varm
langsomt op til lige under kogepunktet. Der skal
piskes næsten konstant undervejs. Det kræver
koncentration, for hvis cremen koger så
skiller den. Når det er cremet og tyknet hælder
man cremen i en skål og køler den af. Den tykner
en del mere når den køler.
Kog en appelsinsirup af sukker og appelsinsaft,
når sukkeret er smeltet er den færdig, køl af.
Fór en springform der passer i størrelsen med
kagebundene med bagepapir, og dernæst med
appelsinskiver. De skal dække fuldstændigt. Dvs.
at de bliver vinde og skæve og det må de godt.
Læg en lagkagebund oven på appelsinerne. Dryp
med appelsinlikør og lidt af siruppen, og smør
dernæst et lag appelsincreme over bunden.
Fortsæt med creme, likør og sirup og bunde til
det er brugt op, men gem lidt af siruppen til at
hælde over kagen til sidst.
Stil kagen køligt til den skal spises.
vend kagen forsigtigt ud på et fad med
appelsinskiverne øverst, hæld det sidste af
appelsinsirup over kagen og spis, evt. med
flødeskum.
Kagen holder sig frisk i flere dage i
køleskabet.
Det er en kage at spise til the, ikke kaffe,
eller som dessert med et glas dessertvin til.
|
|
Sprængt lam med capers og citron
Til 10 personer
2 lammebove a
1,2 kg
Saltlage:
8 dl groft salt
5 l vand
2 dl sukker
en håndfuld friske laurbærblade
skræl af 3 -4 citroner efter størelse
1 spsk. hel sort peber
samt 2 spsk. saltede capers, der ikke skal med i
lagen |
 |
Kog salt, sukker og vand sammen, skum grundigt,
og tilsæt krydderier og skal. Køl af. Læg
lammebovene i lagen, det er vigtigt at den
dækker, så man må finde en beholder der passer i
størrelsen, og som ikke reagerer med saltet.
Rustfrit stål, madgodkendt plastic, eller
simpelthen en tyk plasticpose, lukket godt til
er bedst. Lammebove er tynde og skal kun saltes
i 24 timer, hvis man bruger en kølle på samme
totalvægt, dvs 2,4 kg skal den saltes i 48 timer.
Tag kødet op af lagen, og si den, så krydderier
og skal gemmes.
Pak de to bove sammen med kryddrerierne, og
skyllede capers i sølvfolie, så det er tæt, læg
det hele i en bradepande og bag bovene i ovnen
ved 175 grader i ca, 2 timer. Lad kødet trække i
en halv times tid. Bagetiden er det samme for en
kølle.
Spis det smeltende aromatiske kød med kogte
hvide limabønner, et solidt drys krydderurter,
fin grønne ærtemos med peberrod, og kryddersmør. |
|
Sprængt lam med capers og citron
Til 10 personer
2 lammebove a
1,2 kg
Saltlage:
8 dl groft salt
5 l vand
2 dl sukker
en håndfuld friske laurbærblade
skræl af 3 -4 citroner efter størelse
1 spsk hel sort peber
samt 2 spsk saltede capers, der ikke skal med i
lagen |
 |
Kog salt, sukker og vand sammen , skum grundigt,
og tilsøt krydderier og skal. Køl af. Læg
lammebovedne i lagen , det er vigtigt at den
dækker, så man må finde en beholder der passer i
størelsen, og som ikke reagerer med saltet.
Rustfrit stål, madgodkendt plastic, er bedst.
Alternativt kan man komme det hele i en stor
plasticpose og komme det i køelskabet. Lad
Lammebove er tynde og skal kun saltes i 24
timer, hvis man bruger en kølle på samme
totalvægt, dvs
2,4 kg
skal den saltes i 48 timer.
Tag kødet op af lagen, og si den, så krydderier
og skal gemmes.
Pak de to bove samen med kryddrerier, og
skyllede capers i sølvfolie, så det er tæt, læg
det hele i en bradepande og bag bovene i ovnen
ved 175 grader i ca 2 timer. Lad kødet trække i
en halv times tid. Bagetiden er det samme for en
kølle.
Spis det smeltende aromatiske kød med kogte
hvide limabønner, et soldt drys krydderurter,
den fine grønne ærtemos med peberrod, og
kryddersmørret herunder. |
|
God påske!
hilsen Camilla og Per |
|
|
|
|