 |
Så er der høstmarked!
Nyhedsbrev 60, 12. august, 2010
fra Fuglebjerggaard
www.fuglebjerggaard.dk
Handler mest om høstmarkedet og derefter lidt
mere om lidt af hvert bl.a. høsten, tilbud, en
chili-nyhed og bøfler…
 |
|
|
Høstmarked
Lørdag-søndag
4. + 5. september
kl 10-17 begge dage
|
Vi glæder os
til årets store begivenhed, både her på gården
og på de 120 andre økologiske gårde der åbner
dørene i den weekend. Forberedelserne kører på
højtryk. Vi pynter og luger, maler og pudser,
som om vi skulle ha 5.000 svigermødre på besøg
for første gang, og alt tager sig ud fra sin
fineste side til de store dage. |
|
Araberteltet Vi rejser som sædvanligt
det arabiske bryllupstelt, som vi fylder med
smukke kelim tæpper og marokkansk gejl, her kan
man nyde en kop the, kaffe, mynte the og en
lille kage, mens man slænger sig på divanerne.
|
 |
Cirkusteltet og grill I det store
cirkustelt kan man få bryggeriets perlende
fadøl, hjemmelavede safter af bl.a. roser,
ferskenblade og mynte, et orgie af hjemmebagte
kager pyntet med blomster og andet bagværk,
kaffe og theer.
Og som et helt nyt påfund: En saml selv
madkurv / bakke til at nyde på stedet. Vi har
samlet skønne økologiske oste, vores egen
dejlige spegepølse, pestoer, oliven og andre
madkurv-egnede sager, frisk frugt og grønt, brød
og bæredygtigt engangsbestik, så man kan vælge
og vrage hvad man vil spise. Alt i fornuftige
pakkestørrelser.
Man kan vælge det alene, eller kombinere med
vore skønne hjemmelavede frankfurtere, eller
grillede majs med kryddersmør.
Eller hvis man hellere vil det, er man
velkommen med sin egen madkurv, men det vil da
være lidt ’carrying coal to Newcastle…’
|
 |
Vores
aktiviteter Ideen med Høstmarkederne
er bl.a. at man kan komme ud og se hvordan det
hele foregår på en Økologisk gård. Så vi sørger
for at næesten alle vores aktiviteter, bageri,
mosteri, malteri, bryggeri mm er i fuldt sving,
og laver desuden demonstrationer og
rundvisninger begge dage også om dyrene og for
børn
|
|
Vores
Gæster Kommer med deres egen boder,
dejlige varer, ideer og erfaringer, som de deler
ud af til demonstrationer og små foredrag begge
dage. Her kan man se praktisk arbejde med
planter og haver, høre om bier og blomster,
urter og snapse…
|
Program |
Selve programmet
med tider for rundvisninger, demoer og oplæg fra
scenen annonceres på
www.fuglebjerggaard.dk i dagene op
til høstmarkedet og på selve høstmarkedet. |
 |
Smag på øl
og cider I det forgangne år har vi
brygget meget forskelligt blandt andet også
specielle forsøgsbryg. Det hele kommer på bordet
(flasker og fadøl) sammen med årets cider, og
det kan alt sammen smages i små eller større
glas (10-20-40 kr) under kyndig vejledning af
bryggeriets tro ambassadører. Der vil også være
en enkelt overraskelse i den spirituøse
afdeling.
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/beerlist.htm
og
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/Beershop.htm
|
|
Bryggeriet
arbejder Begge dage vil bryggeriet
køre på fuldt blus. Vi starter indmæskning
præcis kl 10, og så kører det ellers til dagens
slutter. Fortællinger løbende under dagens
arbejde v. Fuglebjerggaards brygger og malter
Jakob Bondesen. Vi skal brygge en øl med frisk
humle – ’fresh hopping’ kalder de det ’over
there’. En spændende ny vinkel på brygningens
mangfoldighed.
|
 |
Malteriet
arbejder Vi sætter gang i sæsonens
første maltning, og 3 gange i løbet af dagen
demonstrerer vi arbejdsgangen og fortæller
samtidig om vores store maltprojekt og om
maltningens kunst og muligheder. Per
Kølster og Jakob Bondesen fortæller.
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/maltprojekt.htm
|
 |
Humlehøsten
starter Høsten af de modne
humlekopper indledes traditionelt denne første
weekend i september med frivillige som hjælpere
(Tilmelding i
netbutikken under kurser &
arrangementer eller kom og vær med, starter kl
12). Noget af humlen skal bruges til dagens
brygning. Høsten styres med sikker hånd af Uffe
Lund og Lars
Kristensen.
Mosteriet arbejder – most og cider
De tidlige sorter som Discovery, Bøghs
Citron, Guldborg, Rød Ananas, Hvid Astrakan
m.fl. vil være klar. Vi fortæller og der bliver
mulighed for at smage på den vidunderlige most.
Og så fortæller vi om vores eksperimenter med
ciderfremstilling, som nu har været under vejs i
en årrække.
(Ingen ’most-selv’ under høstmarkedet)
Planteskolen arbejder: Humle og
æbletræer
Vi demonstrerer formering af humleplanter
samt podning og okulering af frugttræer, og så
har vi salg af små
humleplanter og æbletræer, lige til
at plante hjemme i haven. Mange sorter især
gamle historiske og cidersorter. v. gartnerelev
Charlotte Friis. |
|
|
|
|
 |
Mølleriet
arbejder Mølleriet kører af sted, vi
maler mel til butikken, og til vores bageri som
sprøjter vores berømte kanelsnegle og
brunsvigere, kardemomme boller og grovbrød,
muffins og langtidshævede surbrød, rugbrød og
langtidsbagte rugbrød, ud så hurtigt som vi
overhovedet kan.
Bageriet arbejder
Restauranten er som vanligt en duftende
bagerbutik, hvor man kan gå rundt mellem
bagenisserne og beskue hele processen, og købe
brød med hjem..
|
|
|
 |
Butikken
Butikken er fyldt med hjemmelavede syltesager,
og vore eget ferske økologiske, velhængte
oksekød. Vi har slagtet to dyr til lejligheden,
en ungtyr på 12 måneder og en tre år gammel,
kæmpestor studet okse. Bedre bøffer fås ikke
nord for Paris.
|
 |
Grønsager
Gårdspladsen er som sædvanligt et studie i
grøntsager, rødbeder og gulerødder, selleri,
porrer, courgetter, sære agurker, asier og
bønner, græskar, tomater og chili, sommeræbler,
salater og friske krydderurter, blomster og majs
mmm.
Haven – blomster
Haven har aldrig været så fin som i år, selv
om meget er høstet så er den stadig i fuldt
flor, og man er meget velkommen til at gå rundt
og nyde og lade sig inspirere.
|
|
|
 |
Drivhus – i
alle regnbuens farver Vi har sat et
’nyt’ 120 m2 drivhus op i år, som er fyldt
med velvoksne chili og tomater, og væg til væg
basilikum, alt i alle regnbuens farver.
|
 |
Krydderurter i maden
Camilla demonstrerer krydderurter, hvordan de
smager, hvad man bruger dem til, hvilke der
passer sammen og laver en pesto eller to, vider
hvordan man laver kryddersalte med både chili og
urter.
Krydderurter i haven
Anja Barfod og Chantelle Mclean,
vores to herlige gartnerelever, demonstrerer et
udvalg af Fuglebjerggaards krydderurter, hvordan
man deler dem, laver stiklinger, og hvordan de
skal passes året rundt, både de gamle kendinge
og nye man aldrig har smagt.
|
|
|
Gæsterne |
|
|
Vindby vindmøller:
Vindmøller til hjemmebrug
http://www.vindby.dk |
|
Dansk dahlia
selskab: sælger buketter så det gløder.
www.danskdahlia.dk |
|
Caroline
Mathildestien Stauder: Berømt
staudeplanteskole med speciale i bede og
geranier. Birgit Reimer holder foredrag
om sensommerblomstrende Nordamerikanske stauder
til danske haver, en vildprærieinspiration.
www.mathildestien.dk |
|
Staudefeen: Mindre
planteskole med usædvanlige, og særlige stauder.
– Malene Muxoll fortæller om populære stauder
2010.
www.staudefeen.dk |
|
Westergaards
planteskole: Økologiske bær, nødder og figner.
Oplæg om ’at pode med skrue’.
www.westergaards.dk |
|
Hillerød
staudeplanteskole v Hans Henrik Källstrøm:
Mindre, kærlig planteskole med usædvanlige
stauder. Oplæg om Det driftssikre staudebed".
Hvordan sikres succesen ved anlæg af staudebed.
Planlægning, valg af planter - arter og sorter,
plantning og pasning.
www.staudegartneri.dk |
|
Slow Food:
Fortæller om den hastigt voksende Slow Food
bevægelse. Slow, clean and fair, er slow foods
motto, og arbejdet handler om både social
bæredygtighed, bedre , og renere mad, bevarelse
af traditionelle metoder til madfremstilling og
støtte til at en ny madkultur kan vokse frem.
www.slowfooddanmark.dk |
|
Praktisk
Økologi: Trine Krebs fra bestyrelsen fortæller
om grønsager. PØ er en mindre, meget aktiv
forening for økologi i hverdagen, specielt
haven, selvforsyning mm. med godt medlemsblad.
PØ driver også det meget populære havesite
www.havenyt.dk og medlemssitet
www.havelyst.dk
og
www.oekologi.dk |
|
Plantarum:
Specialboghandel for havelitteratur. På
Plantarums stand kan du høre om, hvordan er
planter bygget op, hvordan er de i familie og
hvordan kendes de fra hinanden. Prøv at nøgle en
plante.
http://plantarum.dk |
|
Karsten Kjer
Michelsen, Aqua Vita Sydfyn : Om
brændingen af eau de vie – frugtbrændevine - fra
den fynske muld.
www.aquavitaesydfyn.dk |
|
Kryddersnaps ved
Dan Schumacher: Økologisk lille virksomhed med
helt særlige og dejlige varianter af
kryddersnaps. Dan Schumacher holder oplæg om
’Hvorfor økologisk spiritus,? er der forskel på
spiritus, gør det selv snaps/brændevin, tips til
at komem godt i gang ’
http://www.schumachers.dk |
|
|
 |
Biavler
hans Bo Larsen, skøn honning!
Holder oplæg om ’ Sex i bigården og
blomsterhaven’og
Biavler Viggo Jørgensen:
Viggo har mange bier bl.a. har han 12 familier her på
Fuglebjerggaard, og han er således manden bag
vores pragtfulde honning. Han kan svare på,
hvordan er årets honninghøst er blevet? Om hvad
det er alt det der med bidød. Om hvorfor de
overlever så godt her hos os, og hvorfor han en
dag sagde at det er hans bedste bigård, den der
står her … |
 |
Gitte Kjeldsen
Bjørn, seniorforsker, Inst. f.
Havebrugsproduktion, Årslev: Vi har i en årrække
samarbejdet omkring humleprojektet. Gitte vil
fortælle om erfaringerne med at genskabe
dyrkningen af dansk humle.
www.danskhumle.dk
og
Bettina Buhl Blæsild, museumsinspektør, Gl.
Estrup Landbrugsmuseum: Bettina deltager også i
samarbejdet omkring humle. Hun vil divertere med
humle- og ølhistorier og andre godter fra
museets arbejdsmark.
www.gl-estrup.dk |
|
|
 |
Niels Åmand, Leen
på arbejde, kornhøst og neg: Leen er ved at
blive ’genopdaget’, det er en kunst at svinge
den og passe den. Niels fortæller og
demonstrerer leens brug i såvel græs som korn.
Han ’bygger’ en le, og der vil være leer til
salg.
bakkebjergnaturpleje@mail.dk |
|
Hillerød
Bryggerlaug: Brygger og demonstrerer hvordan
håndbryggere tager fat. Der fortælles løbende
under dagens brygning. Og i dagens løb bliver
der hentet frisk humle til brygningen.
http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=33442361966&ref=ts
|
Og så lidt mere
|
om
lidt af hvert |
|
Planteskolen har været vores store
arbejdsopgave i år, og den ser dejlig ud, mange
stauder er i blomst, 17 sorter mynte, 12 sorter
basilikum, og alt hvad hjertet ellers kan begære
af sære og sjove, velsmagende og duftende
krydderurter, til mad, snaps, the….
|


|
Høst!
Høsten er vores travleste tid, dels skal
kornmarkerne høstes, og det er kærkomment, for
vi har haft udsolgt af flere slags hvede i
månedsvis, og den er forhåbentlig i gang i meget
snart.
Året er drilsk, sent forår, stegende varm sommer
og nu den vådeste august i årevis. Så vi holder
vejret (hvis vi kunne!)
Køkkenhaven har bugnet med stikkelsbær, som alle
er plukket, og lavet til syltetøj. Ribsene er
også plukket med undtagelse af de sene sorter,
som Redwing, Redpoll og Hvid Jätte, som bliver
til fyld i lagkagerne til høstmarkedet.
Mirabellerne (og morbærrene) er ved at skvatte
ned nu, og skal koges til ketchup, sur søde
saucer og et af verdens bedste syltetøjer.
Det bliver et forrygende blommeår, og de tidlige
Opalblommer og Rivers Early Prolific er på vej
og skal syltes til chutney og marmelade.
Æblerne er en anden historie. En del sorter er
dårligt nok blevet bestøvet, mens andre sorter
bærer fint. Så det bliver ikke noget optimalt
æbleår. Heldigvis vil der være godt med fine nye
æbletræer i planteskolen dette efterår.
Courgetterne er i fuld gang med at producere
sælunge-store kæmper, bare man vender ryggen
til, bønnerne er på speed og vi kan spise bønner
hver eneste aften hvis vi orker.
De fleste planter er ved at lave de første frø,
som vi høster og tørrer til vores netbutik.
Blomster modner deres frø over en meget lang
periode, og det er altid et dilemma, for hvis
man modner frøene, så holder de enårige blomster
som morgenfruer og latyrus op med at lave
blomster. Løsningen er at reservere de flotteste
til at lave frø, og pille de visne blomster af
resten.
Tomaterne er fine, men meget sent på den, vi
plejer at bade i tomater midt i august, nu håber
vi på at det bliver først i september, men de
tidlige som Yellow ruffled med de sjove
udvækster, der ligner en lille andegård på
toppen er moden, og det er de fleste
cherrytomater og ribstomater også lige så
stille. De store vidunderlige tunge og smagfulde
bøffer lader vente på sig. Dem vi ikke kan spise
friske, eller sælge i gårdbutikken bliver
henkogt så der er skøn tomatsauce til alle
vinterens pastaretter og gryderetter.
Frø-indsamlingen til næste års frøposer er også
i gang, der skal holdes styr på 108 sorter
tomater til frø i denne sæson. Hvis man har købt
tomatplanter hos os er det ret nemt at tage dem
selv, og alle vores sorter er gamle sorter og
enkelte nye, som ikke er hybrider, så man får
den samme skønne tomat næste år. Læs hvordan på
vores havesider.
Til gengæld så stormer chilierne af sted, der er
chili i massevis, selvom de meget stærke, som er
længere om at modne stadig er helt grønne.
Chilierne laver vi til chilisalte, tørrede
chili, chilisaucer og harissa.
|
 |
Chili
Efterspørgslen efter friske chili er enorm, det
er meget svært at købe friske chili, hvis man
ikke dyrker dem selv, og som noget nyt så kan
man købe friske chili i vores netbutik, lige til
døren.
Chili planterne har aldrig været flottere, og
de vil modne chili hele efteråret, hvis man
husker at plukke dem. Chili planter har det
perfekt i en varm vindueskarm. indtil frugterne
er modnet, efter det skal de flyttes til en
kølig, men lys vindueskarm. Chili kan
overvintres og bliver endnu flottere, og meget
tidligere næste år, opbevares lyst og køligt om
vinteren. Vi har stadig de fleste sorter i
planteskolen, også til høstmarkedet. |
|
|
 |
Store
chilidag Den 11. september har vi den
store Chilidag med Kille Enna, som jo er
chilinørd om nogen. Camilla og Kille vil
demonstrere chili-retter med smagsprøver, og
fortælle om de herlige frugter så ørene falder
af. Der vil være Chilismagning af alle de modne
chili, og dulmende yougurt til at slukke
småbrande med. Tilmelding i
netbutikken under kurser.
Grøntsags festival i Kbh.
Hvis man ikke kan vente, eller ikke kan komme
til høstmarkedet så optræder Camilla på
Grøntsags festivalen i Kødbyen den
29. august, kl 12-16, med både demo af skønne
ting man kan lave af frugterne, og salg af
medbragte chiliplanter. Selve festivalen er
åbent 10-18.00 hvor man kan købe planter af
vores Chiligartner Anja Barfod, og opleve vores
Køkkenmand, Jakob Ørstrup i fuld gang med
Chilisaltene, mmm.
|
 |
Slange
Hvidløg For nogle år siden købte vi
de 5 allersidste løg af en sort kæmpehvidløg,
der er berømt i USA, på farmers market I New
York.
Disse løg er siden blevet opformeret, og det
viser sig, at også under danske forhold, og i en
vinter som den forgangne, så er det nogle
fantastiske løg.
Smagen er intens, trøffelagtig, med strejf af
ruskindssko og løgene bliver meget, meget store.
De er af hardnecktypen, som har mere smag, men
notorisk mindre hårdførhed, (som så ikke gælder
for denne her type.)
De almindelige hvidløg man køber er oftest
softnecks med mindre smag og flere små
irriterende fed. Hardnecks har få, men store
fed.
De danner en stiv stængel i midten, som ender i
en slangeagtigt snoet blomst, som indeholder
yngleløg. Blomstersvøbet er aflangt og spidst og
ligner et næb. De er meget, meget dekorative og
man kan roligt lade dem være, de går ikke ud
over udbyttet.
Disse yngleløg har vi til salg i netbutikken. De
skal sættes i oktober, og vil stille og roligt
vokse til et egentligt hvidløg, måske med et
mellemstadie af et stort et-feds hvidløg.
Selve løgene opformerer vi et år mere, så vi til
næste år har nok til salg af dem.
|
 |
Frø på
SuperTilbud! Vores frøhøst til næste
sæson er i fuld gang, til gengæld sælger vi ud
af de sidste fra denne sæson, alle frø koster 15
kr posen til høstmarkedet, så længe lager haves.
Alle frø er fint spiredygtige, også til sæsonen
2011, de fleste frø har mange års holdbarhed
hvis de opbevares tørt, selvom gulerødder, dild
og nogle andre skærmplanter kun har nogle få år.
Camillas Svenske have
På Katrinetorp landeri, en fin lille
herregård midt i Malmø har Camilla i år designet
en fin have med masser af urter, sommerblomster
og grøntsager. Ved siden af har Marie Mandelmann
sin have, og de kan besøges ganske gratis. Link
http://www.malmo.se/katrinetorp |
|
|

 |
Bøfler
Vi havde fornøjelsen af at være på en sommertur
til Campania syd for Napoli og bo på dejligt
landbrug med kæmpemæssige drivhuse og
mozarella-bøfler. Mozarella kan laves af
almindelig ko-mælk, men den rigtige kommer fra
nogle pragtfulde bøfler, som har gjort historien
i et univers, som indtil den seneste generation
har været uberørt af den moderne intensive
husdyrbrugsavl. Derfor er det en utrolig
oplevelse at se sådan en kæmpe flok bøfler
boltre sig, og på nærmeste hold afslører de
utrolige individuelle forskelle. Noget som er
helt og aldeles forsvundet i de køer man kan
være heldige i dag at se på en dansk mark eller
stald.
Og så var der også lejlighed til at se selve
mozarella-osteriet, hvor et utal af hænder
sikrede omegnen en fuldstændig frisk forsyning
med mozerella hver dag.
Vil man opleve Italien fra sin mest frodige
gastronomiske side, skal man kaste sig ud i at
leje sig ind i landets utallige ’Agroturismo’,
Italiens svar på Bed & Breakfast, men med den
væsentlige forskel at der helt givet også
serveres et uforlignelig aftensmåltid og ikke
sjældent er der en swimminpool (og så er børnene
rigtigt glade). Søg på nettet eller køb en
guide, lær lidt italiensk og eventyret venter.
Intet var reserveret hjemmefra, mobiltelefonen
gjorde arbejdet om morgenen og det næste sted
reserveret. Det skal bare være før italienerne
selv tager på ferie i august!
|
|
Byggeri og
velkommen til ny medarbejder
Hvis du besøger høstmarkedet vil du opleve at en
af staldene er ved at blive ombygget. I nær
fremtid flyttes mølleriet sammen med malteriet,
som samtidig udvides med et helt nyt og
avanceret anlæg. Malteriet bliver udvidet og
helt enestående i ikke bare den danske ølverden
men også den europæiske. Både fordi vi vil blive
i stand til at arbejde meget præcist og samtidig
eksperimenterende med maltning, og fordi vi kan
malte målrettet af små kornpartier. Det betyder
at de små bryggerier fremover kan få mulighed
for at brygge øl af korn som kommer fra deres
nabo, onkel, sognet osv. Malten får identitet og
øllet historie. Som med stort set alt andet i
vores verden, så sidder industrien tungt på
råvarerne, det gælder også malt. Her laver man
f.eks. 280 tons af gangen. Vi vil kunne lave ca.
1 tons! Men det er også nok til 4.000 l øl! Og
så er Jakob Bondesen trådt ind i stillingen som
malter, udover at han også er brygger, møller
oma. På Fuglebjerggaard er vores speciale at
være alsidige. Og snart vil malteriet også
levere dejlig malt til gårdbutikken, både til øl
og bagning.…
|
Og så
er der bare at sige vel mødt! Til
høstmarkedet, i butikken om lørdagen og til et
af vores mange kurser og arrangementer. |
hilsen
Camilla Plum og Per Kølster
Ps.: hvis nyhedsbrevet ser
tosset ud på din skærm, kan det løses ved at
ændre HTML-visningen hos din mail-klient..
Beklager meget og vi satser på et nyt systen
snarest. |
|
|
|