Nyhedsbrev 65 januar 2011
FUGLEBJERGGAARD fra Camilla Plum og Per Kølster
www.fuglebjerggaard.dk |
Og denne gang handler det kort og godt om
* Ølnyheder
* Ølbegivenhed
* Ny TVserie med Camilla på vej
* Spicy kikærter & Grøntsagstagine
* Krydderblandingen Ras el rhanut
* Ud at rejse med Camilla Plum
* Nomineret!
* Haven
* Nyheder i netbutikken
* Knaldtilbud ! - et par super kødtilbud i
Butikken
* Flæskesteg med lakrids
* Kødsnak - a propos
* Regeringens vision for økologisk jordbrug
* Hungry Planet – se udstillingenVærsgo at
scrolle!
ØLnyhederne |
 |
 |
Vinterli’ - ChiliØl med
chilier!
Nej, indrømmet det er ikke noget nyt, der er
lidt i vores Original Porter, og mange ynder at
tilføje chili til en kaffestout. Men men men,
There is more to it…
Konen har punket bryggeriet i tide og utide for
at omsætte den botaniske mangfoldighed i
drivhusene til dejligt chiliøl (tomaterne holder
vi os fra). Men i min gane (og den anden ende)
kan følsomheden ikke sympatisere med at skylle
en brand ned. Skal jeg skylle skal det være for
at slukke en. Men men men.
Det går jo langsomt op for én, at chili er
andet end capsaicinets helvede. Der er chili,
som alene er den mest utrolig aroma uden brand
som Granatz, Habanero Dulce og den nye Numex
svave orange. Og så var idéen der. Nemlig at
skabe en lidt lysere fyldig let sødlig øl, som
skulle understøtte den tropisk elegante
frugtsymfoni, som spiller i chiliaromaen. Da det
var sent på året før vi fik skovlen under
projektet, var der ikke meget tilbage at brygge
med, og derfor tog vi også fat i de lidt
stærkere Piemento di Chieso og for ikke at sige
stærke chilier som Aji og Chokolade Habanero.
Brygget blev til sammen med brygmester Anders
Kissmeyer.
Det er blevet til en ualmindelig spændende
brygserie. Vi har tappet på 25 cl flasker. Prøv
nogle stykker og opdag noget du ikke vidste, du
havde savnet. Særdeles egnet til vintermørket!
Chilien har en virkning der kan minde om
serotonin – man bliver simpelthen glad i låget! |
Sommerlig – øl med urter
Årstiden er ikke lige den navnet hentyder
til. Brygget Sommerlig er en serie af bryg med
rigtigt mange forskellige urter. En gruppe af
solide botanikere har medvirket ved tilblivelsen
af Sommerlig, og uden deres kyndighed og
indgående lokalkendskab var det ikke blevet til
noget med bryg af porsens hanrakler, korsknap,
skovmærke, bukkeblad gul snerre, lyng,
strandmalurt, mjødurt, røllike, rønnebær
,salvie, citron timian, vellugtende gulaks og
mange, mange flere. En grundig læsning af en
gammel svensk doktorafhandling om urter i øl
udover humle har også bidraget væsentligt til at
få idéer og mening med galskaben. Og det sidste
ord er ikke sagt. Hvilke urter? Hvornår skal de
plukkes? Hvordan skal de behandles? Hvor meget
kan der bruges? Antydningens kunst eller ’fuld
skrue’? Osv.
Nu har du selv muligheden for at opleve det
udvalg, som er tappet på de fine små 25 cl
flasker. Der er tale om bryg, som kan meget mere
end man kan forestille sig. |
Ølsmagning i Valhal |
Vi
deltager nu lørdag den 29. januar, i de lokale
Ølentusiasters kæmpemæssige ølsmagning i Valhal,
Frederikssund, se
her. Oplev områdets lokale bryggerier
m.fl. i et muntert selskab. Vi ses!
Værsgo at skylle |
 |
Ny TV serie om krydderier
Camilla er i gang med at optage en ny TV
serie til DR2, som bliver sendt i april- maj- om
krydderier. De handler om krydret skøn og
lettilgængelig mad fra hele verden, med danske
råvarer eksotiske krydderier, maser af
grøntsager, meget lidt kød, og det bliver helt
sikkert sjovt.
|
Spicy kikærter &
Grøntsagstagine
Krydderblandingen Ras el rhanut
En lille smagsprøve kan man finde her på en
Spicy kikærter & Grøntsagstagine, perfekt en
kold dag.
Krydderblandingen Ras el rhanut
kan man enten købe fiks og færdig i
vores netbutik, eller prøve denne her lidt
simplificerede version.
3 kanelstænger
1 rød, tørret chili
1 spsk. kardemommefrø
2 spsk. spidskommen
1 tsk. hel sort peber
3 spsk. hel koriander
1 tsk. Anisfrø
1 spsk. Paprika
1 spsk. kommen
1 spsk. hele fennikelfrø
3 spsk. tørrede rosenblade
Rist kommen, spidskommen, anis, koriander
og fenikkelfrø på en tør pande, til det dufter.
Køl af og knus i en krydderi/kaffekværn med
resten af ingredienserne. Bruges i marrokanske
taginer, alle mulige sammenkogte retter med lam
eller kylling og gerne med tørret frugt
Hot og godt en kold dag. |
 |
 |
Spicy kikærter med grøntsager
Til 6 personer.
500 g kikærter
1 stort løg
1 helt overskåret hvidløg
saft og skal af 1 citron, eller en halv saltet
citron.
1 tsk. friske rosmarinnåle
5 spsk. Ras el Rhanut
1 tsk. Gurkemeje
2 spsk. salt,
1 dl olivenolie.
4-5 hele, små courgetter
2-3 peberfrugter
forårsløg
4-5 store skrællede kartofler
et stykke butternut græskar i store klodser
frisk koriander.
|
Kikærterne skal ikke i blød. Hak løgene groft.
Riv skallen af citronen, og pres saften, gem
den., Hvid du bruger en saltet citron skal du
bare pile kernerne og komme den i kikærterne i
hel figur.
Gør grøntsagerne i orden, skær peber, i tykke
stimler på langs, skær auberginerne i store
klodser, lad courgetterne være hele, hvis de er
små, skæt forårsløgene i 4-5 stykker,
kartoflerne skrælles og skæres i store klodser.
Steg løgene bløde og gyldne sammen med
peberfrugterne. Hæld kikærter, gurkemeje, Ras el
rharnut , de halve hvidløg, citronskal/ saltet
citron , og rosmarin i.. Kom salt og peber i.
Regn med at en saltet citron salter en hel del.
Kom vand på til det dækker godt og vel og kog
op
Kog sagte til kikærterne er møre. Hold øje med
at de ikke koger helt tørre, tilsæt vand så de
hele tiden ligger og bobler i en aromatisk
sauce. Når de er møre kan man tage halvdelen
fra, og bruge dem som køoldt tilbekhør elelr
salt. Drys med frisk koriander, og dryp med
olivenolie.
Resten af reten kan man så udvide med de rå
grøntsager, til en substantiel middagsret. Kom
grøntsagerne i, og lad dem simre møre i saucen.
Når de er møre og saftige smager man til med
salt, citronsaft. Drys med frisk koriander.
Spis kikærterne til hvad som helst, kylling,
lammedeller, stegt fisk, eller bare med drænet
yoghurt, brød og frisk koriander.
|
Ud at rejse med Camilla
I maj er Camilla gastronomisk
guide på en grupperejse til Marrakech og omegn,
hvor vi skal mærke duften, smage vidunderlig
marokkansk mad, gå på markeder og købe ind ,
lave marokkansk mad, på ørkentur, til Esaouira
os spise fisk, besøge producenter af Marokkanske
specialiteter , besøge en herbalist, oma.
Man kan se programmet og melde sig til turen
hos Horisontrejser.
http://www.horisontrejser.dk/index.php?mod=travels&op=page2&id=260
|
Nomineret!
Camillas Nye Bog ’ The
Scandinavian Kitchen’ er foreløbigt kåret som
bedste Engelsksprogede bog i kategorien
Nordisk/Skandinavisk køkken i Gourmand cookbook
awards.
http://www.cookbookfair.com/
Finalen er i begyndelsen af marts, og her
krydses fingre.
Bogen kan ses og bestilles her;;
http://www.amazon.co.uk/Scandinavian-Kitchen-Essential-Ingredients-Authentic/dp/1856268713/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1296147212&sr=8-1-spell
|
|
Haven
Selv om det er hunde koldt er vi
ikke helt gået i stå herude på landet, Vi er i
fuld gang med at planlægge årets planter i
planteskolen, chilierne selleri, artiskokker,
porrer og Cobea skal sås i næste uge, for at
være klar til vores Chili-tomatdag den 30 april.
Se mere om dagen her;
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?cPath=38_42&products_id=852
Vi planlægger hvilke sommerblomster, vi skal
have i år, hvordan køkkenhaven skal se ud, og
hvilke nyheder der bare må prøves af derude.
Der bliver helt sikkert et blåt bed, og vores
elskede orange bed, og alle de nye sorter
grøntsager og blomster bliver vi nødt til at få
plads til.
Vi har i flere år talt om en lille Ølhave med
alle de urter man bruger til at krydre øl med,
og måske det bliver i år. |
|
Nyheder i netbutikken
Se vores mange skønne frø / og
krydderi) nyheder her;
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/advanced_search_result.php?keywords=nyhed&osCsid=90075973f21a877e8596e6bf914eb384
|
Knaldtilbuddet !
Lige nu har vi tilbud, på vores skønne
Oksefrankfurtere, af vores eget
oksekød, og en ordentlig bunke
flæskestege, af vores egne grise. begge
dele minus 50 %, nu på lørdag, og så længe vi
har flere af dem.
Man kunne forsøge sig med at lave pancetta af
flæsket, se hvordan her;
http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_8/20090924113511.htm
|
 |
 |
Denne her - milde himmel - smager så englene
synger, det er i al sin rystende enkelhed
fuldstændigt fantastisk synes jeg, - og dem der
har haft den glæde at spise det. Men man kan
spise den med hele, bagte æbler, æblepeberrod,
en rødkålssalat eller appelsinsalat og kartofler
på en eller anden måde og det er skønt.
Lakridsen kommer ikke til at få hele
flæskestegen til at smage af lakridskonfekt. Den
giver kun en vidunderlig let anissmag, en særlig
inulin-sødme, der faktisk ikke er sødme, men det
samme stof som gør at alt hvad man spiser efter
artiskok smager sødt. Blandet med en skarp
syrlighed som er fortryllende, og i samværet med
ingefær og allehånde, kardemomme, chili og
hvidløg synker ens smagsløg lykkeligt sammen af
velvære, efter at have fået et gevaldigt spark,
lige midt i løget.
Lakridsen er fintsnittet lakridsrod, som kan
købes i helsekostbutikker, eller i vores
netbutik, eller man kan rive en lakridsrod på et
superskapt rivejern eller råkostmaskine.
Flæskesteg med
lakrids
til 6 personer til hovedret
Flæskesteg med ben og svær på 1,5 kg, nakkekam eller
ribbenssteg
1,5 spsk. groft salt
1 spsk. skåret lakrids
10 allehånde, let knust, stødt allehånde dur
ikke
let knuste frø af 20 kardemommekapsler, stødt
kardemomme dur ikke.
kartoffelstor knold frisk ingefær, fint revet
1 tsk. knust sort peber
3 - 4 spsk. palmesukker eller muscovadosukker
2 hele citronchili,, eller røde chili, i hel
figur
Bland alle krydderier bortset fra salt og
chili. Gnid flæskestegen ind i det, men ikke
sværen. Kom resten af krydderierne i et et lille
ildfast fad der passer til stegen. Lad stegen
tørre på køkkenbordet til sæaren er helt tør.
Prop saltet ned i revnerne. Kom et par cm vand i
bradepanden. Læg de absolut hele chilier, altså
med stilk og det hele, ned ved stegen. Steg
flæskestegen ved 190 grader til den er godt
brunet, skru ned til 150 og steg den færdig.
Hvis den tørrer ud i bunden skal der lidt mere
vand i, ellers brænder det dejlige mums.
Den er færdig når kødsaften der kommer ud holder
op med at være rosa, og bliver lysebrun, når man
stikker en pind ind midt i stegen. Mere præcis
er det ikke nemt at være. Skrab hver en dråbe
mums ud af bradepanden og spis det til kødet.
Hvis stegen mod forventning ikke er sprød nok,
giver man den grill med åben ovnlåge, i den
tomme bradepande, til den bobler, men hold for
himlens skyld øje med den- non-stop.
Camilla..
|
Mere om gris
Der har været sagt og skrevet meget på det
seneste om den industrialiserede gris. Om
dødelighed, om medicinforbrug og om anden
elendighed. Og hvor er det mærkeligt, at alt
mens mediemaskinen gentager sig selv årti efter
årti, så har landbruget og rigtigt mange
forbruger en fabelagtig evne til at fortrænge
selv de mest rædselsvækkende historier.
Det bliver sådan set bare ved. Større og
større besætninger, mere og mere medicin, flere
og flere smågrise og mere og mere dødelighed,
større og større risiko for
antibiotikaresistens, mere og mere gylle, færre
og færre fisk og dårlige sædkvalitet. Remsen er
alenlang. |
 |
Alt
imens har vi – og andre økologer - de dejligste
grisebasser rendende lys levende rundt som et
dementi af det helvede, som mere end 25 mio.
svin årligt udsættes for. Der er vel ikke så
meget at vente på? Bare pump cyklen og find den
nærmeste forhandler. Men statistikken taler sit
eget tydelige sprog, nemlig at andelen af
økologiske grise kun udgør en forsvindende lille
del af den samlede produktion. Det må være op
til enhver at spørge sig selv hvordan det kan
give mening at være dybt berørt på den ene side
af alle de frastødende historier, og så på den
anden side at så uendeligt få tager det simple
valg, at tilvælge økologisk kød. Nuvel, mange
vælger helt at droppe kødet. Men så mange er de
ikke. Der er med andre ord tale om en
uoverensstemmelse mellem holdning og handling.
Forklaringer har vi hørt nok af i årenes løb.
Mest den med at det er for dyrt. Og så er det
man må spørge sig om, hvor meningsfuldt det er
at grisen, naturen, arbejdsmiljøet,
antibiotikaforbruget osv. skal betale prisen for
den enkeltes vankelmodighed. Det er jo – som man
siger – som at pisse i bukserne for at holde
varmen. Det er en boomerang, og det er i hvert
fald stensikkert at hvad der ikke allerede er
gået galt (dyrevelfærd, døde fiskevande, ..) det
vil gå galt (antibiotikaresistens mv.). Vi kan
godt blive enige om at vi har nogle slappe
politikere, der ikke ta’r disse problemer
alvorligt. Men vi har ikke bedre politikere end
dem vi selv vælger. |
Med
andre ord: Do something!
Vores grise var beregnet til julesalget. Og
som bekendt gjorde sneen i samarbejde med en
hysterisk oppisket stemning alt for at forhindre
juleglade i at tage turen på landet for at få
fat i – bl.a. – vores dejlige grisekød.
Vi vil derfor nu med stor fornøjelse indhente
det forsømte og har derfor tilbud på vores
berømte oksefrankfurtere og de dejligste
flæskestege.
Og så vil vi benytte lejligheden til at
fremhæve, hvad der gør vores kød til noget
særligt. Lad os først slå fast: Vi er ikke
fedtforskrækkede. Er der for meget kan de skæres
væk. Nej. Tværtimod, så afhænger kødkvaliteten
og især smagen utroligt meget af, hvordan dyrets
fedt er deponeret, og ikke mindst af fedtets
sammensætning. Industrigrisen ernæres af bl.a.
unævnelige fedtprodukter. Tænk på den nylige
fedtskandale i Tyskland, hvor teknisk fedt med
dioxin endte som foder i 1000-vis af
besætninger. |
 |
|
Vores
dyr fodres naturligvis ikke med fedt, men med
det dejligste græs og korn. Grisene æder sig
igennem en solid græstørv, hvor de får en meget
alsidigt foder sammen med vores koncentrerede
rester fra mølleriet, pulp og kasserede æbler
fra mosteriet og mask fra bryggeriet. Ikke noget
sojaprotein eller andet gensplejset, importeret
foder. Kun rene afgrøder fra vores egen jord.
Det gør en forskel. Svinekødet har en fornem
smag og mørhed. Vores oksekød har også en helt
usædvanlig fin marmorering. Og der er som sagt i
fedtet at smagen sidder. Vel at mærke i det
rigtige fedt. Og så har vi ikke snakket om
transfedtsyrer, frie radikaler og andet skændigt
kemi, som ikke har noget at gøre med et sundt
økologisk dyr. Velbekomme! |
Visionen?
|
Regeringen har barslet med et udkast til en
vision for økologisk jordbrug. Mantraet hedder
at udviklingen skal være markedsdirigeret. Et
helt besynderligt udsagn, da enhver - tror jeg -
ved at markedskræfterne i forvejen er sat
fuldstændigt ud af spillet, netop når det drejer
sig om landbrug og fødevarer.
Visionen præsenterer 18 initiativer til at
fremme mulighederne for at får fordoblet det
økologiske areal i 2020. De skal ikke gennemgås
her, men det skal konstateres, at det formentlig
bliver meget svært at leve op til målet om
fordobling. Og det skyldes ikke manglen på gode
initiativer. Men det skyldes at økologi-sektoren
står underligt frit svævende i forhold til den
generelle landbrugsudvikling, hvor
uhyrlighederne ingen ende har. Større og større
gældsplagede landbrug, mere og mere
specialisering og politisk bundet på hænder og
fødder af EU- og WTO-aftaler. Dvs. at økologien
er tvunget ind i samme spiral og tvunget til at
konkurrere sig frem på nogle præmisser, som er
så uøkologiske, som de overhovedet kan være.
Med andre ord kan man ikke lave en vision for
at fremme og fordoble økologien uden at man
tager stilling til, hvad der er der kan eller
skal forsvinde. Og da man med den anden hånd gør
alt for at fastholde billedet af landbruget som
en industri, der bare skal vokse sig selv over
hovedet, så er slaget tabt på forhånd. Ja selv
’grønne’ politikere mener i ramme alvor, at vi
bedst løser miljøproblemerne med grise, hvis de
stables i kaserner i byområder og betragtes som
en egentlig industri!!
Vi her på lille Fuglebjerggaard repræsenterer
en lille del af økologien, nemlig den del, som
ikke er orienteret mod eksport og
supermarkederne. Vi er for små i det spil. Vi
henvender os til det nære marked, til vores egen
butik, til specialbutikker og restauranter, til
farmers marked o.lign. Regeringen har ingen
visioner for den del af økologien. Og ingen
vision for alle dem der starter et sted med egen
have, i institutioner og andre non-profit
sammenhænge. Nærmest tværtimod.
Lige et sidespring: For få dage siden måtte
vi lide den tort at blive administrativt afvist
som praktiksted for uddannelse af en
landbrugselev. På trods af at vi sidste år havde
3 elever (samtidig!) og vi har haft elever stort
set hvert eneste år de sidste snart 15 år.
Afslaget er kynisk begrundet med ordvalget
”produktionens omfang”. Der skal være mindst 100 ha. Men om der så kun
dyrkes en afgrøde, så er det ”omfanget” der
tæller. Og altså ikke det ”omfang” der som hos
os handler om at vi har et helt utroligt
(lærerigt) univers af mange forskellige
afgrøder, husdyr, frugt, forarbejdning osv.
Begrebet ”produktionens omfang” er således
absurd. Ligesom rationalet blandt de hoveder,
som sidder og er i stand til at beslutte og
bestemme den slags.
Jeg er oprørt og har protesteret sammen med to
andre tilsvarende økologiske og biodynamiske
landbrug. Læs den fyndige klage her
http://fuglebjerggaard.dk/Per/Reflektioner/praktik%20klage.htm.
Tilbage til visionen. Landbruget er ved at
køre sig selv ned i en afgrund, da der hverken
er plads til fremtiden, kreative unge mennesker,
glade dyr, naturen og de ressourcer, som
påvirkes af landbruget. Og der er ingen vilje
til for alvor at skabe en ny kurs, hvor det er
kreativiteten, sundheden, det nære marked,
sæsonen, det friske, det originale, det
’nordiske’ osv. der står forrest. Jo da, ved
festlige lejligheder, så er der ingen ende på de
rosende ord. Men skal det hele nytte noget skal
der helt andre boller på suppen. I det lys er
Regeringens Vision for økologisk jordbrug et blålys. Før den fælles
europæiske landbrugspolitik omtænkes, er det kun
vores ukuelighed der gør at vi ikke synker hen i
pessimisme. Hvor der er vilje er der en vej. Der
skal ske noget.
Køb en økologisk flæskesteg. Drop skizofrenien,
og den lille – åh skidt - den der ligger ved
siden af er så dejlig billig. Spis mindre men
bedre kød. Endnu engang, velbekomme!
Hilsen
Per
|
Hungry Planet
A propos kød, visioner og økologi

|
En
udstilling i Rundetaarn
22.01.-27.03.2011 med billeder af Peter Menzel.
Og en bog af samme. Udstillingen er absolut
seværdig med dens mange plancher. De fleste
viser billeder af familier ’world wide’,
opstillet bag det de spiser på en uge. En
rystende billedliggørelse af fødevarernes flugt
fra naturligheden. Forbugerkulturens parodi på
naturlighed. Og en meget sigende beskrivelse af
hvor mærkeligt vi vælger at leve. Og så er der
jo lige det med de økologiske fodaftryk,
fattgidommen osv. Meget velegnet for
børnefamillier. Se den! |
Med venlig hilsen
Per Kølster
og
Camilla Plum
|
Og tak
for billederne af Anne-Li Engström (blomster, krydderier og mad) |
|
|
|
|
|
|
|
|