Nyhedsbrev 48 januar
2009 FUGLEBJERGGAARD
v.
Camilla Plum og Per
Kølster
(fotos af Anne-Li Engström)
|
|
Indeholder noget om
alt det vi venter på:
Frø, Grønt, Rødt, Orange, Spirer, Varme og
Frodighed
og hvad der ellers er på tapetet her i vinterens
dybe mørke |
* Camillas lille,
store frøbutik
* Camillas Tomat og Chili erfaringer 2008
* Nye haveplaner i år.
* Camillas nye bøger og aktuelle bøger
* Store Havedag
* Camillas havekurser
* Friskslagtet svinekød
* Det gærer og bobler, salter og sylter
allevegne
* Andet dejligt kød
* Pers podekursus
* Podekviste af mange æblesorter også engelske
cidersorter
* Flere kurser i ’malt selv’, brygning og
humledyrkning
* 50 historiske maltbygsorter skal maltes og
testbrygges
* Malteriet professionaliseres
* Det verdenskendte norske bryggeri Nøgne Ø får
lavet malt
* Ny øl på hylder og trapper
* Red Alert!!
Bier truet af GMO-majs
* Green Alert! Danmarks Naturfredningsforening
kræver økologi |
|
|
|
* Ny bog om haven på
trapperne!! Udkommer i April! |
Med udgangspunkt i
min TV serie om haven her på Fuglebjerggaard,
som blev vist både sidste og forrige år, har jeg
skrevet en rigt illustreret bog om haven. Den er
skrevet så begyndere kan følge med, den er ment
som en opklaring af alle mulige mysterier som
plager den nye haveejer, masser af praktiske-
(og gennemførlige) råd- , om at dyrke sin jord,
dræbersnegle, såning, vanding, plantning,
stiklinger,frøsorter, jordbehandling,osv osv,
og kapitler om alle mine hedeste havepassioner,
Tomater, Chili, bær, frugt, Sydamerikanske
grøntsager, hvordan man kan dyrke noget året
rundt, om potter og buketter året rundt. Bogen
følger ikke programmerne slavisk, og er tænkt
som en brugsbog i sig selv, og et supplement til
’Camilla i haven’ En del af bogen kan man få et
sneak- peek af på havesiderne her på
hjemmesiden. Camilla |
|
|
* Min lille bog
’Blomstrende mad’
|
udkom i November, og
jeg er rigtig glad for den. Lille nuttet format,
ikke så meget lirum larum, masser af opskrifter
med blomster, på alle mulige slags mad og
bagværk, og dyrkningsanvisninger på det hele.
Man kan spise langt flere blomster end man lige
tror, bl. andet georrginerødder, og blomster,
Solsikkehoveder kan koges som artiskokker,
violer kan blive til en tindrende blå gele. Det
er simpelthen sjovt.
Fås i netbutikken, i
gårdbutikken, hos boghandleren, og på
www.saxo.com |
|
|
* ’Grønt’
|
i to bind fra 2002,
er nu udsolgt fra forlaget. Den handler om alt
det essentielle ved at dyrke køkkenhave, og
spise sine afgrøder, skrevet så alle kan følge
med, helt fra begyndelsen, om hvordan man både
dyrker og spiser grøntsagerne, blomsterne,
krydderurterne, og passer sin jord og sin have.
Et lille restparti kan købes i gårdbutikken,
eller i netbutikken. |
|
|
* ’Blomster’
|
om glæden ved at
dyrke blomster, med mange gode og praktiske råd,
og Anne-Li Engströms vidunderlige fotos, Kan man
stadig få hos boghandleren, i gårdbutikken, og
på
www.saxo.com |
|
|
* Min lille, store
frøbutik
|
For snart 9 år siden
begyndte jeg så småt at sælge mine egne tomatfrø,
og et mindre udvalg af sommerblomster af egen
avl, grøntsagsfrø fra det hedengangne ’Frøposen’,
og jeg holdt det i flere år til lidt småsalg i
butikken. Det var mest for sjov, sådan at
mennesker når de havde vandret rundt i haven og
havde forelsket sig i en pæonblomstrende valmue,
eller en Malva Mauritiana med de fantastiske
dybtviolette blomster kunne købe frø med hjem.
Gradvist har både min tomatmani-udviklet sig, og
vores gæsters interesse for at dyrke deres egne
virkelig velsmagende afgrøder taget fart. Jeg er
blevet bidt af chili, især friske chili i en
grad som jeg ikke havde troet var muligt, og
samlet endnu flere sorter, som vi så også dyrker
hvert år. For nogle år siden gik vi på nettet,
stadig kun for sjov, på den gammeldaws facon med
bankoverførsler og lange lister, og jeg var glad
og overrasket over hvor mange der orkede at
bestille på den måde. Det sidste 1½ år har vi
været på med en rigtig Netbutik, hvad der har
gjort livet nemmere for både kunderne og for
mig. Det er stadig sjovt, sjovt at finde nye
sorter, gamle pålidelige sorter, dyrke helt nye
ting, og blive klogere hele tiden.
Og lige pludselig kan jeg se at vi har en
blomstrende butik, i begge betydninger, flest
økologiske frø at vælge imellem i Norden, er det
blevet til, og rigtig mange sorter af det der
ligger mit hjerte nærmest, Tomaterne,
hestebønnerne, chilierne, sommerblomsterne og
krydderurterne, de spiselige blomster, og så alt
det andet.
Det sidste år har vi haft en dejlig gartnerelev,
Anja, som har gjort det muligt at få taget endnu
flere af vores egne frø, sorteret, pakket,
skrevet labels, og sendt dem af sted til hele
landet, og i stigende grad også til norden. Det
er stadig sjovt, og ekstremt håndholdt og det
skal det blive ved med at være.
Jeg får mange henvendelser fra kunder der tror
vi er en kæmpeforretning, og det er vi gudskelov
ikke, og mange der ønsker sig fotos af alle
afgrøderne, og dyrkningsanvisninger på poserne.
Vi kæmper med det, og lige nu har vi takket være
en masse skønne fotos taget her på stedet gennem
de sidste år af Anne-li Engstöm, og en del
lånefotos fra vores leverandører af de frø vi
ikke selv dyrker, lykkedes at få fotos på 2/3 af
vores frø. Resten må vente til vi får dem
fotograferet, vi håber på at vores kunder har
forestillinsgkraft til at se det hele for sig,
uden fotos, der hvor de mangler.
Til gengæld har vi lagt alt hvad man kan ønske
sig at vide om, hvordan man dyrker frøene ind på
hjemmesiden, lige til at læse og downloade
istedet for at skrive det på poserne. Her er
plads til langt mere info. Vi håber at høre hvis
der er noget der mangler.
God
fornøjelse i haven I år, lad det snart blive
forår.
Camilla Plum |
* Alt om dyrkningen
af frøene her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/intro.htm
|
* Frøbutikken finder
du her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=43&osCsid=90a62d8fa6c7420fb5c85437998e2475 |
|
|
* Camillas Tomat og
Chili erfaringer 2008
|
Når man sælger frø
er det stående spørgsmål jo altid, hvad der er
bedst, og det kan jeg desværre ikke svare
fornuftigt på, for det er som alt andet, man kan
ikke få det hele.
Bedst kan handle om smag, og her gider jeg kun
dyrke noget der smager virkelig godt, men helst
på mange forskellige måder.
Bedst kan være resistent mod alle mulige og
umulige plantesygdomme, og her begynder
problemerne, for resistens koster et andet sted,
som regel smag. Men man kan regne med at gamle
sorter af grøntsager og blomster er rimelig
resistente og ret tolerante overfor både tørke,
vind, regn, kulde, hede, ellers var de
simpelthen ikke overlevet i så mange år.
Læs hele artiklen om
mine erfaringer i 2008 her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/0901tomaterchilli2008.htm
God fornøjelse
denne sæson, se mere under 'haven' her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/Camilla.velkommen.htm |
|
|
* Nye haveplaner i
år
|
Egentlig er der jo
nok at gøre allerede som det er, men mine planer
for haven på Fuglebjerggaard er at etablere et
stort skønt sensommer- og efterårsbed i alle de
varme pink, gule, lilla, røde og orange farver
jeg kan få fat i. Bedet skal være et skønt kaos
af de nemme efterårsstauder som Helenium,
Echinacea, Stauderudbecia, staudescabioser,
asters. Georginer, Og så enårige blomster. Især
er jeg blevet forelsket i orange. Det er en
farve som er så forskellig i blomsterverdenen
at man egentlig ikke skulle tro det var
samme farve, forskellen i bladenes overflade,
gennemskinnelighed, størrelse, og så lige den
nuance de har valgt at optræde i gør det vildt
fascinerende at arbejde med.
Det begyndte for alvor med en ordentlig række
Rudbeckia hirta, en skøn kraftig og frodig
efterårsblomstrende enårig, og ved siden af en
lige så fed række Cosmos sulphureus, en
orangeblomstrede fætter til både Cosmos/ stolte
kavalerer, men med et helt andet udtryk, og den
fine, men sarte knoldplante Chokolade cosmos.
Den orange cosmos er simpelthen skøn, i mange
forskellige nuancer, tynde insektvingeagtige
blomsterblade, og helt fantastisk sammen med de
mørke enårige skabioser, og så hele det flor at
morgenfruer i alle tænkelige orange nuancer de
får lov til at brede sig i køkkenhaven hele
efteråret.
Jeg plukkede en Enorm orange buket til min
fødselsdag i september, som jeg stadig kan se
for mit indre øje. Og jeg må simpelthen bare ha
et helt bed til at plukek mange fler ebuketetr
i, og bare på den måde som man kan glæde sig
over på den der helt særlige intense måde der
nærmer sig kærlighed, indtil frosten stopper
festen. |
|
|
* Store Havedag
|
Vi har tradition for
en lang række arrangementer om det der gror her
på gården, og det har vi så sandelig også i år.
Men som noget helt nyt har vi i år Den Store
Havedag den 4. april kl. 10-16.
Kl 10.00 Åbner
Vores Fine lille Økologiske Planteskole på
Fuglebjerggaard for sæsonen. Vi har
forhåbentligt et fint udvalg af planter, løg og
blomster klar til havesulte gæster. Butikken er
åben med masser af havegrej, frø o.m.a.
Kl. 11-12.00
Fortæller Per Kølster om humledyrkning og giver
en rundvisning i Humlegården
Kl. 12-13.00
Rundvisning i køkkenhaven, og resten af haven
med Camilla, hvor hun fortæller om årets
planter, planer og projekter, hvad der skal gro
hvor, om jordbehandling, sorter, og hvordan man
får noget til at gro derude det meste af året,
og ikke kun i nogle korte sommermåneder.
Kl. 14-15.00
Viser Anja Barfod hvordan man stiklingeformerer
krydderurter som lavendel, rosmarin og salvie,
og viser hvordan man sår sine frø i små potter,
Så man kan lave sine egne planter. Deltagerne
får et par potter med hjem til at passe og
pleje.
Kl. 15-16.00
Fortæller Per og Camilla om kartoffelsorter til
lægning, georginer, jordskokker, løg,
grøntsagssorter, og det hele kan købes med hjem.
Per, Camilla og
Anja rådgiver hele dagen om alle havespørgsmål.
Arrangementet koster 50.- Tilmelding på
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_42
En kop kaffe
eller the er inkluderet i arrangementet.
Hjemmebagt kage, et glas øl, og en skål skøn
fyldig suppe kan købes til rimelige priser
11-15.00 |
|
|
* Øvrige
havearrangementer i foråret med Camilla
|
Chili- tomatdage
Spiselige blomster
Salater og blomster
Krydderurter
Kan ses her
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_42
|
|
|
|
* Svine slagtning
|
Vi har haft
fornøjelsen af 5 pragtfulde, sprælske grise, der
på det seneste har trodset frosten og gravet sig
varme i sommerens kartoffelmark. Forleden endte
de hos slagteren og kan nu købes som dejlige
udskæringer i gårdbutikken |
|
|
*Det gærer og bobler
alle vegne,…
|
Et par af grisene
endte deres dage her på gården til eget forbrug
og er ved at blive transformeret til sylter og
blodpølser, tørrede skinker, chorizo, lomo,
sausisson sec, pancetta og bacon ved saltets ,
tidens og en mængde mælkesyrebakterier, og andre
gavnlige småkravls hjælp. Det vil modne og gære
og gøre ved, i ugevis, og for skinkernes
vedkommende skal de hænge helt frem til oktober.
Det hele handler om en Bog og en TV serie om
konservering, med arbejdstitlen ’Mad der
holder’, Så derfor er hele gården i øjeblkiket
ved at være en stor boblende syltekrukke.
Sauerkrauten gærer, kombucha og kefir bobler,
og det er ufatteligt spændende at være med til.
. |
|
|
* Mere kød
|
Derudover har vi
også rigtigt dejligt, ægte kalvekød på lager,
kalvekød med den helt rigtige fine smag som
skyldes at de er slagtede mens de stadig har
spædkalvens mælkepræg. Og omvendt så har vi
prægtigt oksekød på lager fra vores kreaturer
der får lov til at få rigtig alder før de
slagtes. Find det i butikken. |
|
|
* Podekursus
|
For mere end 10.
gang afholdes årets podekursus den 28. marts,
hvor du selv kan fremstille æbletræer enten af
dit eget materiale eller af podekviste, som
stilles til rådighed på kurset, se mere her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_119 |
|
|
* Podekviste |
Og har du erfaring
eller lyst til selv at tage fat, så kan du
skaffe podekviste i Netbutikken her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=84&osCsid=26fb84a3178db137c14079d522644729 |
|
|
* Cidersorter
|
Cider begynder at
blive mere udbredt, og vil man selv dyrke æbler
der egner sig kan man tage fat i et udvalg af
engelske sorter. Danske spise- og madæbler kan
anvendes til most, men rigtig cider laves af
æbler til formålet. Se i Netbutikken under
podekviste eller mere om sorterne her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/aebler/ciderapples.htm
|
|
|
* Kurser ØL MALT
HUMLE
|
Foråret bugner af
kurser om øl: Ølbrygning, hvor alle kan være
med; om at malte i en skala, der svarer til
håndbryggerens muligheder og drømme; og om at
dyrke sin egen humle. Kig ind i Netbutikken og
se datoer, priser, arrangementernes indhold mv.
her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_39
|
|
|
* Maratonmaltning og
– brygning |
På Mørdrupgaard har
Per Grupe i smaarbejde med Anders Borgen
prøvedyrket over 50 forskellige gamle historiske
sorter af byg, som kan bruges til malt og dermed
til at brygge øl med, som kan komme til at smage
af ’hine tider’. Men hvordan smager de? Og hvis
vi kan forløse nogle af sortenes historier og
smagspotentialer har vi grundlagt en fornyelse
af den danske øklbrygning. Jeg har derfor
påtaget mig at turbomalte små partier af det
hele hver for sig. Og derefter brygge hver for
sig med de 50 sorter. En fantastisk
maratonbrygning, som skal munde ud i en
omfattende smagning engang sidst i marts af det
færdige øl. Følg med i historien. Forhåbentlig
ender det med at øllet vil blive tilgængeligt
for et større publikum måske til ølfestivallen
til maj. Lad os se! |
|
|
* Nordisk Malt
|
Nøgne Ø laver som
bekendt fremragende øl, og jeg gætter det på er
det mest kendte skandinaviske mikrobryggeri uden
for Skandinavien. Og som om det ikke er nok, så
vil Nøgne Ø også lege med malten. Forleden kom
Frank Wärme, svensk brygger fra NøgneØ, forbi
med deres norske korn. Og nu er det op til
malteriet på Fuglebjerggaard at få kornet
maltet.
http://www.nogne-o.com/ |
|
|
* Malteriet
professionaliseres
|
I samme åndedrag har
vi forbedret malteriet, så vi kan arbejde om
vinteren. Og så arbejdes der på højtryk på at
søge Direktoratet for Fødevareerhverv om
projektmidler til i samarbejde med blandt andre
KU-LIFE (Birthe Pontoppidan Møller Jespersen) og
Nørrebro Bryghus (Anders Kissmeyer) at
intensivere maltproduktionen og finde nøglerne
til at producere malt, som kan finde vej til
danske mikrobryggerier og håndbryggere. Det
kræver måleudstyr og præcis styring i malteriet,
etablering af ny maltningsteknik og risteri, og
så kræver det forsøg, smagning og intens
udvikling for at opnå et spændende resultat. Så…
vi smøger ærmerne op. |
|
|
* Bryggeriet |
I bryggeriet starter
Jakob Bondeseen som deltids brygger, så vi kan
få skovlen under alle de utrolige muligheder som
vores egen malt og humle kan give i brygningen.
Forhåbentlig kommer vi til at se flere og større
bryg hen over foråret og sommeren… Så .. vi
smøger ærmerne endnu højere op. |
|
|
* Bryg
|
Et bryg står på
hylderne nu, det hedder bryg 77 og ’Humle
dobbel’, et bryg som er præget af en mild
humling fra helt friskplukket humle under
brygningen i september 2008. Ting tager tid, nu
er det der.
Det andet – bryg 78
– er en gentagelse af et tidligere succesrigt
bryg ’Ravgylden’, som har en dejlig maltrig
aroma og en tydelig krydret signatur fra en gær
der stammer fra et af Belgiens berømte klostre.
Øllet skummer flot op og kilder i næsen. |
|
|
* Red Alert!! Bier
truet af GMO-majs |
Bier er en helt
nødvendig forudsætning for verdens trivsel.
Økologisk honning er en sjælden vare, fordi bier
flyver over større arealer end det enkelte
landbrug. Og helt galt går det når bierne,
besøger en gensplejset afgrøde og får indtaget
GMO-pollen. Så handler det ikke om økologi mere,
men om at honningen bliver usælgelig, den er
forbudt. Se her
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/dyr/bier-biavlskatastrofe.htm
hvor galt det kan gå. Historien er fra Tyskland |
|
|
* Green Alert!!
Danmarks landbrug 100% økologisk om 25 år
|
Præsidenten for
Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria
Bisschop-Larsen langer voldsomt ud efter
regeringens grønne linie og melder klart ud:
Danmark skal indenfor en overskuelig fremtid
være omlagt, så hele landbruget bliver
økologisk. Tankevækkende at en så stor og bredt
funderet forening kan samles om et så klart og
væsentligt budskab. Læs kronikken i Politeken og
få syn for sagn her:
http://politiken.dk/debat/kroniker/article624177.ece.
Vi er helt enige! |
|
|
|
Hilsen
Camilla og Per |
|
|
|