Del på Facebook

Havekløe, noget om Frø til at så med det samme !

Nyhedsbrev om Frø, Pomeranser og Limetta - Bergamottecitroner, Tilbud, Læggekartofler og en Ny bog


Frø til hele haven, potten, gården og gaden

Vi er gået helt amok både med en bagatel af 187 frønyheder i netbutikken, og ikke mindst har vi nu fremtryllet 409 gamle sorter grøntsager og urter fra hele verden, som egne rsig til at dyrke hos os, og som bare smager bedre end langt de fleste moderne sorter. Du kan se det hele her.

Ugens tilbud

Vi sender Frø fragtfrit, ved køb for min 250.- ved 500.- køb af frø kommer der 4 poser gratis gavefrø med i pakken. Gælder til den 11/ 1 i Danmark.

Både øko Pomeranserne og De duftende Marokanske øko Bergamottecitroner er kommet hjem nu, den korte sæson er lige hvad man har brug for på en c vitaminforarmet årstid. Man kan fornemme at deres syrlige safter og duftende skal går lige ind og genstarter immunforsvaret. For slet ikke at tale om de mirakler frugterne kan gøre ved ens mad. Der er skønne opskrifter at finde på hjemmesiden og rigtigt mange i min Krydderibog Abracadabra.

Du kan bestille frugterne her i min webshop

Havekløe

Havekløe opstår når man sidder inde i stuevarmen med uldne sokker på og meget hellere ville være ude i haven. Det er en mangelsygdom man får af for lidt lys og for lidt grønt. Kløen kan dulmes ved at kigge i havebøger, og frøkataloger, hjemmesider og netbutikker, med havehalløj, men det går først helt over når man får sået noget rigtigt.

Frø nu !

Allerede i næste uge, når mine hårdt prøvede gartnere kommer fra Juleferie skal der sås i vores store drivhus. Det er vist ikke helt almindelig god havelatin, men vi har rigtig gode erfaringer med at det ender lykkeligt hvert år. Et tæppe af friske grønne blade, unge ærter, fine hestebønner, og alle de bundter frisk korender, dild, kørvel, spinat man kan ønske sig på et tidspunkt hvor man ikke engang kan se den mindste grønne spire udendørs. Vi har kun koldhus, men selv den lille forskel på ude og inde som det beskyttende glas giver er nok til at få det hele til at spire frem ligeså snart temperaturen er til det. Mange ting spirer ved lave temperaturer, der går nok ikke mere end et par uger før vi kan se de første. Det handler ikke kun om temperatur, glasset giver beskyttelse for vejr og vind, som er lige så vigtig for de små planter. Til påske kan vi plukke af det hele, når tomaterne skal plantes i maj er det hele en meter højt og ved at gå i blomst. Man behøver ikke gøre andet end at lave en passende dyb rille i jorden, vande dem og så. Dæk med så lidt jord som muligt, mange planter skal have lys- som der ikke er så meget af på denne årstid for at spire.

Det handler om enårige planter, jeg nævner i flæng;

  • Vintersorter af spinat
  • Alle de kinesiske/asiatiske kål og sennepstyper, og der er mange, røde, grønne, lilla, krøllede, og smukke
  • Vinter salater, som Winter density, Brune- og Rouge d'Hiver, pluksalat, Reine des Glaces
  • Rucola af alle slags, hvis man ikke har prøvet den så vil jeg anbefale Wasabi rucola, som er overraskende og dejlig.
  • Cikoriesalater; catalogna, grumolo verde
  • Kørvel, dild, Koriander, persilleselleri
  • Amaranth- , Quinoa-, Mælde - , Gåsefod familien
  • Hestebønner, Aquadulce er mest hårdfør, Wietkiem er hurtigst
  • Vårsalat- Feldtsalat
  • ærter, Tidlige ærter, og en gråært med fine violette blomster som man kan spises sammen med toppen af planten, længe før der kommer bælge, som feks Carlin peas.
  • Kornblomster og Kornvalmuer er vinter annuelle og vil vælte op så snart temperaturen er til det.

Kornvalmuers blade bruges meget som spinat i Mellemøsten. Blomsterbladene er fine i salater, kager osv. Men ikke opiumsvalmuer vel!

Stauder

Det er også nu man kan så stauder som kræver kulde behandling, Det virker barskt, men man sår simpelthen frøene n tyndt i en bakke med muld, dækker dem sparsomt med jord og et tyndt lag sand, og stiller dem enten udendørs et sted hvor man er sikker på at de ikke bliver brugt til kattebakke, Eller i drivhuset. De vil spire når de har fået deres bekomst af kulde. Det er bare at holde dem en smule fugtige og vente.

Frø som skal forspires NU !

En del planter har rigtig godt af at blive sået meget tidligt, Chili kan sås fra december hvis man har kunstigt lys, eller du kan vente til marts og bruge alm dagslys i din vindueskarm. Vi har en hele del dejlige nye sorter chili, du kan se alle vores nye sorter her. Du kan læse om dyrkningen her.

Selleri, blegselleri, og artiskokker

Skal sås i februar indendørs. Men faktisk blev alle tre ting ved en fejl sået præcis som de andre grønne sager ovenfor, Direkte i drivhusjorden i januar for nogle år siden, og de kom op når de skulle og voksede sig til nogle vildt flotte planter, faktisk flottere end hvis de var sået efter bogen, i en bakke. De blev gravet op og flyttet udendørs i maj, og voksede glade videre. Det er jo langt nemmere end at så det i bakker, som nemt rådner af for meget vanding. Man kan jo prøve begge dele i år.

Krydderurter nu !

En sidste ting man kan tage sig til når det nu kribler over det hele for at gå i gang er at plante lidt havesyre, timian, mynte, persille, oregano, salvie, purløg eller andre hårdføre krydderurter, som planter i drivhusjorden og dække det en smule med fiberdug. Man kan ikke bruge drivhusfremdrevne sarte planter fra supermarkedet, de vil dø omgående. Men planter som allerede har et år på bagen eller mere, og som ikke har været i kuvøde skal nok klare sig. Jeg har et fint udvalg af hårdføre krydderurter lige her. De vil springe ud og lave duftende blade til os, meget længe før de orker det udenfor. Man kan sætte dem ned i jorden en lidt rigelig potte, for de vil lave mange rødder, og så kan man bare hive potten op og ta den udenfor når man skal bruge pladsen.

Hvidløg forever

Sidste gode ide er at sætte en klump med hvidløgsfed, som man egentlig bare skal lade stå i drivhuset så har man altid friske hvidløgstoppe at bruge af.

Ny bog

Jeg sidder her og skriver som en gal for at få min nye bog færdig til en meget snarlig deadline. Titlen er Mors Mad - SOMMER, og der vil udkomme bøger om Høst, Vinter og Vår, lidt drypvist over det næste år. Emnet er som man kan fornemme sommerglæder af spiselig slags. Rigtig mange vilde og tamme ting man kan dyrke og plukke, lidt fiskeri, grøntsager og urter, ting man ikke anede man kunne spise og som smager dejligt, bær, frugter, fermentering, Kombucha, Kefir, salater, kager, brød, blade, blomster, syltetøj, friskost, og en lille bitte smule kød, mm. Den bliver meget smuk, Anne-li Engstrøm har taget fotos over flere år, og det er en klar og renlivet fornøjelse at sidde og kigge på den frosne plæne og drømme og skrive om sommer. Bogen udkommer til maj !

Forhåbningsfulde hilsener
Camila Plum

Del på Facebook

Find os på Facebook