Del på Facebook

Økokød med 25 % Rabat, læggekartofler, frø, pomeranser mm. Nu på lørdag! Og Camilla Plum skriver om spiselige løg  

Tilbud finder du til sidst i nyhedsbrevet

Vi har ekstraordinært Åbent i Gårdbutikken på lørdag, d 28/1 kl. 10-16.00
Fordi vi har et kursus i fermenterede drikke, Kombucha mv. har vi jo lukket til april, undtagen når vi holder kurser, så vi vil gerne rydde lidt ud. 

Alt kød, lam, and, pølser mv. kan du købe med 25 % rabat. 

Du kan købe læggekartofler i 8 økosorter og hvis du vil komme og købe frø så er der åbent i frø pakkeriet. Butikken har masser af skønne, duftende øko pomeranser, øko limetta - bergamottecitorner,  øko lime, øko kumquats,  og vores egne kæmpe Belle de Boscoop æbler. som er så dejlige lige nu, 5 kg 100.- 

Spis dine løg - Noget om Spiselige løgplanter  

3-img_5954.jpg

allium hollandicum purple sensation (15).jpgDe fleste haveejere har prydløg af en eller anden slags i haven.
De hedder prydløg fordi de er smukke, men de kan altså også alle sammen spises. Hele Allium slægten er både spiselig og dejlig. De smager enten af hvidløg, løg eller noget midt imellem. Mange af dem er vilde arter, som bliver spist lokalt hvor de gror vildt i Italien, Frankrig, Grækenland, Tyrkiet og hele vejen østpå, til Himalaya.
De vokser i bjergegne, hvor der er koldt om vinteren, så de kan sagtens tåle vores klima, men de skal så til gengæld have det varmt og tørt om sommeren, så de kan modne løgene.
allium senescens var galucum.jpgVi har bestemt også vilde spiselige løg i Danmark, men det er længe siden vi har været rigtig sultne, så brugen af dem er gået i glemmebogen. Lige indtil ramsløg blev moderne igen. Ramsløg er skønne, men invasive, man skal være sikker på at de står et sted hvor de gerne må brede sig til alle sider, for det gør de, hurtigt. Det er vidunderligt om foråret, saftige hvidløgsblade i massevis, efterfulgt af hvide stjerne blomster, og så er både blade og blomster væk igen allerede når det bliver sidst i maj.


allium caeruleum azureum (1).jpg’Ramsløg’ hele sommeren

Her kommer så alle de andre skønne løgplanter ind, som kan forlænge sæsonen for både blade og blomster til hen på efteråret, hvis man vælger nogle forskellige arter og sorter. De er ikke invasive, men holder sig pænt hvor man planter dem. Allium er fine i køkkenhaven, mellem krydderurter, stauder, eller roser. Jeg har nu også en del i potter, hvor der så er plantet noget andet i bunden som kan dække over deres nedvisnende blade og være smukke resten af sæsonen. Det samme kan man tænke over hvor man ellers planter dem, for alle løg er skønne når bladene er friske og de er i blomst, men deres visnen er uskøn. Jeg har en hel masse løg mellem mine rabarber, hosta og krydderurter af samme grund. Vi har en masse af disse løg om efteråret i butikken, lige nu handler det om dem som man kan så og få mange og meget billigere Allium ud af det.

Så dine løg nu

06-img_5674 (2).jpgAllium skal have en kuldeperiode når de er sået og den enkleste måde at gøre det på er at så dem nu, i en bakke med muld, dække sparsomt med jord og stille dem udendørs. De vil spire i løbet af foråret. Der er nogle imponerende høje Allium, bittesmå, med nikkende blomster, eller blomsterbolde, med lilla, violette, lyserøde, blå , gule og hvide løg blomster. Man kan spise både løg, blade og blomster af alle Allium. Man piller den enkelte lille klokkeblomstformede blomst af, og drysser dem i salaten, på fisk og kartofler, dressinger, mayo mm.  Bladene kan bruges som friske hvidløg eller forårsløg. Hvis man ikke spiser selve løgene bliver de en meget nem og smuk flerårig grøntsag.   Find Allium frø i netbutikken.


Spiseløg - de almindelige og de ualmindelige

13725783_290563724669136_1113692252_n.jpgVi kan få spiseløg –Allium cepa i haven på to måder; med stikløg som er det nemmeste i verden, når det går godt, men som også risikerer at gå i stok hvis de får kulde, og får løgskimmel sidst på sæsonen. Eller man kan så dem selv. Løg man har sået fra frø får ikke disse problemer. Og så kan man få mange flere sorter, salatløg, kæmpeløg, sommer rødløg mm. Stikløg kan man som regel kun få i 1 sort af hver slags, dem har vi naturligvis også, Løgene skal sås nu, i februar, og de skal have almindelig stuetemperatur for at spire. De må faktisk overhovedet ikke få kulde, for så går de i blomst ligesom alle andre Allium, og vi vil hellere have deres løg end deres blomster. Hvis man lader dem stå i haven kommer der også enormt lange stængler med blomsterbolde foroven. Så så dem nu, i stuen. Når de er spiret frem må de gerne flyttes til et køligere sted i huset, men ikke under 15 C. Plant ud når al risiko for frost er ovre. Du kan finde frø til løgene her; link til netbutik løg

 

Tilbud  i netbutikken d 23/1- til og med  Søndag  d 29/1 :


Alle bestillinger med frø for min 250.- ex porto få 4 skønne gaveposer med frø; 2 økochili, ikke for stærke, og 2 af vores virkeligt dejlige økotomater med i pakken. Hvis du bestiller for 1000.- i netbutikken ex. porto - du kan bestille alle varer - får du gratis fragt Du kan bestille ’afhentning’, så betaler du ikke porto.

Venligste hilsener
Camilla Plum

Nyhedsbrevet du måske ikke fik ? Sidste uges nyhedsbrev som handlede om alle mulige andre ting end frø og planter kom kun ud til en lille del af abonnenterne, det kan du læse under nyhedsbrev på forsiden af www.fuglebjerggaard.dk

Grønne vinter hilsener

Camilla Plum


Del på Facebook

Find os på Facebook