Del på Facebook

Nyhedsbrev, Hvad kan jeg så nu , i min vindueskarm er løst ! og Gratis fragt

Tilbud finder du til sidst i nyhedsbrevet

malva-mauritiana.jpgVi har haft de mest irriterende problemer både med betaling, bestilling osv. i vores netbutik. Jeg har nu fået en ny webshop, betalingsmodul og opgraderet i alle ender og kanter. Så nu burde det virke alt sammen. Hvis det tager lidt tid, så lad være med at klikke flere gange, please.

Jeg skal sådan så ! 

DAFV5612.jpgcarinatum.jpgHavekløen er nu nået til et punkt hvor det kribler over det hele, hver gang solen skinner og på milde regnfulde dage som i dag. Det er fuldstændigt umuligt at forestille sig februar frosten, som kan vare i ugevis, eller at der er så længe til at det bliver rigtigt forår. Men man kan roligt begynde at klø igen.Så nu i vindueskarmen

De frø som meget gerne skal sås nu, indendørs i stuevarmen (men man kan altså også vente et par uger,) er Chili, Peberfrugter, Selleri, Blegselleri, Dahlia og artiskokker. De er så længe om at udvikle sig at en tidlig start er godt. Og så er der alle dem som man kan så nu, bare for at komme i gang, og de har bestemt godt af det, Skovjordbær, Cobea, Thimian af alle slags, Salvier, Rosmarin, Oregano, Lavendler, Basilikum, Kæmpeverbena -Verbena bonariensis, Lathyrus, Kaktus, Ingefærknolde, Gurkemejeknolde , Kardemomme, Jordmandel, Jicama, , Akaebia- Chokoladeranke, Stevia, Aztekisk sødurt, Asparges, Havtorn, Tranebær, Blåbær, Tyttebær, Chia, Lablabbønner , Levkøjer, Malva mauritiana, Rudbeckia hirta, Aralia, Capers.  Find det hele i netbutikken.


Hvorfor forspire?

jalapeno let.jpg

Udover at det er dejligt at se de grønne spirer allerede nu, så handler forspiring om at vi har en kort sommer, og mange af de ting vi godt kan lide at dyrke kommer fra egne på jorden hvor der er meget mere varme og lys. Hvis planterne skal nå at komme ordentligt i gang og give et udbytte før det bliver vinter igen er det en fordel allerede at være en fin plante og ikke bare et frø når det bliver lunt udenfor. 

Om spire temperaturer

echinacea.jpgChili skal have meget varme for at spire, de stærke; Capsicium chinense behøver 27 C. hvis man vil være sikker, og det skal være døgnet rundt. Tjek lige med et termometer om der nu også er samme temperatur i hele vindueskarmen for de skal også have varme for at vokse. Men chili behøver ikke lys for at spire, så det klogeste er at så dem, gerne i kokos såbrikker, pakke dem i sort plastik og stille dem rigtig varmt, f.eks. i fyrrum indtil de er spiret. Andre chili som Capsicum annuum behøver ikke helt så meget varme, der kan man nøje smed alm. stuetemperatur ca 22 C. Når de er spiret skal de have masser af lys. Alle andre planter som skal forsires nu, skal bare have stuevarme. Husk at de skal ikke have gødning før de er blevet store planter og helst sås i ugødet såmuld. Gødning virker spirehæmmende på frø, eller slår simpelthen spirene ihjel.


Så udendør!

lab lab bønne.jpgMan kan også så udendørs allerede nu. Der er faktisk mange planter som skal have en kold periode for at kunne spire. Planter som kommer fra kolde egne, kan ikke spire uden først at have gennemlevet en vinter, eller i hvert fadd en kold periode på 3-12 uger for at spire frem. Det er en utrolig smart mekanisme som ligger indkodet i hvert eneste frø, og det handler om at de skal vente med at spire til det er forår. Modne planter kan sagtens klare en vinter, men planterne ved at små spirer ikke kan. Eller rettere sagt, der er blevet foretaget en naturlig udvælgelse igennem tiden så frø som er længe om at spire overlever, og det kodes i frøene fra de planter som kommer ud af det, dem der spirer med det samme går tabt. Så det er bare med at så Echinacea af alle slags, og jeg har en del som frø, Rodkørvel, som er en meget dejlig rodfrugt som skal have kulde, stocks purple.jpgSødskærm/ spansk kørvel, Kvan, Rabarber, Allium dvs. alle de fine prydløg som man også kan spise, Gojibær, og stort set alle stauder. Du sår dem i flade kasser med u gødet muld, vander til de er fugtige men ikke våde, dækker frøene med et meget tyndt lag muld så frøene kan få en smule lys, for det skal de fleste have for at spire. Det er en anden mekanisme som handler om at frøene orienterer sig efter lyset når de sender spirer den ene vej og rødder den anden vej. Uden lys gider de ikke spire.

Tilbud; fremtil og med den 22 januar.

malva mauritiana.jpgAlle bestillinger på Frø, Dahlia, Forårsløg, Stiklinger sendes fragtfrit, hvis du bestiller for min 250.- . Det gælder altså ikke læggekartofler, stikløg , frugter og planter. Her skal du benytte det sidste tilbud. Alle bestillinger med frø på min. 250 .- får 4 gaveposer med spændende og anvendelige frø med i pakken. Alle bestillinger på min 1500.- sendes fragtfrit, også de tunge ting som kartofler, planter osv. Så hvis du køber alt det du skal bruge til haven, løg, kartofler, krydderurter, spiselige stauder , frø , forårsløg mm, så kan du få det leveret uden fragt på. Tilbuddene gælder kun i Danmark.

Nyhedsbrevet du måske ikke fik ? Sidste uges nyhedsbrev som handlede om alle mulige andre ting end frø og planter kom kun ud til en lille del af abonnenterne, det kan du læse under nyhedsbrev på forsiden af www.fuglebjerggaard.dk

Grønne vinter hilsener

Camilla Plum


Del på Facebook

Find os på Facebook