Del på Facebook

Svar på FAQ til Camilla om haver & dyrkning & Kurser i vilde spiselige, dejlige planter og ugens tilbud. 

03-img_5665.jpg


Tilbuddene kommer – til sidst i nyhedsbrevet 

Kurser om vilde og tamme planter, urter, blomster og bær.

I løbet af foråret og sommeren holder jeg en perlerække af kurser om spiselige planter, både de vilde og de tamme, Hvor vi går ud i naturen og haven og plukker og samler, og smager og snakker, og går i køkkenet med det hele og laver noget dejligt man kan spise bagefter.

Jeg ved jo at rigtig mange gerne vil lære noget om hvad der kan spises og hvordan, hvilke blomsterurter og blade man kan spise, med fornøjelse og det kan du lære hos mig !

Du kan se alle kurserne her; link til kurser og arrangementer

Frequently asked questions! 


Jeg får en del spørgsmål om alt mellem himmel og jord, men mest om haven, og hvordan man skal gribe det an. Jeg har lavet en lille vejledning, som ganske vist ikke er raket videnskab, men det er det jo heller ikke at dyrke noget dejligt i sin have. Og i øvrigt så kan du læse stort set alt hvad du får brug for at vide, om at dyrke din have, altan eller gård på min hjemmeside; fuglebjerggard.dk, se under Haver og Dyrkning.

09-img_5694.jpg

Spørgsmål ;

#1  hvad skal jeg vælge ?

Du skal vælge at dyrke det du allerbedst kan lide at spise, og kigge på. Hvis du er vild med courgetter, som er på størrelse med en tommelfinger, så dyrk 3-4 planter så der er nok af dem mens de er små - på én gang. Hvis du elsker grønkål så dyrk den, hvis du er vild med basilikum så er det det.

Lad dog være med at dyrke noget som du ikke bryder dig om, ingen pastinakker og kvan, hvidløg og tomater hvis du nu ikke kan lide noget af det.

Babysteps… Du skal kun plante så meget som du helt ædrueligt kan overskue at passe. Hellere 10 m2 velpassede ærter, end en kæmpe have fuld af tørt ukrudt som ikke bliver til noget.

Dyrk det du drømmer om, selvom andre siger det er noget pjat. Folk mener noget hele tiden, follow your heart. Hvis du nu elsker Zinnia og gerne vil have 20 mm2 bare med dem, så gør det. Du vil elske det og aldrig glemme det og det vil alle de andre der ser dine Zinnia heller ikke.

Dyrk de grøntsager som virkelig er bedre som hjemmedyrkede.

37-img_6167.jpgMange grøntsager kan man lige så godt købe friske, økologiske og dejlige i butikkerne. Der er ikke den helt store forskel på hjemmedyrket rødkål, auberginer, bundtløg, nye bundtgulerødder og pastinakker, jordskokker og græskar.

Det er klart, at der er enorm glæde ved at dyrke dem selv, du får bedre, sjovere og mere velsmagende sorter hvis du dyrker dem selv, men det er ikke der man skal sætte ind hvis man bare vil dyrke lidt grønt og urter.

Så skal du dyrke nye kartofler, ærter, asparges, majs, courgetter, bønner, hestebønner, salat, tomater og chili, for ikke at tale om alle krydderurterne og bærrene.

Man kan ikke købe disse grøntsager friske nok i vores land til at de er rigtig ekstraordinært dejlige. Måske ved vejen i små boder, men ikke i almindelig handel. Hvis du dyrker dine egne er det en fornøjelse som er ubeskrivelig og hele meningen med at dyrke selv, udover at det bare er dejligt at dyrke have.

Med disse grøntsager er forskellen enorm, for alle grøntsager laver sukkeret om til stivelse i en utrolig fart, men med lige dem her går det rigtig hurtigt og kvaliteten daler tilsvarende hurtigt i dem du kan købe.

For tomaternes og chiliernes vedkommende så kan man bare overhovedet ikke få de dejlige sorter man kan dyrke selv nogen steder. 

8888044 - 23_04_2007 - små.jpg#2 Krydderurter hvordan?

Krydderurter er det aller klogeste at dyrke hvis man bare vil begynde et sted og ikke har tænkt sig at bruge alt for meget tid på det.

De kan enten ikke købes, er slatne og smagløse eller bare  dyre, så det er et godt sted at gå i gang med. Dild, kørvel, rucola, persille i jorden, alle de andre i potter. Basilikum i drivhus eller et meget beskyttet sted og man får så mange urter man overhovedet kan spise. Resten af krydderurternes mysterier, hvordan og hvor dé skal vokse, hvilke der kan overvintres, er flerårige, enårige mm kan du læse alt om på min hjemmeside. 

#3 Har du en basilikum og en chili til friland.

 Svaret er nej.

De skal have beskyttelse og varme, som vi ikke kan love dem her hjemme i en normal sommer. Byg et lille drivhus, sæt nogle ruder op af muren, byg en mistbænk, som er en flad trækasse med et par vinduer henover eller hav dem i vindueskarmen. 

haven i potte r.jpg#4 Hvad kan jeg dyrke af spiselige ting, hvis der kun er sol halvdelen af dagen i min have?

Løg, salat, kørvel, stikkelsbær, skovjordbær, persille, dild, geranier, hosta, skovmærke, koriander, rucola, vårsalat, ærter, hindbær.

 

5# Hvorfor kommer mine frø ikke op?

Som regel fordi man sår dem alt for dybt. De fleste frø skal have lidt lys for at spire. Så det meste i 2 cm dybde og tjek at det faktisk ikke ender med 5-7 cm og at rillerne ikke er meget dybere på midten end i enderne af rækken.

Vand i rillerne før du sår, lad det sive væk, så tyndt og dæk sparsom med jord. Klap forsigtigt sammen med bagsiden af riven og vent. Hold det fugtigt indtil planterne er kommet  op og har lavet ordentlige rødder og spirer.

07-img_5687.jpgEller at de drukner.

Eller fordi i de er for gamle, eller har været opbevaret forkert. Du kan teste dem før du sår en masse, læs hvordan på havenyt.dk

Mange frø som fiks agurker, chili og bønner skal have meget varme for at komme i gang med at  spire, hvis de står ved for lav varme og er pladdervåde så rådner de bare.

Du kan læse alt om spiretemperaturer på havenyt.dk, som i øvrigt er en guldgrube af troværdig viden om hvordan man dyrker sin økologiske have. 

Spørgsmål #6 til 1000

Og så er der 1000 spørgsmål som med al tydelighed viser at viljen og entusiasmen er stor, men at der mangler den helt basale viden for at få det til at lykkes.

Læs en bog eller gå ind og læs alle de mange artikler og bøger jeg har skrevet om haven, som ligger på min hjemmeside under ’haver og dyrkning.’, og først og fremmest så gå i haven med nogen som ved hvad de gør, der er 100 småting som man ikke lige kan forklare, det skal ses, mærkes, prøves.

 

 

Ugen tilbud gælder til den 13 marts kl. 24.00

*Vi sender to poser gratis gavefrø med alle bestillinger på min 250.-Ex porto

*Hvis du bestille for min 500.- ex porto får du en gratis billet til ’Den store tomat og chilidag’  som du kan læse mere om her. 

*Der er gratis fragt på alle ordre på min 1000.- Bestil afhentning, så kommer der ikke porto på.

 

Bon appetit. 

 

Camilla & Co.

Del på Facebook

Find os på Facebook