Del på Facebook

Ugens tilbud. Årets første grislinger. Ny uldgriseorne. Forårsløg i potter. Ikariahonning. Spegepølser. Påskelam. Podekviste og stiklinger.

Du finder tilbuddene nederst i nyhedsbrevet.

Ny uldgris, pølsekursus og flæsk

Vi har skifte lidt ud i vores grisehold. Den gamle so, Sveske, er slagtet. Hun havde et meget veludviklet moderinstinkt, som gjorde hende småfarlig at omgås, når der var smågrise til stede. Man spøger ikke med en so, som er på størrelse med en jerseyko, meget adræt og med stor selvbevidsthed.

Hun er ved at blive transformeret til de skønneste stege, hjemmelavet pancetta, kød til mit pølsekursus nu på lørdag og utallige spegepølser og frankfurtere.

Hendes mand, Uldrich, en ungarsk uldgriseorne, er solgt. Han var stamfader til flere generationer, og vi mente, at det var på tide med ny blod. I går ankom så Uldrich den 2., en lidt større, men lige så kælen orne, krøllet som et får, med vildsvinehoved. En besynderlig skabning, men kærlig og forhåbentlig en meget viril herre.

I går kom også sæsonen første grislinger, som vi lader være fuldstændigt i fred, indtil moren – en lille tyksak med permanentkrøller som en filmstjerne fra 30’erne, selv slipper dem ud.

Trillinger

For første gang skal alle vores moderfår scannes i dag, så vi kan se, om de er drægtige, og hvem der måtte have trillinger i maven. Trillingemødrene får deres eget sted og ekstra meget mad, så der er nok til dem alle sammen. Det kan være en udfordring at få dem alle til at overleve, men god foderstand er fuldstændigt afgørende, så fåret instinktivt ved, at de har mælk nok til dem alle tre. Ellers vil de afvise det ene lam, og det er en frygtelig historie, som man vil gøre alt for at undgå.

Det skønneste fårekød

Der er en udbredt myte om, at dyr skal være unge for at smage godt. Det er ikke min erfaring, hverken for køer eller får. Vi spiser selv de yngre får på 4-5 år, og de smager meget mere intenst, kødet er mørkt, og der er ikke så meget som et strejf af uldvante over det.

Myten om uldsmagende fårekød stammer fra en tid, hvor man spise oldgamle får af fede kødracer med alt fedtet på. Mine får er slanke, unge og møre, fordi vi hænger dem i 8 dage, før de skæres op.

Man kan nu købe et halvt uparteret får til en meget rimelig pris – rigeligt til stege og frikasseer, får i kål, taginer, og frikadeller.

Forårsløgene

Forårsløgene pibler op, hvis man er så heldig at have en gammel have, hvor nogen har været fremsynede nok til at lægge løg, og tiden har gjort, at de har bredt sig. Tæpper af erantis og vintergækker, fine krokus og narcisser. Andre er ikke så heldige og må selv gå i gang med forårsløgene.

Det vigtigste, hvis de skal brede sig, er, at man bare lader dem gøre det. Utidigt rengøringsvanvid i haven betyder, at man aldrig får flere selvsåede løg og knolde. De skal kort sagt plantes steder, hvor de kan få lov at passe sig selv og deres formering i fred. Enten under træer eller i græs, som man så skal vente med at slå, til deres blade er visnet ned. De fleste løg og knolde er 3–4 år om at så sig og blive så store, at de blomstrer.

Men uanset hvor fine erantis og vintergækker er, så er der helt utroligt mange andre skønne løg og knolde, som både er helt hårdføre, mange kan spises, og vil blomstre over mange måneder i de fineste farver
Vi har rigtig mange skønne løg i potter, som har stået og dannet rødder hele vinteren og er i fin vækst. Dem kan man stille og roligt akklimatisere over et par uger – først meget koldt, så lidt varmere osv. De vil vise deres små knopper, og når man kan ane blomsterfarven, kan man tage dem ind i stuen og blomstre. De skal have varmen meget gradvist, for at ville det. Når de så har blomstret, planter man dem ud i haven, så de kan komme igen til næste år. Man kan naturligvis også bare plante dem i lidt større potter og lade dem stå udendørs eller i drivhuset, og de vil i modsætning til de løgpotter, man køber i supermarkedet, klare en frostnat, for det har de prøvet før.

Podekviste

Det er sidste øjeblik at bestille podekviste til dine æble- og pæretræer. Vi har mange gamle – og nye – skønne æbler.

Stiklinger til frugt og bær

Og det er også nu, at du kan bestille stiklinger til alle mulige spændende gamle sorter frugt og bær – Solbær, stikkelsbær, figner, ferskenmandler…

Læggekartoflerne

Det er en god idé at lægge kartoflerne til forspiring allerede nu et køligt og lyst sted, så de kan danne fine tykke skud.

De sidste læggekartofler ankommer meget snart. Du kan se dem her. Jeg har de fineste, velsmagende og særlige gamle sorter i alle mulige farver og faconer.

lkaria-honning

Ikaria er en græsk ø, uberørt af moderne landbrug, og en blue zone-plet på verdenkortet, dvs. et af de få steder, hvor indbyggerne blive rigtig gamle og i fin form. Indbyggerne mener selv, at det er honningens skyld, og den er da også et smukt symbol på en uberørt livsstil, men hele forklaringen er mere kompleks. Honningen fra Ikaria er ikke bare sund, men den smager helt vidunderligt. Der er to typer på denne årstid – flydende gylden honning, som har en smag af koncentreret græsk bjergside i solskin, krydderurter m.m.m, men mere intenst end jeg har smagt i andre græske honninger.

Den anden type, Amana, er cremet, lysebrun og smager simpelthen af en blanding af marcipan og karamel – og honning naturligvis. Jeg har ikke smagt noget så komplekst og koncentreret i hele mit liv.

Du kan bestille honningen her…

Vi slagter lam igen til påske

Du kan bestille dem her…

Lamme- og svinespegepølser

Og vi har lige fået en ordentlig sending af vores lammespegepølser hjem fra slagteren. Spegepølser af svinekød kommer i næste uge. Begge dele kan bestilles her…

Ugens tilbud i netbutikken

Gælder 16. februar frem til og med den 28. februar kl. 24.
Alle bestillinger på mindst 250 kr. ekskl. porto, Danmark, får 3 poser skønne gavefrø, afstemt efter din bestilling.

Alle bestillinger på mindst 500 kr. ekskl. porto, i Danmark, får de 3 poser gavefrø og 10 løg til den yndigste vilde iranske tulipan Tulipa urumiensis. Den er hårdfør, og vil brede sig i haven.

Alle bestillinger over 1.000 kr. ekskl. porto får både løg, gavefrø og gratis fragt – i Danmark. Vi refunderer portoen når vi afsender.

Du kan se og bestille det hele her…

De allemest vinterlige (der ligger sne udenfor) og venlige hilsener
Camilla

Del på Facebook

Find os på Facebook