Del på Facebook

Alle frø fra 2016 til en 10 kr. i gårdbutikken. Forårsløgene til halv pris i planteskolen. Noget om græskar og græskaropskrifter. Noget andet om at skabe sig et forråd.

Alle frø fra 2016 til en 10 kr. i gårdbutikken. Forårsløgene til halv pris i planteskolen. Noget om græskar og græskaropskrifter. Noget andet om at skabe sig et forråd.

Efter efterårsferien lukker vi ned for gæster frem til julemarkedet, så vi vil gerne have ryddet lidt op i sagerne inden, så vi sælger alle frø, som er pakket med dato i 2016 til en 10 kr. i gårdbutikken og resten af forråsløgene til halv pris. Du kan se løgene i netbutikken…

Du kan købe vores økogræskar, kvæder, tomatillos, grønne tomater og masser af skønne æbler på gården i denne uge.

Du kan presse dine egne æbler til most og plukke æbler i plantagen.

Husk, at vi har gratis frøværksted for børn hver dag i efterårsferien 12.00 til 14.00.

Lørdag d. 22. holder vi den store æbledag, hvor man kan smage på alle vores æbler, spise æblekage og smage Camillas dejlige mad og drikke med æbler til en kogedemonstration. Du kan melde dig til i netbutikken. Børn kommer gratis med.

Gården og efterårssysler

Det er blevet rigtigt efterår, og det handler om forråd på gården, både frø og frugter. Vi har høstet de fleste græskar, men de sidste grønne køkkengræskar skal lige modne lidt mere. Det er altid et kapløb mellem modenhed og frostvejr.

Vores afgrøder spiser vi jo en del af, og det gør vores gæster til middage og i cafeen også, men det meste er til frø, og at modne frø tager meget, meget længere tid, end hvis man bare skal spise bønnerne, græskarrene, courgetterne, majsen osv.

Lige nu venter vi på majsene, som alle er langt over det spisemodne stadie, men stadig mangler at modne helt, så de kan tørres og laves til frø. En uge med sol ville være godt for bruttonationalglæden og -produktet her på gården.

Det er nervepirrende, når det hele jo ikke bare handler om lidt frø til os selv, men at alle disse frø er det, vi lever af, det meste af året, alle os der arbejder på gården, familie, folk og fæ.

De 9 måneder dyrker vi afgrøderne, passer og plejer, vander og binder op, så høster vi frø og tørrer som tossede i sensommeren og efteråret. Derefter skal de sorteres, spiretestes, pakkes i små poser med fine labels på, og i de sidste tre måneder om året går alle vores kunder i frø-forårs-så-plante-grønt-trang og så sælger vi dem, hvis vi er heldige.

Vi har langt de fleste af bønnerne i hus og alle de frø fra haven, vi har kunnet overkomme. Vi mangler stadig det sidste kilo tallerkensmækkerfrø, at pille frø ud af 30 kg friske chili, lidt sene staudefrø og sommerblomster.

Høsten er også friske frugter og grøntsager, som skal konserveres på en eller anden måde for at kunne holde sig, og bestemt også for at blive rigtigt lækre.

Vi har høstet de første kvæder, som man både kan købe i netbutikken og i gårdbutikken, og de er ekstra store og flotte i år. Når der ligger en skål kvæder og dufter i stuen, så er det efterår på den mest opmuntrende måde.

Det er det mest overdådige æbleår, og Niels har allerede presset 5 tønder cider, som står og bobler afsted, og vil gerne lave et par stykker til.

Han har med omhu samlet nedfaldsæbler, som står og venter på pressen. Noget af saften gemmer vi til vores skønne æbletoddy til julemarkedet, en del koger jeg ind til den fineste æblesirup, der smager så vidunderligt på morgenmaden, til ost, på stegt kød, æblekager, overalt hvor man trænger til intens æblesmag, sødme og syre i en helt perfekt balance, til at smage maden til med, præcis som granatæblesirup, som de laver i Mellemøsten, fordi de har den samme overflod, bare af granatæbler.

Nye sæsonprodukter

Vi høster i det hele taget alt hvad vi kan og laver det om til fine produkter til butikken og netbutikken og til os selv.

I år har vi haft tid til at lave mange slags tørret mynte, blommesyltetøj, den skønneste spicy ketchup, æblechutney med den fineste rosa farve, fordi den er lavet af Discovery og røde ananasæbler, de første chilisaucer, som også fortjener et ord med på vejen. Vi koger dem med en smule æbleeddike, en smule salt og sukker og i nogle tilfælde lidt ingefær, purerer dem, og det er det. Ingen fyldstoffer, ingen emulgatorer, bare den reneste klare chilismag i varierende styrker og dufte.

Lige nu laver vi syltede kvæder og kvædebrød, som skal tørre til jul, vi har fermenteret alle mulige vidunderlige ting, hvoraf noget er til Julemarkedet og noget er til salg i gårdbutikken og i netbutikken.

Fermenterede grønne druer smager som oliven, og de fermenterede rønnebær er bare så gode. Fermenteringen tager det meste af bitterheden og giver dem en syrlighed, som de trænger til. Vi har lavet kimchee med mirabeller, ‘Umeboshi blommer’ og Umeeddike af vores mirabeller, og de er fantastiske, lige præcist så intenst salt-syrlige som de rigtige umeboshi-blommer, og vi er i gang med at fermentere hvide ufocourgetter, vinblade, rødbeder m.m.m. til jul og er i fuldeste gang med mere endnu.

Lamseben

Lammene er nu pænt store og er lige blevet klippet, og man kan bestille et halvt lam til afhentning. i november. Det må man meget gerne gøre, det smager vidunderligt, vores racer giver slanke får uden fedtlag, bare med intramuskulært fedt, som giver smag, de er velhængte, hvad lam normalt ikke bliver, og så skal vi også gerne af med dem inden vi skal til at fodre dem hele vinteren.

Og så lidt om græskar

Jeg tror, de fleste græskar i verden bliver hulet ud til lygter, som får lov at stå og mugne, til de skvatter sammen, og det er det.

Det er også det, som frister de fleste, der dyrker græskar i Danmark til at dyrke de orange halloween-græskar, som simpelthen ikke er værd at spise.

De kan fås allevegne, og de koster ingenting. Nu elsker jeg tilfældigvis halloween og alt dens væsen, men jeg elsker også græskar, det skal bare være de rigtig skønne og velsmagende. Og nej, de smager ikke ens, slet ikke, nogle græskar smager af nødder og kastanjer, nogle smager nærmest af oksekød, nogle smager af smør. Det er en meget interessant grøntsagsfrugt at udforske, og så er de smukke. Konsistensen er også meget forskellig. De er ikke alle så melede som Hokkaido-græskar. Nogle er faste, nogle mindre, og så har de meget forskellig holdbarhed. I min familie fungerer græskar tit som kartofler i måltidet, og tit får vi bare masser af græskar og en salat og lidt ost til.

De bedste græskar!

Vi har skaffet 3 sorter af de allerbedste økogræskar, jeg kender, ‘Rouge Vif d’etampes,’ et rigtigt klassisk sydfransk askepotgræskar, som bruges til at stege, lave pastafyld af, til supper, tærtefyld, ‘Pínk Banana Jumbo’, som man ikke tror er muligt, før man ser det, langt, tungt fastkødet, med kastaniesmag, og fint lyserødt eller måske nærmere hudfarvet udenpå. Det har spiselig skræl, hvad de fleste græskar har, og jeg bager den bare med salt og smør, drypper den med chilisauce når den kommer ud af ovne, lidt citron og det er det.

Pink Banana Jumbo er en gammel amerikansk heirloom, og det er Blue Hubbard også, et stort dråbeformet, furet lyseblåt-gråt græskar, der ser ud til at stamme fra Juratiden, det har det fasteste kød i hele græskarverdenen, sprødt, og kan spises rå som en gulerod, skønt i ovnen, og til at sylte, for det bliver ved med at have konsistens.

Alle tre sorter kan holde sig mindst frem til maj og stadig have fin spisekvalitet, de skal bare opbevares tørt og køligt, men indtil videre kan de pynte på trappen, indtil man spiser dem, eller laver lygter af dem, ved at udhule dem med en ske, før man sætter lys i dem.

Jeg ved, at mange synes, at græskar er lidt kedeligt, og hvis man ikke gør noget ved det og lader dem trække hele læsset selv, så kan det godt passe, men en smule hjælp i form af citron eller lime, æbleeddike eller tamarind giver et fint modspil til deres milde venlighed. Et spark i form af frisk ingefær, chili, hvidløg, er altid godt, og så skal der salt nok til at balancere, sødmen og noget friskt smør eller olivenolie til at gøre det dejligt og fordøjeligt.

Du kan finde nogle af mine bedste opskrifter på græskar lige her…

De bedste hilsener fra den store græskarkone

Del på Facebook

Find os på Facebook