Del på Facebook

Op af sofaen, foråret venter! Og ud i drivhuset!

Tilbud finder du til sidst i nyhedsbrevet.

Man trænger bare så intenst til noget friskt, sprødt og duftende grønt lige nu. Man længes efter den ægte vare, den intense smag af de første 3 cm ny purløg, de første små, grønne fimrehår af ny vækst.

Foråret virker meget langt væk, men der er en måde, at få det til at ske hurtigere på, hvis man har et drivhus eller en mistbænk. For det er allerede nu og i de næste uger, det skal sås til med alt muligt grønt, friskt, knasende og forårsagtigt, og bare det at så det føles godt.

Vi har gjort det i mange år, og den smule frø vil vokse sig til haveårets allerførste glæder, indtil det hele bliver ryddet engang før tomater og chili skal bruge pladsen.

Jeg er jo privilegeret med to meget store drivhuse, men man kan altså fint så løs, tæt og tæppeagtigt, i et helt almindeligt, lille drivhus og få glæde af det i hele den bare periode frem til, tomaterne skal plantes derud.

Man kan så de mest utrolige ting her i januar og februar, bare det er frø og små planter, som kan tåle kulden. Når frøene først ligger der, så vil de spire i det øjeblik, jorden og temperaturen er til det. Det behøver man ikke bekymre sig om. Så vokser de på lune dage og går i stå, når der kommer en kold periode, men resultatet er, at der er grønne tæpper og rækker derude af noget grønt, man kan spise i mange uger, før det overhovedet grønnes udenfor, og før man kan komme til at proppe bare et enkelt frø i jorden derude.

Det er simpelthen forbløffende, så enorm en forskel et uopvarmet drivhus gør. Der er bare lige et par grader varmere, og så er de små planter beskyttet mod vind og udtørring. Det er det hele. Men det er altså nok til at få de fineste, tynde rækker spirede grøntsager i februar og fuldt funktionsdygtigt forårsgrønt i marts. I april er det helt overdådigt. Vi spiser os vej gennem meterhøj dild og kørvel, bundter af rucola, vårsalat i fede små fedtetbladede bundter, små sprøde cikorier og romainesalater, unge blade og bælge af hentebønner og hvidløgstoppe og unge løg. Den hårdføre sukkerært Winterkefe laver fine, tofarvede, violet–lila spiselige blomster og skud, og fine unge ærter bliver det også til. Koriander er forbløffende hårdfør, og det er er en gave til gryderne der allerførst på foråret, hvor det er svært at overbevise sig om, at supermarkedspotterne er særligt lækre.

Af ren vankundighed, såede en ivrig gartner her på gården for nogle år siden en række artiskokker derude i januar, og jeg rystede på hovedet – lige indtil de kom op i marts og blev fine planter klar til at grave op og plante ud i maj – sundere og mindre sprøde og skrøbelige end dem, som var forkultiveret indendørs.

Samme gartner såede også en fin række knoldselleri, som guddødemig også kom op og voksede sig fint til. De fik lov at stå mellem tomaterne og blev til smukke selleri på den mest usandsynlige måde. Så jeg vil egentlig bare sige, at man skal forsøge sig frem, men disse her ting er rimeligt sikre, og herre gud, hvis en enkelt ting ikke bliver til noget, så er der noget andet, som gør.

Prøv at dyrke nogle af de her ting, som vil gøre deres bedste inden midten af maj:

De fleste asiatiske senneps- og kålgrøntsager, som er beregnet til at spise som blade: Mizuna, Rød Mizuna, Green in Snow, Red Giant, Purple Wave, Namenia og Tat soi, Osaka purple, Purple Frills, Golden Frills. Vokser som død og helvede, og kan nå at gro rigtig meget grønt til salaten og wokken.

Radiser i alle farver.

Kørvel, dild, koriander og rucola vil nå at vokse sig store og give masser af frisk krydderurt.

Radar-sætteløg kan nå betydelig mere end forårsløgsstørrelse.

Hvidløg vil lave en fin spiselig grøn top og senere blive til unge, tynde, vidunderlige hvidløg, som spises som forårsløg.

Winterkefe – en særlig hårdfør sukkerært med de fineste lilla-violette blomster. Først kan man spise blomster og skud og senere de fine unge bælge.

Hestebønner. Hestebønners blade er en kødfuld, umamismagende grøntsag, både som spinat og i salaten. De unge bælge kan spises som grønne bønner.

Vårsalat/feltsalat

Hårdføre salattyper. Brune d’hiver, Rouge d’Hiver,Winter density kan tåle et par frostgrader bedre end andre salater, spirer når jorden er 12 C.

Vild rucola – både wasabi-rucola og sandsennep vil vokse sig fint til og kan graves op og flyttes udenfor, når man skal bruge pladsen.

Persille og persilleselleri skal man alligevel vente en evighed på. Det er godt at så dem, så de er klar, når temperaturen er til det derude. Man kan nå at høste mange fine blade, og så kan de flyttes udenfor.

Majroer – både de gule Golden Ball og Purple Top – kan nå at blive fine tennisboldstore, sprøde kugler inden maj. Toppen bruges i øvrigt også som grøntsag, inden de bliver for store.

Mælder og deres nærmeste familie er de eneste planter udover rigtig spinat, som i min mund kan bruges – og smager lige så skønt – som spinat. De røde typer som Magenta Magic og Rød Havemælde får de smukkeste pink-lilla, let melede nye blade. Magentaspreen/træspinat er grøn med pink nye blade, og man kan nå at få mange opsigtsvækkende, lækre blade både i salaten og i gryden før maj.

Spinat er selvskreven – brug en af de hårdføre vintertyper.

God fornøjelse.

Tilbud i netbutikken frem til den 5. februar kl. 24.00

Alle bestillinger på mindst 500 kr. ekskl. porto får en gratis billet til årets første fine forårsarrangement Påske i Køkkenhaven d. 26. marts. Værdi 200 kr. Du kan læse om det her…

Bestillinger på mindst 1.000 kr. ekskl. porto får gratis fragt. Vi refunderer portoen, når vi afsender.

Fuglebjerggaards netbutik…

Forhåbningsfulde hilsener, Camilla Plum

Del på Facebook

Find os på Facebook