Del på Facebook

Grokraft. Påsken på gården. Villige miniplanter. Grislinger på film. Forudbestil dine chili- og tomatplanter. Ugens tilbud. Og om ikke at skynde sig for meget i haven.

Tilbud nederst i nyhedsbrevet!

Grislingerne er kommet alle tolv

Og de er skønne! Kom og besøg dem i påsken. Du kan se en lille film med dem her…

Cafeen har åbent i påsken, og det har den ellers ikke ret tit!

Vi serverer den skønneste langtidsstegte lammestegssandwich af vores egne lam og forskelligt dejligt grønt og krydret til.

Og en brunchtallerken med øko-burrata (ekstraskøn mozzarella), cuccia (siciliansk korn- og ricottadessert), æg kogt med løgskaller, spegepølse af egne gris og lam, hjemmelavede små, stegte pølser, navybeans med koreansk chilisauce, grønt fra haven, økoricotta med bær og ikaria-honning, økooste m.m., og vi kan også lave din brunch uden kød.

Lagkager med bær, kaffe, the, cacao og vores nye cider.

Forudbestille dine chili- og tomatplanter nu

Du kan forudbestille dine chili- og tomatplanter nu i netbutikken og få dem en femmer billigere pr styk.

Vi sender ikke chili- og tomatplanter, de skal hentes den 30. april til vores store chili-tomatdag eller ugen efter den 7. maj.

Jeg siger det som det er, vi har mange sorter, men ikke ret mange af hver. Hvis du vil have noget bestemt, så bestil asap.

Ro i Haven!

Betids (i rette tid; inden det er for sent) og tjenlig (som er på et stadium eller i en situation hvor en bestemt behandling eller handling er passende) er gode begreber at have med, når man dyrker have.

Forhastet (fremskyndet for meget; udført eller fremkommet for tidligt) er en rigtig dårlig idé.

Man får simpelthen stress af at læse havebøger og pralende posts på Facebook fra havetosser og entusiaster, som gør alt hvad de kan for at komme først. Sjovt, helt sikkert, og helt sikkert i pagt med tiden, som gør alt fra haver, madlavning, kærlighed og rengøring til en konkurrence, som jeg i hvert fald synes er et begrænset sjovt koncept.

Man kan naturligvis godt have små tomater og blomstrende chili lige nu, det er helt sikkert spændende på den moderne måde, men man kan også bare tage det roligt. Vores tomater blev sået i sidste uge, og man kan så tomater en måned endnu og stadig få tomater i massevis. Jeg har sået tomater i maj og fået skønne planter ud af det, men det er nok lige til stregen. Man kan have været dygtig og sået sine porrer og selleri for en måned siden, eller man kan gøre det nu og få fine planter ud af det.

Det er klogt at så kål nu, men det kan også godt vente lidt.

Lige nu er det stadig så pissekoldt, at det eneste, man rent faktisk får noget ud af at så derude, er hestebønner. De ligger der bare og venter, til det bliver varmt nok. Alt andet når at rådne, før jordtemperaturen er høj nok.

Men man kan så indendørs, og det gør vi da også. Indendørs betyder drivhus, hvor de få ekstra varmegrader giver mening til at så salat og tallerkensmækkere, latyrus og kål i den kommende uge eller senere. Alt det, som ikke kan tåle frost eller bare meget lave temperaturer må vente.

At man kan så er ikke det samme som at man skal så, og mange ting har godt af at blive sået flere gange. Hvis man vil have sommerblomster, dild, kørvel, koriander, rucola, morgenfruer, kornblomster valmuer, zinnia, cosmos m.m.m. hele sommeren, så så nogle gange. Første gang kan være i drivhuset nu, i løbet af april – de næste gange på friland.

Hvis man ikke når at få forspiret sine kartofler, så kommer der kartofler alligevel.

Vi sår agurker indendørs i næste uge og et hold mere om en måneds tid. Auberginer i næste uge eller venter lidt. Det skal nok lykkes alt sammen.

Min erfaring er, at planterne generelt bliver fremskyndet 1 dag, for hver uge man sår tidligere. Omvendt, at sår man en uge senere, så kommer det hele 1 dag senere til fuldkommenhed.

Planteskolen

Planteskolen åbner nu på torsdag pakket med forårslåg, øko-krydderurter, øko-læggekartofler, øko-sætteløg, sære knolde som mashua, oca m.m.m. og rimeligt spændende frugt- og bærplanter.

Alle planteskoler ved, at de sælger udplantningsblomsterne to gange, nu til påske, hvor stedmoderblomster, primula m.m. ser så fristende ud, og igen, når de allesammen er døde af frost vind og alt for pludselig overgang fra drivhus til udendørs liv, engang når det er mere passende at plante sine krukker og baljer til.

I efteråret og hele vinteren har vi pottet tusindvis af forårsløg op, som har stået udendørs hele tiden. De er ikke så langt fremme, som dem i planteskolerne og supermarkederne, men til gengæld så kan de tåle at være ude. Hvis du planter dem ud nu, vil de blomstre på det naturlige tidspunkt og være stærke nok til at plante ud i haven bagefter. Botaniske krokus, vilde tulipaner, tamme tulipaner, hyacinter, pinseliljer, vilde små narcisser og påskeliljer m.m.m. Vi har dem i planteskolen, og du vil blive glad for dem.

Vi har 4 sorter skovjordbær, multebær, tyttebær, lyserøde blåbær m.m.m. Du kan se dem her…

Og ikke mindst miniplanter. De små, fine tutter som hver er en ny plante, og som vokser ufatteligt hurtigt, fordi de har været på meget lille plads. Det er dem, gartnere bruger, når de skal have mange planter af hver, og vi har mange forskellige til 25 kr. stykket. I netbutikken koster de en femmer mere, for de skal lige pakkes omhyggeligt, så du får dem i fin stand.

Thaimynte, marokkansk mynte, citronverbena, vietnamesisk koriander, mexicansk estragon o.m.a. Du kan se dem her, og du kan bestille dem i netbutikken eller komme forbi og vælge og vrage.

Fænomenet med dem er interessant og lærerigt, når man skal købe planter. For der er så og så meget grokraft og vilje i en plante. Hvis den har haft helt optimale vilkår, og det har alle de store drivhusplanter, som man køber billigt, så vokser de ikke ret meget og falder ikke særligt godt til, når man får dem hjem. De har brugt deres krudt på at blive enorme, før vi får dem. De har heller ikke meget smag. De er som intensivt avlede kyllinger – fulde af vand og uden smag.

Planter, som har haft det lidt mere svært, er blevet udfordret i små potter, som ikke har fået for meget gødning og har levet udendørs, de står bare og venter på bedre tider. Når de så kommer i jorden eller i større potter, så går det løs.

Det er ikke bare noget jeg siger, men vist noget alle, som har faldet for enorme lavendler, krydderurter og store stauder i plantecentre og supermarkeder har prøvet. Disse drivhusplanter dør bare eller står i stampe og bliver triste, når de møder virkeligheden.

Tilbud i gårdbutikken og i planteskolen

Vores 50+ dahlia er kommet hjem, og de er i fuld gang med at blive pakket og sendt ud til dem, som har bestilt dem. Resten sælger vi i planteskolen i påsken for 24 kr. pr. styk, og det er billigt! For de er af virkelig fin kvalitet. Tilbuddet gælder kun i planteskolen.

Du kan se dem her…

Vi har stadig tilbud på min store bog om køkkenhaven til 148 kr. – i gårdbutikken slipper du for portoen! Den kan du også stadig bestille i netbutikken…

Læggekartofler

Læggekartofler i de skønneste gamle sorter og farver 5 × 500 g 100 kr.

Danske sorter 20 kr. pr. kg.

Du kan se sorterne her…

Tilbuddet gælder kun i planteskolen.

Tilbud i netbutikken

For dem, som ikke kommer forbi, har vi tilbud i netbutikken i denne uge:

Fragtfri forsendelse på alle bestillinger på mindst 750 kr. ekskl. porto (i Danmark).

To anvendelige gaveposer med frø til alle bestillinger på mindst 250 kr. ekskl. porto (i Danmark).

Hvis du køber for mindst 500 kr. ekskl. porto, så sender vi de to poser gavefrø og en billet til rundvisning i haven med kaffe og kage den 5. maj (værdi 100 kr.). Du kan læse om det her…

Tilbuddene gælder for varer – ikke hvis du bestiller kurser, som jo ikke skal sendes.

Besøg netbutikken…

Glædeligt forår
Camilla og Co.

Del på Facebook

Find os på Facebook