Del på Facebook

En hel masse om tomater, tilbud og påskelam

Se tilbuddene til og med den 8. marts nederst i nyhedsbrevet.

Tid til tomater

Det er tomatsåtid, selvom der ikke er nogen panik endnu, men midt i marts er et godt tidspunkt at så dem på. Så er der lys nok i en almindelig vindueskarm, selvom de først skal have lys, når de er spiret frem. Masser af tomatnørder har sået tomater i månedsvis, men jeg kan afsløre, at vores først bliver sået om 110 dage.

Vi har, som man måske ved, allerede 140 sorter af de allerskønneste tomater i butikken, sorter som jeg selv synes er de bedste, jeg kender, og hvert år prøver vi en del nye, som så kan købes som planter i Planteskolen samme år og som frø næste år. Men i år har jeg fundet intet mindre end 42 nye sorter tomater, som så så skønne ud, og lød så godt, at de bare må prøves i år i mine drivhuse.

Vi smager os igennem dem, ser hvordan de vokser – og om planterne er sunde og frodige, og det passer afgjort ikke altid med de lovprisninger, man får fra forhandlerne. Hvad mere er, så finder vi ud af, om de nye tomater er bedre end dem, vi har i forvejen, og så ryger dem, som ikke er helt så skønne, ud af sortimentet. Der er også en del som bare er pral, og dem glemmer vi hurtigst muligt. Når nogen forsvinder, er det nogen gange til stor frustration for mine kunder, som er faldet for en tomat, men tro mig, jeg er ekstremt kræsen med tomater, og de ryger kun ud, hvis vi får en endnu bedre af samme type; stor gul tomat, rød sugotomat, sort cherrytomat, grøn mellemstor osv. osv. Jeg prøver at være ærlig i mine tomatbeskrivelser (det er også nemmere, når man kun sælger frøtomater man kan stå inde for), og ganske vist er smag og behag forskellig, men man kan faktisk godt stole på de beskrivelser, der er i netbutikken.

Egen avl fra nyttehaven

I øvrigt så er alle mine tomat- og chilifrø af egen avl. Vi dyrker, beundrer, smager, spiser, tager frø af dem, gærer frøene, skyller, tørrer, sorterer, og pakker hvert eneste frø selv i vores fine poser. Og det er et enormt pillearbejde, som kræver stor diciplin, hvis det faktisk skal være de rigtige frø i posen. Det er også derfor, at du kan få alle tomaterne øko, for ellers er udvalget af økologiske tomatfrø ret begrænset. Det er også derfor, du helt sikkert kan finde billigere frø af nogen af dem – men nok ikke øko – for jeg har jo en hel del folk i arbejde med alt dette, som får danske lønninger. Fairtrade er ikke kun noget, man kan støtte i ulandene.

Ingen F1 for du skal kunne tage dine egne tomatfrø

Vi har ingen F1-krydsninger, som er kontrollerede krydsninger, som giver et bestemt resultat, ofte meget rigtbærende og altid meget, meget nydelige og ensartede at se på. Næsten alle de tomater, du kan købe, er F1, som betyder, at hvis du selv tager frø af dem, så kommer der et genetisk rodsammen af de tomater, som indgår i F1-krydsningen, og de er meget sjældent særligt spændende.

Mine tomater er næsten kun gamle sorter dyrket i århundreder, og det er der jo minimum en god grund til. De er alle frøstabile, dvs. du får præcis de samme dejlige tomater som dem, du har spist, når du tager frø af dem, og det betyder, at du selv kan tage frø og ikke behøver købe dem igen til næste år. Du kan også tage frø nok til at dele ud af til dine havevenner. Du kan se hvordan du gør her…

Men jeg tror, vi får problemer i år, for 140 sorter er rent fysisk det maksimale antal sorter, vi kan dyrke, uden at skulle bygge et nyt drivhus, for der skal også være plads til de 135 sorter chili, sarte bønner, agurker og alt det andet sære og vidunderlige, som har det bedst i drivhus. Det ender nok med et nyt drivhus, for jeg kan ikke forestille mig andet end at i hvert fald halvdelen af dem er virkeligt skønne. Mere om disse nye tomatersorter og tomatdagen i næste nyhedsbrev, men jeg kan da afsløre, at vi har koncentreret os om hårdførhed og om langtidsholdbare tomater, gamle sorter, som kan holde i månedsvis, og så nogle flere af de nye krydsninger med sort islæt fra en vild tomat fra Galapagos. Vi har en del allerede af disse sortlilla designertomater, udvalgt meget nøje, for de fleste af dem er smukke, men dødtriste. Dem vi har, smager skønt – og er sortlilla-blå! Så har vi valgt cherrytomatversioner af elskede klassiske tomater, flere frilandstomater og pottetomater og nogen, som bare er for sjove, skæve og smukke til ikke at prøve.

Nuvel, det er fremtiden, og de nye sorter kan som sagt købes som planter fra den 25. april til vores Store tomat og chilidag, som der er gratis billeter til i de næste to uger. Se tilbuddene nederst i nyhedsbrevet.

Vores nye tomatsorter

De nye sorter, vi afprøvede sidste sommer, og som fandt nåde for vores smagsløg og almindelige sunde gartnerfornuft, har vi frø til i netbutikken. Du kan se dem her.

Og så igen en advarsel:

DYRK IKKE I PLANTESÆKKE!

Jeg ved, at jeg står ret alene med dette her, for plantesække er nemt, og mange anbefaler det, men altså!

Tomaterne kommer ikke til at smage så skønt, som de kan – man får ikke deres fulde potentiale frem i en plantesæk. Og det er synd, når man nu har købt frø eller en plante, som har en langt større kraft i sig end de der fra supemarkedet.

I en kapillærkasse/plantesæk lever planterne kun af gødning i et meget lille jordvolumen på et meget lille areal og kan ikke få deres mange meter lange, tynde rødder ned i rigtig jord, hvor mineraler, salte og mikronærinsgstoffer – som er dem der også giver den dybe smag – findes. Det er simpelthen tarveligt, at gøre mod sine planter.

Det svarer til at give sine børn vitaminpiller, vand og junkfood at leve af.

Plantesække er en uvane fra tomatindustrien, og den væsentligste grund til, at købetomater smager så ringe.

Og så får de skimmel! Altså ikke børnene, men tomatplanterne. Sidst på sommeren kommer der uværgerligt kartoffelskimmel i luften over hele landet, og den spredes med fugt i luften. Det er den samme skimmel, som angriber tomater. Der findes ingen skimmelresistente tomater, men nogle er værre end andre til at få det, og det er det tristeste sørgelige syn. Fra den ene dag til den anden bliver tomaterne grålige, plettede og rådne, planterne sygner hen, og det går meget, meget hurtigt.

Man kan undgå det næsten helt ved at stoppe al vanding fra det sekund, man hører, at der er kartoffelskimmel i radioen eller ser det første angreb.

Der vil være vand i luften alligevel, men meget begrænset i et drivhus. Der kan man styre det ved bare ikke at vande, så længe angrebet står på, og det er i flere uger.

Det går jo ikke i en plantesæk. Så visner de bare alligevel, men hvis dine planter vokser i jorden, så har de på det tidspunkt lavet meget lange og dybe rødder, hvor de sagtens kan finde vand længere nede i jorden.Vores tomater får stort set ikke vand fra 1. august til første september. De får meget lidt skimmel, og de smager kun bedre af ikke at få mere vand, end de selv kan hive op af de dybere jordlag. De bliver ekstremt koncentrerede og intense i smagen uden vanding. De vil hænge med bladene i solskin, men retter sig op om aftenen.

Man kan dyrke tomater i meget stenet og elendig jord, bare de kan få rødderne ned. De kan dyrkes op af et hus, hvor de heller ikke får vand fra himlen, enten fordi man har dem under tagskægget eller sætter et par vinduer op af væggen til et interimistisk drivhus. Hvis man har fliser i drivhuset, hiver man dem op og planter tomaterne direkte ned i jorden, selvom den er grov og gruset.

Mere om tomatvanding

Når du planter, dem skal de have rigeligt vand, så de ikke tørster, og så de kan begynde at sende deres rødder dybt ned i jorden. Det betyder, at de ikke skal sjatvandes, men vandes måske to gange om ugen, så jorden bliver våd langt ned under planten. Så får den lyst til at sende rødderne derned. Hvis man kun vander omkring planten, så lægger den rødderne i overfladen. Efter et par uger skal de kun have vand en gang om ugen og igen rigeligt, så der er noget at komme efter nede i dybet. I juli har de rødderne langt nok nede til at finde vand selvom der er meget tørt foroven.

Påskelam

Vi har gudskelov fået afsat de fleste af vores fjorlam i de sidste måneder, og nu er der kun 20 skønne gimmere – født sidste forår og sommer – som venter på at blive påskelam. Du kan bestille dem, så længe lager haves, og de er gode! Vi slagter den 24. marts, og de kan afhentes som halve, grovparterede, ferske lam hos mig den 30. eller 31. marts, dvs. til påske.

Du kan bestille dem her…

Tilbud i netbutikken til og med den 8. marts

Alle bestillinger med tomatfrø på mindst 250 kr. får to ekstra gaveposer med tomatfrø med i købet.

Alle bestillinger på mindst 250 kr. uden tomatfrø får to andre gaveposer med i købet.

Alle bestillinger på mindst 500 kr. får to gratis billetter til vores »Tomat og Chilidag« den 25. april. Værdi 200 kr. Se mere om dagen i netbutikken. Og frøene! Lammebestillinger og kursusbestillinger tæller ikke med!

Bestillinger på min 1.000 kr. er fragtfri. Vi refunderer til din konto, når vi sender. Samt billetter og frøene! Lammebestillinger og kursusbestillinger tæller ikke med!

Besøg netbutikken…

Grønne og røde hilsener
Camilla Plum

Del på Facebook