Del på Facebook

Julemarked, juleopskrifter og jul på Fuglebjerggaard

Vi arbejder alle sammen på højtryk i disse dage for at få det hele klart til julemarkedet. Honningkagerne, peberkagedejen, brunkagerne, chai-krydderierne, krydderiblandinger, de tørrede frugter og juleslik i fine cellophanposer hober sig op allevegne. Æblesaften er presset, og cafeen er fyldt med de store kasser med julepynt, guirlander, pladevat, sølvglimmer, julemænd, æbler og kvædebrød. Kødet fra vores egne dyr er kommet velhængt fra slagteren, mølleriet maler ølandshvedemel af årets høst i døgndrift, ostene ankommer, pølserne hænger og tørrer på deres pinde, og juledugene er næsten strøget.

Du kan finde opskrifter til nogle virkeligt skønne julesager lige her…

Den 28. november til og med den 6. december har vi det mest poetiske, duftende, velsmagende, skamløst kulørte og smagløst julede julemarked, og endnu mere julet end de sidste 18 år, hvor vi har holdt det.

Man kan komme i weekenderne, hvor vi fyrer op under det store drivhus, og her er mange mennesker, og vi serverer den skønneste julemad, eller i hverdagene, hvor her er mindre trængsel og alarm, og hvor vi serverer i cafeen.

Hvis i er 8 personer eller mere, så reserver et bord på kontor@fuglebjerggaard.dk.

Gård til bord

Vi gør vores bedste for at bruge alt, hvad vi selv dyrker, og det kan man også smage i vores mad, vores bagværk, fermenterede grønt og frugter, syltetøjer, chutneyer og al det andet skønne, som vi laver i køkkenet af vore egne råvarer. Men det er ikke manisk. Vi køber det, der skal købes, og jeg vil meget nødigt undvære den luksus, det er at kunne vælge vidunderlige specialiteter fra hele verden.

Men basis for vore julemad og mange af varerne i gårdbutikken – korn, kød, grøntsager, urter, æbler, bær og kvæder – er alt sammen fra vores egne marker og haver.

Maden og drikkevarerne

I år serverer vi som vanligt flæskestegssandwich af vores egne grise, som er en blanding af ungarsk uldgris og dansk landracesvin, krydret med bl.a fennikel og hvidløg fra haven. Kødet er vidunderligt, fedtmarmoreret, udenom er der hjemmebagt brød, indeni – efter ønske – æblepeberrod, vores egen julesennep, grønt fra haven, æblechutney, peberrodsrelish og hjemmefermenterede grøntsager og frugt fra gården.

Udenfor griller vi vores egen lammemedister, en meget fin nyskabelse, grovhakket, krydret det bedste vi formår, men stadig en virkelig god dansk/italiensk medister, som også kan købes i gårdbutikken, med grønkålssalat med citronfløde, en krydret salat af hele Ølandshvedekorn, krydderurter, nødder og tørret frugt, fermenterede grøntsager, bagte æbler – og det hele er egentlig fra gården.

Hvis man ikke spiser kød, har vi kogt en stor gryde krydret marokkansk kikærtesuppe med dukkah og drænet yougurt, og man kan få en tallerken med skønt grønt, korn, chutney m.m.m.

Vi serverer også saftige frugtkager, luciaboller med safran, birkessnegle og cantucci, honningkager, æblekager, æble-rosinsnegle, kvædebrød, og kirsebær fra haven, som har trukket med brun rom og rørsukker i nogle uger og kan fås i små glas. Og det hele kan også købes med hjem fra bageriet.

Vi serverer vores efterhånden berømte chai, vi har vores egen æblecider og den fine krydrede æblegløgg med vanilje og stjerneanis af den skønne friske saft, som ungerne lige har presset. Den står nu og gærer let med kefir, så den perler let, når vi åbner dørene, og man kan også få den som frisk perlende æblesaft.

Kaffen er fra Just Cofeee, som har malet den helt frisk til os, og theer af alle mulige slags.

Gratis rundvisning hos dyrene

Rundvisning lørdage og søndage for børn og voksne, gratis!

Vi fodrer dyrene kl. 10.00. Kom og se gederne, grisene, hønsene, fårene og køerne få morgenmad. Kom præcis!

Krydderibazaren

Asta, min datter, er i fuld gang med at transformere vores lille traktørsted til den skønneste duftende indisk-marokkanske- mexicanske kryddeributik, en lille Souk, som står og glimter og glitrer, mens duftene breder sig fra de krydderiblandinger, som hun og hendes veninder laver derude. Her er alle julekrydderierne, den fineste vanille, rosenknopper, francinsense, safran, kanelstænger og kanelblade, alle de sjældne og vidunderlige krydderier vi kan støve op, og ikke mindst vores egne krydderiblandinger i de fine dåser. Vi har lavet et overdådigt smage-dufte-bord, hvor man kan få lov at dufte til og smage på alle krydderierne.


Grønkålen

De sidste par år har vi haft meget svært ved at skaffe hele økogrønkålsstokke til julemarkedet, så i år har vi dyrket dem selv, en hel mark med 17 forskellige grønkål i alle mulige smukke farver og faconer. Vi bruger dem selv i maden, og man kan købe grønkål med hjem til salater, grønlangkål, chips – eller bare til at kigge på.

Kvædebrød

Vi har lavet det fineste ikke alt for søde kvædebrød af vores egne kvæder, som også kan fås i netbutikken.

Småkagerne

Hvis man ikke orker at lave dem selv, så har vi lavt de bedste færdige deje til virkeligt gode, sprøde brunkager med sukat og mandler, peberkagedej med peber, og vanillekransedej med masser af rigtig vanilje og mandler, og hvis man ikke kommer forbi, kan de også købes i net butikken.

Kranse

Vi binder de fineste kranse, adventskranse og den fine til døren, under hele julemarkedet. Du kan bestille den i havebutikken, når du kommer. Så er den klar inden du skal hjem.

Vi laver dem tykke og frodige af havens grønt og bær, og vi pynter dem gerne efter ønske med glimmer og komfitterknas, julekugler m.m.m.

Havebutikken

Er fuld af pyntegrønt, kardemommeplanter, som vi også selv bruger i vores chai, og som er den fineste stueplante, frisk gurkemeje og ingefær, halmpynt, juleblomster, forårsløg i potter, hyacinter i særligt fine sorter, håndlavede potter og andre løg til haven, som er en skøn gave til mennesker, som elsker deres have. Gartnerpigerne hjælper gerne med at finde den bedste gave til havemennesker.

Bageriet og bagerbutikken

Vi bager, så det dufter over hele gården under hele julemarkedet. Rugbrød, surdejsbrød, brød og kager, småkager, snegle med birkesfyld, æblekager, frugtkager og luciaboller, og man kan se det hele ske i bageriet og købe det fine bagværk med hjem.

Hvis du har lyst til at komme og gi’ en hånd med i bageriet i løbet af julemarkedet, så send en mail til kontor@fuglebjerggaard.dk. Vi gi’r frokost og en pose hjemmebag med hjem.

Julepynt som er en rejse værd

Vi har tit fået en kunstnerven til at lave helt særlige juledekorationer til julemarkedet, og i år er det den svenske scenograf Mathias Clason, som har kreeret det skønneste rensdyr i porten ind til gården og en meget fin julekrybbe i halm og uld fra fårene, som både børnene og Camilla har fået lov til at være med til at lave. Og det kan man bare komme og glæde sig over.

Anja Barfod, som TV2-fri seere kender fra hendes fine haveprogrammer, er også vores gamle gartner, og er den bedste i verden til at julepynte, og hun pynter resten af gården op lige så overdådigt, som vi plejer, så øjnene vil trille ud af hovedet på børn og voksne, med nisser og flitterstads allevegne.

Og så er der jo vores helt vidunderlige og sjove, poetiske julepynt i butikken, frugter og grøntsager, hotdogs og hunde, juledyr med pels, julekrybber, nisser, engle …

Fermenterede grøntsager

I år har vi gjort meget ud af at fermentere alle mulige grøntsager og frugter fra gården, så de nu smager helt vidunderligt. Tomater og æbler, kål og rødbeder m.m. Dem serverer vi til julemaden, og man kan købe dem med hjem i gårdbutikken sammen med alle de spændemde kulturer til at lave sin egen kimchee, pølser, kefir, kombucha, brød, mælkekefir…

Og hvis det sørgelige sker, at du ikke kan komme til julemarkedet, så har vi også åbent i gårdbutikken alle lørdage frem til jul, eller du kan købe det meste i netbutikken. Tørret frugt og chokolade, syltetøj og chutney, mine bøger, starterkulturer, krydderier, pølser, honningkage, småkagedeje, kimene, frø og havegøgl.

Besøg netbutikken

Vær velkommen

Camila & Co.

Del på Facebook

Find os på Facebook