Del på Facebook

Selvplukmark. Tilbud på chiliplanter. Lam og opskrifter med lam. Hvad kan jeg så og plante lige nu?

Vores nye, skønne selvplukmark

Min søn Niels går på arkitektskolen og har her i sommer lavet sin bacheloropgave, som hed »En ny bondegård til min mor«. Den blev fin, og det gik så godt, som det kunne gå, og det projekt, som er meget visionært både på bygningsområdet og i forhold til landbrug og havebrug, vil han gerne vise frem.

En af delene i projektet er en meget smuk mark, som står i sit fuldeste flor, og den har vi har lavet i virkeligheden.

Idéen er en kombination af selvpluk, både af urter, blomster og grøntsager, som senere på sæsonen skal græsses af får og endnu senere endevendes af grisene. Den vil så blive pløjet til foråret, hvor vi nok har lyst til at så lidt flere forskellige nye ting i den, og sådan skulle det i princippet kunne køre i sit eget selvsving til evig tid, som god permakultur skal.

Niels viser både marken og sine modeller, af hvor fantastisk Fuglebjerggaard kunne blive frem, og der er selvpluk på lørdag kl. 12–16.00.

Tilbud på chiliplanter

Lørdag den 15. august har vi tilbud på vores flotte chiliplanter i et utal af sorter. De vil give mange chili i år, og de kan overvintres indendørs.

Normalprisen på denne årstid er 75 kr. til 125 kr.

Store flotte chiliplanter til 40 kr.

Rudbeckia ‘Goldsturm’

Lige er den staude, som man trænger til i en have, hvor det meste er afblomstret lige nu. Vi har dem i rigtig store potter til 100 kr.

Økologisk, mørt, smagfuldt lammekød fra gården

Lige nu har vi de flotteste vædderlam fra foråret, med et fint tyndt fedtlag, masser af kød, og helt vidunderligt velsmagende, når de har hængt en uge hos slagteren.

Vi har også alt for mange af dem, alt for mange, og man kan gøre både mig og sig selv en enorm tjeneste ved at bestille det fine kød, og jeg håber, at mange føler sig fristet til at hjælpe os med at komme af med dem som halve, grovparterede lam. De er ikke dyre og smager, så englene synger.

Et grovparteret lam er en kølle, en bov, en halv ryg, hakkekød og indmad. Dvs. at det kan være i en almindelig lille køleskabsfryser. De vejer ca. 8 kg, men det svinger lidt.

Vi gi’r en pose af vores fine nordafrikanske rosenkrydderi med, når du bestiller lam.

Nederst i nyhedsbrevet finder du opskrifter med lam, som er værd at prøve.

Vi slagter den 18. august, og du kan hente dit lam den 25. august efter 12.00 eller den 26. august mellem 10–18.00.

Vi slagter en gang om måneden resten af året, som også kan bestilles nu.

Du kan bestille de halve lam her…

Haven og hjem fra feriepanikken

Hvis man har været på ferie, trænger haven nok til en omgang. Salaten er gået i stok, sommerblomsterne er gået i frø, og noget er helt sikkert bare gået ud. Klip morgenfruerne ned, og pluk dine lathyrus, så kommer de igen. Staudebedet mangler måske nogle stauder, der blomstrer nu og senere på efter året.

Men der er forhåbentlig også masser af tomater og courgetter, chili og basilikum.

Her er forslag til, hvad man sagtens kan nå at så nu, så der er skønne ting at spise og kigge på hele efteråret.

Pak choi, kailaan, tai sai, tat soi, mizuna, red giant, green in snow, dragon tongue, Osaka purple og alle de andre kinesiske kål og sennepsgrøntsager. Du kan se dem allesammen her…

Du kan også nå at så:

Koriander, rucola, flerårig rucola, kørvel, dild, radiser, ræddiker, fennikel, vinterportulak, vintersalaterne; Brune D’hiver, Rouge d¨hiver, Marvel of 4 seasons, bataviasalater og cikorier som Radicchio, Catalogna, Treviso, Puntarelle di galatina, Lusia, Grumolo verde, måske de ikke bli’r kæmpestore, men man får masser af aromatiske blade til salaten, og cikorier er flerårige, de vil overvintre og blive store til næste år.

Og så kan du plante næsten hvad som helst: Flerårige spiselige planter som flerårig broccoli og flerårig grønkål, humle, rabarber, spiselige stauder som hosta, og sankthansurt, du kan plante bærbuske, feks de fine japanske vinbær, som giver bær nu hvor de fleste andre er væk, frugttræer, stauder, flerårige krydderurter – og vi har det hele i planteskolen.

Og ikke mindst Rudbeckia ‘Goldsturm’ – en nem, frodig staude med spiselige blomster, som blomstrer i månedsvis i sensommeren, er fin som afskæring og tåler det meste bare den får sol. Vi har dem i store potter, til 100 kr.

Lam på mange måder

Opskrifter med lam finder du her…

God sensommer
Camilla og Co.

Del på Facebook

Find os på Facebook