Del på Facebook

Nyfødte lam! Cafe og åbningsdage. Hvad sker der i min have lige nu? Ugens tilbud. Kagebog på tilbud! Og uimodståelige bær i planteskolen.

Ugens gode tilbud kan du finde nederst i nyhedsbrevet.

Fårene læmmer så det er en lyst!

For første gang i gårdens historie har vi været helt konsekvente med vores fårs sexliv. Vores skønne hornede væddere fik overhovedet ikke lov til at komme i nærheden af fårene før 1. december, hvor de gik og sukkede nede i vores fold syd for gården helt alene og øvede sig på hinanden. Men tæt nok på til at fårene kunne lugte dem og kom i løbetid. Så gik det løs, og samtlige får og unge gimmere blev drægtige i løbet af meget kort tid. Det betyder så nu at alle lammene kommer rimeligt samtidigt. De begyndte i søndags, og der er rigtig mange nu – på vaklende, tynde ben, i alle mulige farver, med blis og pletter, ensfarvede, med pandaøjne, og de er selvfølgeligt helt uidmodståelige. Det er skønt at undgå de trillingefødsler vi har haft tidligere i februar i snestorm, uventede lam midt i regnen i marts og sene fødsler i juni–juli, hvor de har svært ved at nå at vokse sig til.

Kom og kig på dem – i løbet af få dage danner lammene bander, som render rundt og driller de voksne får og hopper på dem, når de ligger og hviler sig. Meget velkendt alt sammen.

Fårene bliver klippet den 1- maj, og det er sjovt at se. Vi har åbent, også i cafeen, for det er ikke bare Arbejdernes internationale kampdag, men altså også Store bededag.

Og hvornår er det egentligt at vi har åbent? Og har vi cafe? Og hvad sker der ellers, som man måske gerne vil opleve?

Planteskolen og gårdbutikken har åbent hver lørdag 10–16.00.

Cafeen

Vi åbner cafeen for alvor den 30. maj og har så åbent hver lørdag til og med den 22. august.

Indtil da har vi åbent i cafeen på helligdagene i løbet af foråret og til de kurser, du kan se nedenfor.

Helligdage med cafe
1. maj: Store bededag
14. maj: Kristi Himmelfartsdag
23.-25. maj : Pinsen
5. juni: Grundlovsdag

Havekurser i løbet af foråret

  • 25. april: Den store tomat- og chilidag. Cafeen har åbent.
  • 9. maj: Haven i Potter
  • 14. maj: Kristi Himmelfart – Camilla holder rundvisning med kaffe og kage i køkkenhaven.
  • 16. maj: Krydderurtekursus
  • 23. maj: Den store havedag. Cafeen har åbent.

Du kan se mere om kurserne og bestille plads her…

Vores have lige nu

Vi har just sået alle de høje kæmpeærter, som nok har været det mest eftertragtede vi har haft at byde på i denne sæson, både de gamle danske frøsamlersorter og adskillige gamle, sjældne, høje ærtesorter fra især England, som har holdt dem i live hele tiden. Langt de fleste af vores kæmpe ærter er udsolgt, bortset fra ‘Alderman’, som vist er den samme som ‘Tall Telephone’, en høj ært fra begyndelsen af 1800-tallet, en sort som dronning Victoria var meget glad for, jeg ved egentlig ikke om det er en anbefaling, nok nærmere bare kuriøst. Og så to sorter mangetoutærter, ‘Herault’, og ‘Swiss giants’, begge med lilla-violette totonede blomster, som er fine som lathyrus, og spiselige, og det er lathyrus bestemt ikke.

Der bliver ærter nok til alle, må vi håbe, på det 35 m lange fine bambusstativ som Carl har bygget derude. Vi sætter dem alternerende med stangbønner og pralbønner, så de bliver holdt ude fra hinanden, og så håber vi at de i år ikke bliver overfaldet af får, midt i deres fuldeste flor. Jeg glæder mig helt vildt til at se dem blomstre, der er både hvide og lilla- violete blomster, og når bønnerne kommer med med deres dyblilla, knaldrøde og ferskenfavede blomster så blir det da en fest.

De lave gamle ærtesorter bliver sået på det stativ vi havde til de høje ærter sidste år, sammen med lathyrus som så kan vokse sig til når de lave ærter er slut, der kommer også mange nye gamle frøsamlersorter ærter, med persilleblade, med lyserøde blomster, gule bælge., blå bælge, kæmpebælge.

Vi har sået de første hestebønner for længst ‘Crimson Flowered’, en flere hundrede år gammel sort med skønne bønner, og de fineste magentafarvede blomster, de bliver ikke så høje, som andre hestebønner, så de er også gode i en potte. De er til frø og skulle gerne blomstre uger før det næste hold blandede hestebønner som vi i år sår i marken i denne uge, bag planteskolen hvor grisene har gået.

Det skulle sikre nok af de røde hestebønner, og nogenlunde frøægte, når de vokser langt fra hinanden og forskudt.

Vi har så yderligere et par andre meget sjældne sorter hestebønne rmed røde og brune frø, som vi også prøver i år.

Vi tænker nu på, hvad der skal komme af spændende nyheder til næste år og er i fuld gang med at opformere dem, Vi har fået de vildeste Gigantes bønner, en græsk sort pralbønner, som er på størrelse med en en 5-krone, når de er tørret, og enorme når man har blødt dem op for at spise dem. Jeg har spist dem mange gange i Grækenland og altid troet, at det var butterbeans/limabønner, men det er altså pralbønner, som er noget nemmere at have med at gøre i vores klima og som oven i købet er flerårige, hvis man har dem indendørs om vinteren. Der kommer mange nyheder, og jeg siger ikke mere – men man kan jo komme og besøge min have hele sommeren og se det med sine egne øjne.

Hvidløgene har vi sat i potter i drivhuset i oktober. De er store og fine nu og bliver plantet ud de nærmeste dage, der blir sået gulerødder, dild, kørvel, koriander, sat persille, og sået en myriade af sommerblomster i hulbakker så hurtigt som muligt.

Rødbederne står og vokser sig til i hulbakker sammen med kålen, porrerne og sellerierne, og kommer ud ud, når der ikke er nattefrost, i hvert fald ikke så meget.

Hvis du ikke har nået at så ting og sager, så kan jeg love, at det har vi, det hele kan fås i bakker og potter, i planteskolen lige til at plante ud i din have.

Tagetes bliver vores store nummer i år, et helt bed, med de gamle høje sorter Tagetes patula, som er den mest taknemmelige sommerblomst at dyrke. De bliver kæmpestore og blomstrer overdådigt fra juli til oktober med deres fløjlsblomster, og den helt særlig duft, som jeg må indrømme, at jeg elsker. Skadedyr af mange slags elsker den ikke, og jeg tror også, det er almindeligt vedtaget, at de dufter stygt, men jeg er altså ikke spor enig.

Vi har en del gamle sorter tagetes, og er ved at opformere flere. Ildkongen‘, en gammel frøsamlersort, som er meget mørk, ’Ilddronningen‘, som jeg har fået af en tidligere medarbejder på Landbohøjskolen, hvor de dyrker den hvert år, men ikke har givet den navn, så det har jeg så gjort. Den er lidt lysere mørkerød-brun med tynde gule kanter på kronbladene. ’Frances Choice‘, som også er ældgammel,rød-gul-orange, og Red Metamorph, som skifter farve efter temperaturen. ’Rose d’Inde, som er den eneste der er fyldt med kronblade i alle mulige orange farver. De bliver alle ca. 1 meter høje, og rundt om dem skal vi have de lave appelsin-citron-blodappelsin-tagetes, som har en helt anden duft af citrus, fine, filigranagtige blade, er spiselige og velsmagende og danner lave puder på 30–40 cm.

Det er tagetes til dem som elsker deres frodighed, men ikke kan leve med duften.

Og så skal vi have plantet træer i vore største drivhus. Fersken og abrikos, ferskenmandel, kakifrugter og vin. Fersken klarer sig fint på friland, men får uvægerligt ferskenblæresyge, som udmarver det på længere sigt, og det samme gør den fine lyserødblomstrende ferskenmandel. Abrikoser får ikke ferskenblæresyge, men de gir naturligtvis bedre i et drivhus, og der vil stadig være plads til alle vores tomater og chili.

Kakifrugterne er jeg mest spændt på. De skulle være hårdføre, men har nok godt af drivhusvarmen, bare de få grader mere og beskyttelsen vil sikkert være godt for smagen. Kakifrugter modner i november–december, og hænger som gennemskinnelige orange kloder på de nøgne grene og er et helt vidunderligt syn.

Jordskokkerne, både de røde og de blomstende bliver gravet op allesammen, og lagt igen og gødet og vandet. Så vi får en ordentlig størrelse knolde.

De blomstrende er en vidunderlig plante at have et sted, hvor den gerne må være, de bliver 3–4 meter høje, og blomstrer uendeligt længe med deres fine solsikkeblomster fra august til det bliver frostvejr. De er fine i kæmpestore buketter og man får masser af jordskokker alligevel.

I artiskokbedet er der liv, faktisk er kun 2 planter gået til i vinters, og det er en meget god nyhed, for overvintrende artiskokker giver så utroligt mange flere artiskokker end første år. Vi har artiskokplanter nu i planteskolen i mange sorter, også de smukke lilla, men man må gerne vente lidt til der kommer lidt varme med at plante dem ud. Hvis man vil være mere sikker på at de klarer vinteren, så dyrk dem i store potter – meget store potter, 45 cm i diameter – mindst! Og tag dem ind i drivhuset om vinteren, for det er ikke kulden der slår dem ud, det er forårsfugt.

Planteskolenyheder

Vi har måtte stoppe vores netsalg af planter midlertidigt for at få tid til haven og planteskolen, så i den nærmeste tid må man altså aflægge et besøg hos os, hvis man vil have del i herlighederne.

Vi har nye planter, som vi allerede er helt vilde med.

Lyserøde hyld

Med store lyserøde skærme, mørkt løv og en mellemhøj vækst. Vi skal have plantet nogle stykker selv, for vi vil have lyserød hyldeblomstsaft. Bærrene og blomsterne smage præcis som andre hyld, men fint bliver det.

Lyserøde ribs

Man har taget en meget smuk og frodig gammel ribssort i produktion igen. Den er fra begyndelsen af 1800-tallet og hedder ‘Pink Champagne’. Oprindeligt hedder den nu kun ‘Champagne’. Bærrene er hvide-gullige, næsten helt genemsigtige, med lyserøde partier og pletter, masser af klaser, stor sødme og smuk er den også. Jeg har den i planteskolen.

Hvad man må vente på er de grønne solbær, hvide jordbær med lyserøde prikker, grønne og sorte hindbær, som jeg har købt hjem til opformering.

Lige nu kan vi byde på japanske vinbær, gule efterårshindbær (min favorit), Veten hindbær, som er den med den største smag til syltetøj, hvide ribs, grønne og røde stikkelsbær, alt sammen gamle sorter, som har bevist deres værdi gennem genrationer. Skovjordbær, Dybdal, Senga Sengana, Zefyr og Korona jordbærplanter, og nogle af vores egne fine små planter af gamle sjældne ribs.

Solstik

Vi har solstik, som mange rynker på næsten af, det skal man nu ikke. Det er en krydsning mellem solbær og stikkelsbær, og størrelsen på bærrene er midt imellem. De ligner solbær og har en meget smuk mild solbærsmag, De er skønne til råsylt og syltetøj, og man får helt urimeligt mange af dem. Busken bliver enorm. Uden beskæring måske 3 meter bred og 2 meter høj og sikkert mere, men jeg ved det ikke, for min bliver beskåret hvert år.

Spiselige flerårigheder

Derudover har vi selvfølgelig alle mulige og umulige krydderurter og spiselige flerårige planter. Asparges, peberrod, knoldgaltetand, oca m.m.m. og også stauder, som man plejer at dyrke for deres blomster, men som er spiselige, enten blomster, blade, eller unge skud, eller det hele, som f.eks hosta, dunhammere, studenternelliker, ferskenbladet klokke og mange mange andre.

Vi arbejder på højtryk for at få en særlig afdeling af planteskolen klar med lutter spiselige flerårigheder for at gøre det mere overskueligt.

Ordene er brugt, haven kalder, vi ses da forhåbentligt i løbet af foråret.
Camilla

Tilbud i netbutikken, til og med den 19. april

Vi har tilbud i denne uge på Camillas kagebog, Helt i Kage. Normalpris 270 kr. – i denne uge 148 kr. Lige til at gå til, gode gennemprøvede opskrifter, som vi har bagt i mange år. Bogen er skrevet udfra den gode ide om at hvis man mestrer nogle få basisopskrifter, så kan man lave alle kager i verden derhjemme, du finder ingen fancy dekorationer alt for mange ubetalelige vanillestænger og ambitioner om at lave konditorkager derhjemme. Kun skønne kager, som brillerer med deres tilgængelighed, smag, hjemmebagthed, masser af frugt og bær og de rigtige ingredienser.

Alle bestillinger på mindst 250 kr. i netbutikken får 5 poser fine gavefrø.

Alle bestillinger på mindst 500 kr. får to billetter til Den store havedag den 23. maj – værdi 200 kr. Du kan læse mere om dagen her… Og selvfølgelig gavefrøene.

Bestillinger på mindst 1.000 kr. er fragtfri. Vi refunderer portoen, når vi sender, og så får man da også lige de andre gaver,.

Tilbuddene gælder kun i Danmark, og ikke hvis man bestiller kurser eller tomat- og chiliplanter til afhentning.

Del på Facebook

Find os på Facebook