Del på Facebook

Meget spændende, men oversete planter. Skønne tilbud med gratis grøntsagsfrø, chai og gratis fragt. Job på Fuglebjerggaard. Påskelam og sæsonåbning.

Tilbuddene for den kommende uge kan du finde nederst i nyhedsbrevet.

Jeg har været en meget oplevelsesrig tur til Indien, nærmere bestemt Kerala, hvor der er varmt og frodigt, venligt og smukt, inspirerende og kulørt, velduftende og stinkende, og jeg er blevet uhelbredeligt forelsket i inderne, sådan helt generelt.

De taler som i ‘Avatar’. En venlig genkendelsesgestus er ikke bare ‘hello’, men ‘I see you’. Men det er nok na’vi’erne der bare er en slags blå indere – med indisk-engelsk accent, som er både er det sjoveste og mest indtagende sprog i verden.

Turen, maden osv. vil jeg vende tilbage til, når jeg får billederne i hus. Lige nu har det bare mindet mig om, hvor dejligt chai er, når den er god, også når det er varmt.

Chai

Den bedste chai i Kerala får man i små gadekøkkener, varm, stærk, ikke alt for sød og perfekt krydret på 100 forskellige måder. Det er klart, at der er masser af kardemomme i. Kerala er moderskødet for verdens bedste kardemomme. Mere om det i næste nyhedsbrev.

Så et af denne uges tilbud er en gratis smagsprøve på vores hjemmelavede øko-chaisukker. Nok til 4 kopper, lige til at røre ud i varm kaffe eller the med varm mælk. Det er noget andet end cafeernes instant chai, kan jeg forsikre om.

Der er planter, som får det til at krible i en…

Sorte Gulerødder

Jeg har lige efter lang tids søgning fundet den ægte, rigtige, ikke hybridiserede og helt sorte gulerod. En af de oprindelige, som er gule, hvide eller sorte fra Afghanistan og omegn.

De moderne lilla-sorte gulerødder er fine, lilla udenpå og orange indeni, fine og særlige, men denne her – ‘ Morada’ eller ‘Black Spanish’ – er altså helt lilla-sort hele vejen igennem med en smule hvidt i midten, og den smager intenst af gulerod.

De mange smagsstoffer er jo samtidigt de næringsstoffer, som man bør kunne finde i en gulerod, og som altså ikke er tilstede i de moderne sorter gulerødder, som praktisk taget kun er søde og sprøde.

Høje grønkål

Så har jeg ledt efter de rigtig høje kål, gamle typer bladkål/grønkål, som er hårdføre, giver masser af store glatte blade, som kan plukkes hele sæsonen og afslutter festen med at lave hundrede vis af små fine broccoliagtige skud, som kan plukkes og spises i det tidlige forår, hvor der ikke er meget andet at spise.

Den ene sort hedder da også meget passende ‘Hungry Gap’ efter de uger, hvor alting var sluppet op i gamle dage, og det nye først var på vej, men selvom vi ikke sulter, så er friskt grønt fra haven i marts–april nu meget velkomment, især når det er mere end bare små blade.

Englehårsgræskar

I Spanien dyrker de en helt særlig sort græskar, Cabell’d Angel, som er en ‘Ficifolia’, dvs. figenbladet græskar, som er både meget frodig og smuk. Frugterne er fodboldsstore og grønmelerede, og indeni er de fyldt med fehår, lidt i retning af spaghettisquash, bare meget finere tråde. Englehårene bruges i Spanien til en fin marmelade med en helt særlig konsistens, som jeg ville komme ingefær i.

Karse

Karse er mange ting, og fra flere plantefamilier. Det de har til fælles er den skarpe, opkvikkende smag, som passer så fint i det danske køkken og i hele wok kulturen, og et sandt mylder af mikronæringsstoffer, som vi har godt af.

Karse, Lepidium sativum, den almindelige, er selvfølgelig både de små grønne spirer på æggemaden, men den kan dyrkes i haven, og man vil få store planter, som har den samme smag i bladene og fine, hvide, spiselige blomster.

Men vi har flere karser på tapetet, fordi de er så nemme at dyrke, nemme at spise, også når de er udvokset, og de er der hele året rundt.

Engkarse

Cardamine pratensis er en lille, vild, flerårig plante, som kan trives på lidt fugtige steder som i let skygget græs, i enge og overdrev, hvor den også af og til vokser vildt. Den har de fineste, lyserøde blomster, og både bladene og blomsterne kan spises i salater og i stedet for almindelig karse.

Vinterkarse

Barbarea vulgaris er toårig. Første år danner den en fin roset af spiselige, mildtsmagende blade, andet år høje blomsraks med spiselige, honningduftende, gule blomer.

Amerikansk landkarse

Barbarea verna er mindre, kan sås hele året og laver fine, fligede blade med lidt skarp karsesmag. Andet år går den i blomst. Hele molevitten kan naturligtvis spises.

Brøndkarse

Nasturtium officinale behøver ikke rindende vand. De trives fint i en stor potte, som holdes fugtig – både i halvskygge og sol. Den er frodig, og man kan høste store, sprøde bundter, som smager helt anderledes vidunderligt end de der blegfesne potter i supermarkedet. Sidst på sommeren går den i blomst. Så klipper men den helt ned, og så kommer der hurtigt nye blade. Brøndkarse er flerårig.

Sommerfuglekarse

Tropaeolum peregrinum er en klatrende og helt vidunderig art enårig tallerkensmækker med fine blade og køligtgule blomster, der vitterligt ligner sommerfugle. Sås i en potte et lunt sted. Den bliver overdådig op til 2 meter.

Tallerkensmækkere

Og så er der naturligtvis tallerkensmækkere. Vi har den fine ikke- rankende ‘Black Velvet’ med næsten sorte blomster og spiselig hele vejen igennem. Den er fin som kantplante i køkkenhaven, mellem kål og i store potter. Man skal ikke gøde tallerkensmækkere for meget, så laver de bare alt for mange blade og for få blomster.

Gul sennep

Helt almindelig gul sepnnep er skøn som krydderplante i køkkenhaven. Den smager nærmest som karse. I england bruger man ikke ren karse, men blander den med sennep til mustard and cress, som kommer i de klassiske, skønne agurkesandwich.

Du kan finde det hele i netbutikken…

2 slags bukkehorn

De små, gule bukkehornsfrø, som er så karakteristiske for indisk mad, er egentlig en bælgplante, og i Indien bruger man de friske blade som krydderurt, som har en mildere og mere nøddeagtig smag end frøene. De hedder bukkehorn, fordi frøene ligger i skulper som ligner bukkehorn.de er værd at dyrke hvis man elske rindisk mad, men de smager nu ikke mere indisk end at de er fine i al mulig anden mad. De sås som dild og bliver ca. 30 cm høje, frodige med saftige grønne blade.

Den anden bukkehorn, som jeg dyrker i haven hver sommer er den blå bukkehorn. Den er fin og letløvet, ca. 1 meter høj og smal, og krones af kløveragtige blomster i en fin lyseblå.

Det er en helt overset krydderurt, især som tørret. Smagen er fuld af kumarin, som er den skønne duft af nyslået græs, en hel del valnød, og en snert af gul bukkehorn, og så noget udefinerligt. som jeg finder besnærende.

I Tyskland bruger man den tørret i brød, der kaldes den Brotklee – altså brødkløver – og det giver en helt vidunderlig smag. I hele Mellemøsten bruger man den også ‘Methi’ sammen med mynte, oregano, persille, dild og hvad man ellers bruger af tørrede urter. Den kan naturligvis også bruges frisk i samme samme hænge.

Det er også denne plante, man bruger til at smagssætte grøn alpeost, som jeg næsten tøver med at nævne, fordi så mange simpelthen ikke kan fordrage det, men os der kan, er vilde med det. Altså ikke de der små smelteost trekanter, men den rigtige grønne alpeost, som er en lille, hård top, man river over sin pumpernickelmad med smør.

Høje ærter – kæmpeærter

De høje kæmpeærter, som vi har dyrket til frø de sidste år, er nu fuldstændigt udsolgt. Et ganske lille indslag fra Bonderøven om dem, og alle de mange kilo vi har høstet, var pist væk. Vi sørger for at dyrke flere i år, så der er nok til alle næste år. Det er muligt, at Frøsamlerne, som jo oprindeligt har samlet dem sammen og fået dem i prøvedyrkning en del steder, stadig har nogle tilbage. Man kan melde sig ind i foreningen her:

www.froesamlerne.dk

Jeg har stadig en del andre skønne høje ærter i netbutikken, men altså ikke dem fra Frøsamlerne.

Påskelam

Det er sidste chance før august for at bestille vores fine lammekød, som halve, grovparterede lam. Vi slagter så de er velhængte og møre til påske, og du kan bestille et halvt lam her
Man kan naturligtvis også købe det som frossent i gårdbutikken, så længe lager haves.

En del får vi lavet til skønne spegepølser og merguezpølser, de krydrede marokkanske små pølser, som kan fås til påske i gårdbutikken.

Vi søger en person til at passe vores netbutik

Det kræver, at man har en høj stresstærskel, et godt overblik, godt fokus, gode ben, godt helbred, godt humør, humoristisk sans og interesse for det, vi sælger: Primært krydderier, frø og planter. 5 dage om ugen. Men udenfor sæsonen vil der også være andre opgaver. Send en mail til kontor@fuglebjerggaard.dk.

Sæsonåbning i påsken

Vi åbner for sæsonen den 4. og 5. april.

Planteskolen, og gårdbutikken har åbent 10–16.00.

Caféen serverer vores skønne lam, hjemmebag og kolde og varme drikke.

Vi har masser af gode tilbud til sæsonåbningen. Mere om det i næste nyhedsbrev.

Påske i Køkkenhaven

Et kursus, hvor man komme hele vejen rundt om køkkenhaven, kan du se og tilmelde dig her…

Få podet dit eget æbletræ

Vi poder æbletræer begge dage 14.00 til 16.00.

Du kan komme med dine egne podekviste eller købe vores og få podet dit eget æbletræ. Det koster 75 kr.

Podekviste i mange, mange sorter kan købes i planteskolen. Vi har også podevoks og grundstammer, hvis du selv vil pode derhjemme.

Tilbud i netbutikken til den 22. marts kl. 24.00

Inspireret af den tur, jeg lige har været på i Indien, sender vi 1 prøvepose af vores skønne, økologiske chaisukker med alle bestillinger på mindst 250 kr. Nok til 4 kopper skøn, krydret chai. Du rører det ud i varm the eller kaffe med varm mælk, og det er som at være der selv.

Hvis du bestiller for 500 kr. får du tre poser skønne, ualmindelige grønstsagsfrø med i købet: Gule gulerødder i en meget velsmagende, gammel sort. en pose frø til 1½-2 meter høj gammel sort grønkål med glatte blade, der både kan spises om efteråret–vinteren, og man kan spise de fine små broccoliagtige blomsterskud om foråret. Og en pose frø til blandede spisegræskar, i de skønneste farver og former. Og chaisukkeret.

Hvis du køber for en tusse, får du gratis fragt, frø og kryddersukker.

Tilbuddene gælder ikke bestillinger på lam og kurser og kun i Danmark.

Vi ses til påske
Camilla Plum

Del på Facebook