Del på Facebook

Smagsprøve på krydderibog, julemarked og julepynt

Julemarkedet

Julemarkedet bliver i år fra den 29. november til og med den 7. december, 10–16.00.

Det var en model, vi prøvede sidste år, og den var god, på trods af Stormen Bodil midt i det hele.Vi har prøvet mange måder gennem årene, men en weekend er for lidt. Dels er der for meget trængsel, dels er det for risikabelt for os, hvis vejrguderne – som de har gjort i enkelte år – beslutter sig for at piske en snestorm op lige præcis den weekend.

At vi også har åbent i ugedagene giver masser af plads til gæster, som gerne vil besøge os uden så meget trængsel og alarm, gerne vil kunne shoppe og spise i fred og ro og nyde julestemningen på gården.

Vores pattegrise, den helt utroligt nuttede og velsmagende blanding af dansk landrace og ungarsk uldgris, som vi har haft i år, er blevet større, men er stadig møre og vidunderligt smagfulde af al deres gnuflen rundt i marken. Hangrisene blev spist til høstmarkedet, og de var fantastiske. Vi beholder en enkelt sogris, så vi får dobbelt så mange pattegrise til næste år. Resten bliver stegt i stenovnen og serveret som pattegrissandwich med rødkål og æblechutney, peberrod m.m. til julemarkedet sammen med noget af vores vidunderlige lammekød og en rig krydret suppe uden kød.

Og så kan man naturligtvis få både kaffe og the, vores berømte rigtige chai, krydrede æbletoddy og julekager i massevis.

Vi serverer i det store, opvarmede, pyntede drivhus i weekenderne og i restauranten i hverdagene.

Traktørstedet er lavet til en funklende fin julebutik, bageriet dufter af birkessnegle, småkager, honningkager, luciaboller med masser af safran, kløben, surdejsbrød og rugbrød – alt det vi plejer at bage til jul.

Vi pynter hele gården smagløst og overdådigt op, som vi plejer. Der er ikke et julelys, som ikke blir tændt.

Hvis man kommer fra 10 personer og opad, kan man bestille bord på mail til kontor@fuglebjerggaard.dk.

Julepynt

Julepynten er kommet hjem sjovere og finere end nogensinde og er klar i både gårdbutikken og i netbutikken, og der er som altid meget at vælge imellem og ikke så meget af hver. Du kan se det her…

Sukat

Vi har fået årets høst af ægte sukat hjem. Store, smukke og helt utroligt aromatiske, og også de kvarte kandiserede orangeskaller. Hermed en smagsprøve fra min nye store bog om krydderier om sukat:
En meget smuk og omdiskuteret råvare, som de færreste faktisk har smagt, men mange elsker at hade. Som med det meste had er det fordi man ikke kender nok til sagen, eller bare er en tøsedreng, som er bange for det ukendte.,
Sukaten er en enorm citrusfrugt med en tyk skal og en lille tør frugt i midten. Der findes en del ret forskellige sukat, både søde og sure sukat, med mere eller mindre bitter hvid underskal. Skallen er knortet, gul og meget aromatisk at bruge i stedet for citronskal i maden. Det hvide kød er ikke nær så bittert, som hos andres citrusfrugter, og kan spises i tynde skiver. Man kan salte sukaten som saltede citroner, eller hvis man godt kan lide bitterhed i moderat grad, kan man skære den friske sukat i meget, meget tynde skiver, drysse dem med salt og lade dem stå nogle timer – eller dage. Skyl og tør og brug dem i salater eller som tilbehør til fisk og fjerkræ.

Transformationen fra frisk frugt til smuk gennemskinnelig, kandiseret sukat tager flere år. Først bliver de halve frugter saltet for at drive bitterstofferne ud af dem i mindst 8 måneder. Derefter vander man dem ud for at fjerne saltet, og så bliver de kogt i 10 hold sukkerlage for at blive helt gennemtrængt af sukker. Imellem hver sukkerkogning skal de tørres. Det ender som vidunderlige translucente kæmpestykker – tydeligt et produkt, som vi har lavet i en ubrudt linje siden oldtiden. Sukat, som vi kender fra julekagerne, er noget, vi danskere virkelig ikke kan lide. De fleste spytter dem ud. Måske fordi det oftest ikke er ægte sukat, men syltet melonskal. Ægte kandiseret sukat er ekstremt parfumeret, og jeg har serveret det i meget tynde skiver for mange menesker, som mener de ikke kan lide sukat. I den rene form kan alle lide det. Kombinationen af intens citrussmag og naturlig parfumering er dejlig. Overtrukket med chokolade er det et fornemt stykke konfekt, ligesom syltet appelsinskal med chokolade. Friske sukater – Etrog – er en vigtig ceremoniel ting i den jødiske løvhyttefest, hvor sukaten indgår i en buket af bitre urter, blade fra dadelpalmen, myrte og pilekviste. Sukaten både smager og dufter godt, symboliser de gode mennesker, som både har Torahen og gør gode gerninger. Etrogen må ikke smides væk, før den er helt ubrugelig, som del af ritualet, så mange vælger at lave en smuk og velduftende pomander af dem, tæt besat med kryddernelliker, fuldstændigt som vores nellikeappelsiner til jul. Der bliver også kogt marmelade, men da de ceremonielle frugter skal være helt uden fejl for at kunne bruges, og de ikke regnes som en fødevare, så er de sprøjtet med pesticider fra vid og sans. Sukatfrugter, som bruges til kandiseret sukat, får ikke den behandling og kan bruges i maden og til marmelade.

Du kan bestile sukat i netbutikken eller komme forbi gårdbutikken.

Glædeligt efterår
Camilla Plum

Del på Facebook