Hvidløg, kræger og skønne, sjældne blomsterløg

Vi er ved at komme til hægterne efter den fineste weekend i Århus på Foodfestivalen. Det var sjovt og givende at møde århusianerne, og man må konstatere, at det faktisk er rigtigt meget anderledes, mildere og venligere derovre.

Tomatsmagedag

Jeg minder om vores tomatsmagedag på lørdag. Man kan melde sig til her…

Og lige minde de mange, som har fået gratis biletter, da de købte frø i foråret om, at det er nu, det sker. Vi laver den mest overdådige udstilling og smagsprøver af alle de modne tomater med hjemmebagt brød, olivenolie og krydderurter. Få en længere historie fra de varme lande om tomater og lær at tage frø af dem.

Tid til at sætte hvidløg

Fra nu af og til frosten går i jorden, kan man sætte hvidløg, men jo før, jo bedre, så de små pus har tid til at lave gode rødder.

Jeg har høstet de fineste slangehvidløg, både den jumbostore amerikanske sort, vi har dyrket med stort helt i mange år, Estisk rød, som er en smukt rødskindet sort fra Frøsamlerne, og de afsindige elefanthvidløg, som egentligt ikke er et hvidløg, men en enorm, mildt hvidløgssmagende art porre. Du kan købe dem som yngleløg, som hele løg og som planter, lige til at plante ud i haven.

Du kan læse alt om hvidløgsdyrkning her…

Kræger

Kræger er små, aromatiske blommer. Det var dem, vi spiste, før mirabellerne blev indført i 1800-tallet, og de er langt mere spændende. Kræger har i tusindvis af år fået lov til at vokse vildt, har sået sig med kerner, og de er blevet samlet, tørret og spist. Men der er i tidens løb samlet særligt gode afarter ind og formeret med stiklinger og rodskud, og det er dem, jeg dyrker i min have.

Vi har 5 sorter, med frugter fra victoriablommestørrelse til kirsebær. 3 af dem er søde og skønne spisefrugter, to er bitre og aromatiske og vidunderlige til syltetøj, snaps, saft og frugtlæder.

Krægetræer bliver sjældent så store og uregerlige som mirabeller, men holder sig pænt til en mere samlet vækst, men man skal være indstillet på, at de danner rodskud i alle retninger, så enten skal de plantes, hvor de gerne må lave børn eller i en græsplæne, hvor de bliver skåret ned hele tiden af plæneklipperen. Rodskuddene kan graves op og gives til venner og bekendte.

Den 6. sort, jeg dyrker, er den gule havreblomme, også en kræge, men en særlig en med den fineste sødme og abrikossmag. Den har tidligere været meget populær i landbohaver, men er gået i glemmebogen – måske fordi frugterne er små. Træet er tulipanformet med fine lyse blade og rødlige stilke.

Fordi du planter flere sorter kræger er bestøvningen intet problem, og du vil formentlig også få flere blommer på dine blommetræer. Krægerne kan formeres ved stiklinger, og de kan fås i netbutikken…

Stiklingerne stikkes i en dyb potte med jord, holdes fugtige og stilles et sted i læ indtil de har slået rødder. Drivhuset er en god ide. Her husker du også at vande dem, men de kan sagtens tåle kulde. Når de begynder at vokse, kan du potte dem om i større potter og plante dem ud til næste sommer.

Forårsløg

Det er nu og den næste måned man skal lægge sine forårsløg, og jeg har fået en større samling vidunderlige løg i ekstra fin kvalitet hjem. De er desværre ikke økologiske.

Til gengæld er det løg, som ikke er helt almindelige, Hundetand, de ægte pinseliljer, der dufter så overdådigt, dobbelte vintergækker, dorothealiljer, hårdføre alpevioler og de mest utrolige tulipaner, vilde botaniske tulipaner og botaniske krokus, botaniske narcisser og de rigtige juletazetter, som er enkelte og duftende, vibeæg… se selv her…

En del har ærgret sig over at være kommet for sent til dette tilbud. Der er en ny chance her.

Forlænget tilbud på 3 af mine bøger og julepynt!

Til den 19. september har vi en hel masse skønne tilbud i netbutikken så længe lager haves.

Min store bog om Jul kan fås til den nette sum af 148 kr. så længe lager haves. Normalpris 299 kr.

Min bog om skandinavisk mad, på dansk, som har vundet en del priser, kan fås til 148 kr. mod normalprisen på 299 kr.

Camillas Havebog, som normalt koster 299 kr., koster i denne periode kun 148 kr.

Og så har jeg sat en del af vore skøre og skønne glasjulepynt på tilbud med en rabat på rundt regnet 50%, så der er plads til den nye julepynt, som kommer hjem i oktober.

Det hele kan findes i netbutikken under tilbud:
fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=136

Selvpluk

Vi åbner for selvpluk af æbler og gråpærer lørdag den 13. september.

Vi har stillet æblepresserne op, og du kan komme og presse dine egne æbler til den fineste most.

Se mere er…

Mange venlige hilsener
Camilla Plum

Del på Facebook