Stribede grislinger, killinger, kyllinger…

Mere om dem nederst…

Økologiske tomatplanter til 15 kr.

De sidste tomatplanter – også frilandstomater – skal ud af døren denne weekend. Vi sælger dem i 85 vidunderlige sorter til 15 kr. pr. styk.

Tilbud på basilikum i denne weekend, som passer smukt sammen med tomaterne

2 basilikum (1 græsk småbladet og meget potent  basilikum og 1 Dark lady, meget, meget mørk og smagfuld rød basilikum) til 48 kr.

Hveder til store bededag

Opskrift her – og det er bare den bedste.

En reminder: Vi holder Store Havedag på store bededag.

Haverundvisninger om gamle sorter og årets haveprojekter, demonstrationer, kaffe og rabarberkage, havefortællinger hele dagen og en dejlig demo – med smagsprøver – om krydderurter med Asta, min gastronomiske datter.

Program og tilmelding i netbutikken…

Cafeen, planteskolen og gårdbutiken har åbent store bededag og resten af weekenden. Varme hveder, nylagte æg, rabarberkager, hjemmelavet kombucha og cider.

Havenyt

Æbletræerne blomstrer, og det er en vidunderlig overdådighed en uges tid endnu.

Nu ligner det efterhånden noget, vi kan være bekendt at vise frem, ude i køkkenhaven. Artiskokkerne er plantet, ikke der hvor vi først havde tænkt det, men imellem de artiskokker, som der viste sig at være liv i fra sidste år og imellem nogle helt fantastiske overvintrende planter af vinterporren St. Victor.

Den får når det bliver koldt de mest utrolige violette blade, fine nok til et staudebed, og de vil stå mellem de gråløvede artiskokker og gå i overdådig blomst. Et par overvintrende planter af rød grønkål har præcis samme farve og får også lov at stå og blomstre ind imellem.

Man kan selvfølgelig godt være helt utrolig tjekket og planlægge den slags. Jeg så porrer plantet for deres skønheds skyld i Marie Mandelmanns vidunderlige have sidste år, og hvis man ikke har besøgt familien Mandelsmanns sted, så er det bare at komme afsted!

Det beåndede tilfælde er en god ven, når man gerne vil have en rigtig smuk have uden alt for meget strammende planlægning, og det samme gælder selvsåede planter, som jo altid er mere frodige. Når sommerblomster, solsikker, rucola, feldsalat og kørvel selv får lov at bestemme, hvor de vil vokse, går de over alle bredder og viser os, hvad de kan i al deres uregerlige kraft.

Kålstokkene fra sidste år har været gavmilde de sidste to måneder med små nye blomstersked, en slags bonusbroccoli, bare bedre, fordi de er så friske, og små og nyplukkede.

Hver eneste kålplante laver nye skud i hvert eneste bladhjørne, som skal plukkes før de folder blomsterne ud og blive træede. Vi har plukket mange kilo, som er fine blot blancherede med en klat smør i wokken sammen med asparges og et drys kørvel og purløg, eller hvor som helst man gerne vil have lidt fuldgode vitaminbomber, der smager mere af asparges end af kål.

Kålskuddene og så den overvintrende kørvel og feldsalat er fine planter til at fylde the hungry gap, tiden før de nye grøntsager er klar, som i gamle dage var alvor, og nu bare er tiden, hvor vi sår og sår og virkelig længes efter nye grøntsager og rigeligt mynte, koriander, dild og de føste nye kartofler. Kørvel og feldsalat behøver man ikke bekymre sig om, hvis man først har haft dem i haven en gang. Så sår de sig selv og er nemme at rydde væk igen. Med kålen må man styre sit rengøringsvanvid og lade dem stå.

Men nu skal de væk. Der skal være porrer, lathyrus, sommerblomster og salat, hvor de står.

Vi har haft vore store drivhuse fulde af tomat- og chiliplanter til salg de sidste uger, og skal først nu plante vores egne tomatplanter ud. Chilierne står i rigeligt store potter og kan vente lidt endnu. Men der er ingen grund til panik. Man kan plante tomater ud flere uger endnu. En uge senere betyder kun en eller to dages senere høst i sidste ende.

Agurkerne bliver også plantet nu, og jeg ser frem til dem. Især den skønne indiske agurk ‘Poona Kheera’ med det sære sprukne skind og det søde indre og den kæmpestore hvide agurk, som egentlig er en blanding af melon og agurk, ‘Armenian yard long’, men har et ekstremt højt tørstofindhold, stor sødme og bliver faktisk en meter lang.

Vi har fået et par gamle sorter fra Nordisk Genbank, og glæder os til at sætte tænderne i dem, men alle vores sorter er faktisk gamle, for de smager simpelthen bedre.

Kålen er plantet; 3 gamle sorter fra Nordisk Genbank og 10 andre gamle sorter, som vi har dyrket i årevis, står og strutter med levkøjer imellem, som er en næsten helt glemt gammeldags blomst. Levkøjer dufter helt vidunderligt, bliver store og gråløvede, og nogle sorter er faktisk toårige. De blomster i milde, fede silkepasteller og bliver skønne mellem kålplanterne. Imellem rækkerne er der plantet salat, som er høstet og spist længe før kålen skal bruge pladsen.

Andre steder mellemplanter vi med appelsintagetes, og den røde surkløver, som er en rødpink præcis som en blodbøg, og egentlig lidt fremmed i haven, men flot! Mørke høje løvemund er også et godt bud på blomster, som er dejlige mellem kål.

Den flerårige grønkål Chou Daubenton og strandkål har vi plantet masser af, så der bliver formeringsmateriale til evig tid. Flerårige spiselige planter er blevet ekstremt populære, og med god grund. De skal ikke sås hvert år, og de både pynter og kan spises af det meste af året. Vi har dem også i planteskolen.

Bønner, pralbønner, majs, courgetter og græskar er sået i potter i sidste uge. Man skal styre sig, for de skal først plantes ud i anden uge af juni. Før er jorden simpelthen ikke varm nok, og de kan hurtigt blive for ranglede og uregerlige. Vi forkultiverer dem altid. Det giver et forspring og især et forspring for de skadedyr, som æder småplanterne, når man sår dem direkte i jorden. En bønneplante på 30 cm er lidt for uoverkommelig for de dyr, som spiser dem lige så snart de er kommet op ved direkte såninger.

Vores ærteforsøg for Frøsamlerne med 13 sorter høje, gamle ærter ser fint ud. De er spiret og eftersået, hvor de ikke er spiret, luget, hvad der altid er svært med ærter, fordi rødderne ligger lige i jordoverfladen, og i denne uge bliver de høje nok til at tage fat i deres stativ.

Alle vores hvidløg ligner nærmest porrer lige nu. De vokser som en drøm, både de estiske og de amerikanske slangehvidløg og elefanthvidløgene, som er endnu større. De fylder måske en tredjedel af køkkenhaven, for efterspørgslen på virkeligt velsmagende, intense hvidløg er meget stor efterhånden. Vores køkkenhave er jo en blanding af laboratorium for nye (gamle sorter), produktion af frø, aflæggere, løg og skud til planteskolen og butikken, og så det, vi selv skal spise, bruge i køkkenet til kryddersalte og tørrede urter, og det plejer at gå op. Men de hvidløg vi selv spiser lige nu, og det er mange, for de er fatastiske, mens de ikke er større end forårsløg, de står i tætte klynger, som får lov at stå. Her kan man skære toppen af, hive nogle løg op til aftensmaden og lade resten passe sig selv. De deler sig og passer deres arbejde og leverer hvidløg i rigelige mængder i mange år. Metoden kan kun anbefales.

Midt i fortræffeligheden må jeg sige, at vi andre steder i haven er flere år bagefter. Der er selvsåede meterlange tjørn og elm, brombær og alt muligt andet skaberak, tæpper af skvalderkål i staudebedene, kviktotter i plænerne, som ikke er blevet slået endnu. Græsslåning har ventet på reparation af gammel møggræsslåmaskine-havetraktor, som jeg ikke har råd til at erstatte med en ny lige nu, og som nu endelig kører igen. Staudebedene ligner en ulykke, dufthaven skal både luges, ha’ møg på, beskæres og genplantes med nye og uimodståelige indkøbte stauder. og det kommer vi til, efterhånden…

Vi har brugt mange kræfter på planteskolen. I år har vi produceret en helt utroligt masse potter, som er til alle dem, der rigtig gerne vil dyrke lidt spiseligt selv, men ikke er så erfarne endnu, eller ikke har plads til en have. Det er jo gudskelov smitsomt og vanedannede at dyrke grøntsager og krydderurter, men før man får erfaringen (eller pladsen), er det dejligt at kune købe en nærmest fiks og færdig køkkenhave i store potter, lige til at dyrke på altanen, i gården eller hvor man nu vil. Kål og rødbeder, spiselige sommerblomster, gulerødder, bladbeder, kartofler, jordskokker, ærter, bønner, courgetter, agurker m.m.m. i potter er smukkere end mange prydplanter, og det går fint, vil jeg sige. Det er bare en glæde, når forældre køber en stor potte med sukkerærter til børnene. De får da en fest med dem.

Havekalendere er allevegne. Husk dit og dat i maj, husk at beskære og dele, plante priklesålugerodeog regeregødevandeformere… til det er til at få pip af.

Det eneste der er uigenkaldeligt for sent at så i år er chili og tomater, artiskokker og selleri. Alt andet, lægge kartofler, sætte løg, så alting – dele, plante og beskære, kan nås endnu, og i rigtig lang tid.

Så hvis du ikke har fået det gjort endnu, så er der masser af tid til at så alle salater, alle sommerblomster, kål og gulerødder, rødbeder og krydderurter, ærter og bønner, majs og græskar og courgetter.

Lidt senere agurker – og hvad er der i vejen med dem – kan du så nu, og du vil have et efterår fyldt med agurker. Til de dydige, som har gjort det hele i god tid ude i haven, vil jeg sige, at faktisk er det en god idé at så de fleste ting igen i potter, bakker, kasser osv. til et senere hold, også selvom man allerde har sået. Så er der frisk salat, krydderurter, der ikke er gået i blomst, og små nysselige grøntsager, når de andre er som fodbolde, og endnu en omgang ærter, når de første er forbi.

Nuvel, der er yndigt derude, og hele gården emmer af frodighed, formering og forår.

Grisen Sveske, en landraceso af enorme proportioner, er med held besvangret af uldgrisen Uldrich, der er ca. halvt så stor – og det er der for nogle dage siden kommet de mest henrivende grislinger ud af. 11 styks, stribede som vildsvin takket være uldgrisens genetik, og i varierende farver. De er først nu efter 5 dage inde i Sveskes skur så småt begyndt at komme ud i det fri, og det er simpelthen det yndigste, jeg længe har set. Intelligente små væsener med opvakte øjne og krølle på den lillebitte hale.

Og man skal lade farende søer være helt og holdent i fred. Hvis man forstyrrer dem, når de har faret, bliver de bange og forvirrede, og man risikerer, at de lægger sig på ungerne. Så meget for at sende nybagte mødre hjem fra hospitalet samme dag!

Landracehønsene ruger i laden, og det første hold kyllinger er klækket, og inde i stuen har to katte bemægtiget sig hver sin lænestol, hvor de tilsammen har lagt 9 yndige små killinger.

Maj måneds katte … syrener og akelejer…

Kom forbi og besøg os.

Mvh Camilla og Co.

Del på Facebook