Nyhedsbrev Påske 2014
Det praktiske først, så noget om livet på gården, lidt havesnak og et par fine nye opskrifter til påskemaden.
Påsken på Fuglebjerggaard
Vi har åbent i butikken og planteskolen i denne weekend den 12. og 13. kl. 10–16.00.
Hvor cafeen ikke er åben, men man kan få kaffe og kage i gårdbutikken.
Den 19., 20. og 21. har vi åbent i cafeen, i gårdbutikken og planteskolen kl. 10–16.00
Vi har ikke åbent de andre dage i påsken.
Den 19. april har vi et opmuntrende og oplysende havearrangement:
Påske i Køkkenhaven
med Camilla og Michael Lysgaard.
og samme dag kl. 12–15.00 Et velkrydret kursus i
Marokkansk mad med Camilla
Se mere om dem her…
5 Poser gratis sommerblomster i Netbutikken
Tilbud i netbutikken lige nu: Vi kommer 5 gaveposer med sommerblomster i alle bestillinger på mindst 250 kr. i netbutiken til og med den 14. april kl 24.00. Blomsterne er helt efter mit valg, og der er både gamle kendinge og nye skønne sommerblomster imellem.
Tilbud på min store bog om køkkenhaven
‘Camillas Køkkenhave’
Tilbud 199 kr.
Normal pris 299 kr.
I gårdbutikken – men ikke i netbutikken – har vi den fra den 12. april.
Cafeen flytter i år tilbage ud i vores gamle traktørsted, som jo i virkelighedne er et forklædt hønsehus, som har været til numerolog og nu hedder
Palais de Poulet
Her serverer vi æggemadder – naturligvis ikke fra vores egne høns, for det må vi ikke. På hjemmebagt rugbrød med nyrørt mayonnaise og masser af urter fra haven, skønne boller, pølsemadder med egen pølse – for det må vi godt – kager og kaffe, theer, Niels og Carls fine perlende cider af gårdens æbler.
Der er nybagte brød til at købe med hjem.Hvis vejret er til det kan man sidde i æblehaven.
Min datter Asta
har just været på kogeskole i 3 måneder på den legendariske kogeskole Ballymaloe Cookery School i Cork i Irland, hos min veninde Darina Allen, og er vendt tilbage, propfuld af inspiration og virkelyst. Hun har mod på at sørge for Cafeen i år, bevæbnet med utallige skønne kager, brød, salater, madder, veninder og først og fremmest sin ukuelige ungdom.
Det er en vidunderlig ting at give ansvaret videre til sine børn, og det er jeg sikker på går helt fantastisk godt.
I kan glæde jer til hendes koge- og bagekunst.
Ballymaloe Cookery School www.cookingisfun.ie
Høns
Vi har behønset vores hønsegaard med 126 styks 1½ år gamle høns, som gokker rundt og lægger æg så det er en fornøjelse.
De er udsætter høns fra en en økologisk æggegård, og de kan ikke lægge så mange æg som i deres første år,s å de er ikke rentable, når det er æg man lever af, men de lægger rigeligt til os.Vi må naturligtvis ikke sælge vores æg, og det ville vi da heller ike drømme om. De er alt for gode og solskinsgule i blommerne til at sælge af, så vi får nok at gøre med at spise os gennem 100 æg om dagen.
Når man har hønseavl, så fodrer man sine høns intenst, men det gør vi ikke, så i den første uges tid taber de fjerene og løber spliternøgne rundt i hønsegården. I løbet af den næste 2 uger vænner de sig til vores fodring, som er korn fra marken, husholdningsaffanld og masser af grønt græs, orme og krible krable, og får fine fjer igen, men i mellemtiden ser de ret sjove ud. Så er man advaret.
Knæk og bræk
En anden rimeligt særpræget fænomen er et af vore skønne lam, som tror den er en ko.
Det lille skind havde brækket sit ene ben, som som blev sat sammen igen af Niels, som også er en meget fin fødselshjælper ved vanskelige fårefødsler. Brækkede lammeben har vi prøvet en del gange, og det går rigtigt fint, men i mellemtiden havde dens mor forladt den, og hvad gør et kvikt og livsglad lam på krykker så? Finder en svingende fuld patte i den helt rigtige højde, som altså sidder fast på en af vores Jerseykøer. Det ser virkeligt sært ud, men det er et gensidigt tilfredsstillende arrangement.
Årstiden
Det sære er, at når man ser billeder fra denne sprøde årstid på andre tidspunkter af året, så ser det hele så bart og blegt ud. Men i virkeligheden så ser man det ikke. Forventningen folder sine slør ud over vores synsfelt, så når man går ud i det, i haven eller skoven, så er det hele jo så fint og fantastisk frodigt. Vi ser det vi vil, de små spirer bli’r til svulmede kålhoveder, og de første staudeskud til blomstrende overdådighed. Vi ser ikke, at bladene faktisk ikke er sprunget ud, for vi ved, at det gør de snart.
Det er en yndig tid, også når man tar de nøgterne og nypudsede briller på, og for os er den helt ufattelig travl.
I plantekolen er vi rimeligt med, stauderne er på plads, krydderurterne vokser i potterne, jordbærrene er begyndt at få fyldige blade, frugtræerne har knopper, vi har podet 200 nye æbletræer, og indrettet vores fine nye planteskolebutik, som vi er helt tilfreds med, og det er gæsterne også. Net uden at være prangende.
Der er masser af nyheder: Lilla aspargesplanter, hårdføre khakifrugttræer, hjertenødder, oca, Oxalis tuberosum, og den flerårige tallerkensmækker, Trepeaolum tuberosum, som begge er sjældne, velsmagende og rodknolde fra Andesbjergene. Der er smukke, gråduggede, frodige slangehvidløg, allestedsnærverende ramsløg, egytiske topløg, de sjældne Babingtons leek, som er en 1½ m høj Allium med den fineste hvidløgsmag, løgkarse, Tulbahghia, eller Society garlic, en flerårig løgtype, som kan overvintres i stuen, og som ikke giver dårlig hvidløgsånde, men derimod fine syrenfarvede blomster næsten hele året rundt.
Vi har fået masser af de sjove Houytunia chamaeleon, med tropiske, kulørte blade. Den er skøn i potter, skaber fint bunddække i haven, hvis der er en smule fugtigt og smager overdådigt og meget som koriander.
Gyldenlakker, liljer, røde surkløver, som er smukke i potter, og gode i salater, Cymbalaria, som er så fine i flade trug og alle vegne mellem sten. Kæmpekørvel i potter.
I haven
I haven er der sået gulerødder i 7 sorter og farver, Zinnia i alle mulige sorter og farver imellem gulrødderne, masser af hestebønner, og vores 13 sorter høje frøsamlerærter er trygt i jorden.
Der er ryddet bede til sætteløgene, til fenikkel, som i år skal vokse sammen med de meget høje og helt vidunderlige Tithonia, eller mexicanske solblomster, det kommer til at passe sammen, for vi når aldrig at høste alle de fine knoldfenikkel, mens de er små og sprøde, og det er faktisk meningen, at der er nok til at der også er til at de kan få lov at gå i blomst, for fenikkelblomster og stilke er noget af det fineste i blomsterbukter og som krydderurt. Pollen fra fenikkelblomster er et vidunderligt krydderi, og det er der masser af i de fine limefarvede blomsterskærme. Sidste år havde jeg høje kulørte Zinnia imellem dem, i år bli’r det endnu vildere, for Tithonia bliver gerne 1,8 m. Vi skal også lige have sået lave ærter og nogle rækker med majroer og knudekål.
Fennikel, havrerødder skorzonerrødderne, lathyrus, alle de gamle kålsorter, salaterne, og sommerblomsterne, morgenfruerne, porrerne, rødbederne og rigtig mange andre ting står og strammer sig an i bakker, såkasser, potter og rootrainers. Så det hele er klar til at plante, ud når vi har fået ordnet bedene, gravet møg og kompost ned i dem, der trænger, og i det hele taget gjort hovedrent i haven. I Irland har jeg fået 8 store fine stokke Strandkål, som er plantet ud i dag med 1 meter imellem på hver led, for strandkål er en meget imponerende plante, når den vokser sig til med store blådugede blade og hvide spiselige blomster. De kan også sås fra frø, som jeg naturligvis har i netbutikken. De grønne blade kan man ikke spise, de er alt for bitre. Meningen er at blege dem i det tidlige forår ved at sætte sorte spande eller krukker over, så de nye skud vokser op i mørke og bliver blege som elfenben. Bleget smager de simpelthen vidunderligt forårsagtigt, som de fineste hvide asparges med en smule mild kålsmag oven i.
Jeg skal have ordnet byhaven til påske, så den er så fin, som man kan ønske sig, og drivhusene er nu næsten ryddet op for overvintrende stauder og krydderurter, der er plantet oca og mahua og andre sære og vidunderlige ting, og vi er snart klar til at der skal vokse tomater og chili.
Vores skønne tomat og chiliplanter, ca. 120 sSorter af hver, er klar til
Den Store Tomat og Chilidag den 26. april.
Det er altid er en dejlig dag, og i år laver vi også en kogedemonstration med smagsprøver til alle. Der er kaffe og rabarberkage, foredrag og gode råd, og man kan altså også købe vores tomat og chiliplanter med hjem. Billetter kan fås i netbutiken.
Eller man kan bare komme og købe planter og gå glip af alt det sjove.Vi har naturligtvis også nogle planter i ugerne efter, men hvis man vil have noget særligt, så kom den 26. april.
Chili og tomater: Du kan se årets udvalg og nyheder her…
Påskemad
Se opskrifterne her…
Mange lysegrønne hilsener Camila Plum
|
Del på Facebook
|