Gamle sorter grøntsager, tilbud  og sæsonåbning!

Fuglebjerggaards gårdbutik og planteskolen åbner nu på lørdag den 5. april for sæsonen.

Vi har åbent hver lørdag og søndag 10–16.00.

Cafeen åbner igen til sommer med brød, kager, kaffe og the og de bedste ostemadder. Indtil da er det mere sporadisk, men vi har åbent i caféen i weekenderne 5.–6. april og 19.–20. april.

Fåreklipning 5. april

Den 5. april bliver fårene klippet af Mick Mulcahey. Det tager hele dagen, for der er langt over 100 får, og det er sjovt at se på.

Fårene begyndte at læmme allerede midt i januar, og det har været en fin sæson. Vi regner med 100 lam til påske. De føste er allerde blevet store og løber rundt i ungdomsbander på marken. De sidst fødte stavrer afsted på tynde ben og prøver at følge med. Gimmelammene fra sidste år er lidt senere på den, og vi håber, at de venter med at læmme til sidst på måneden.

Gratis rundvisning om de gamle sorter grøntsager, årets planer osv. den 5. og 6. april kl. 13.00 med Camilla

Der følger 2 gratis billetter med alle bestillinger i netbutikken til en rundvisning med Camilla Plum i køkkenhaven og drivhusene med fokus på alle de gamle sorter grøntsager vi (også) dyrker i år. Man kan vælge mellem den 5. eller 6. april kl 13.00. Tilbuddet gælder til onsdag den 2. april kl. 24.00.

Bliv klogere på De gamle sorter grøntsager – kursus med en ekspert

Jeg minder om, at den virkelige ekspert på alle de gamle sorter grøntsager, bær, frugter og urter, Toby Musgrave, holder 2 kurser til skaldede 100 kr. hver her hos mig den 27. april og den 7. september. De kan bestilles hver for sig. I april handler det om de gamle sorter grøntsager, som vi også dyrker i rigt mål i haven i år. Vi har fået mange fra Nordisk genbank, og så har jeg jo i forvejen ufatteligt mange frø til de gamle sunde, velsmagende og økohaveegnede sorter i min netbutik. Toby øser af sin viden om, hvorfor de er så dejlige, hvordan man dyrker dem til husbehov, og hvad man skal vælge, og der er god tid til spørgsmål.

Du kan læse mere og bestille kurserne her…

Stadig lidt pladser til smørrebrødsfest med Adam Aamann

Adam Aamann, som ret egenhændigt har genopfundet vores smørrebrød, givet det nyt liv, mere smag og mindre fedt, kommer på besøg den 14. juni, hvor han demonstrerer en masse skønne smørrebrød med gårdens produkter, urter, grøntsager, brød af vores korn, lam – med meget rigelige smagsprøver og masser af sjov og ballade. Det forgår i den store lade, hvor der er plads til mange, og derfor kan vi holde prisen på symbolske 200 kr. Der er mange tilmeldte allerede nu, så hvis man vil med, er det nok nu, der skal bestilles plads.

Mad fra Marokko med Camilla Plum.

Der er også få pladser tilbage på mit eget kursus den 19. april i påsken om marokkansk mad. Du kan se mere her…

Ny butik i planteskolen

Vi har bygget vores æselstald, cykelskur og skralderum om til verdens hyggeligste planteskolebutik af genbrugsmaterialer, gamle vinduer (og 5 nye brædder) nede ved planteskolen. Det har været et længe næret ønske at både vi og gæsterne kan være i tørvejr, og nu er den færdig og rigtig og fin – synes vi da selv.

Vi knokler med at få planteskolen fin og færdig til lørdag. Vi har rigtig mange krydderurter, stauder, æbletræer og frugtbuske i fin form. De sidste podekviste, stikløg, dahlia, frø, og de helt geniale »Roottrainers«, som er en kasse med 32 huller til at forkultivere planter, som får lange rødder, som majs, lathyrus m.m.m. Den kan bruges i mange år. Desuden potmakers, økogødning, italienske potter m.m.

Du kan se en del af udvalget på vores beholdningslister, men vi har naturligvis meget mere, som der bare ikke er så meget af hver af.

Vær opmærksom på, at agurker, chili og tomater m.v. først er klar sidst i april.

Humleplanter

Humlen er formeret, og vi har både nye planter og gamle store planter til salg. Du kan se udvalget her…

I haven

I haven er vi i fuld gang med at så og gøre bede klar. De rødblomstrede hestebønner er lagt, og det er de blomstrende jordskokker også. Alle de gamle sorter høje ærter, som skal vokse på det mest tjekkede stativ vi endnu har set her på stedet, er i jorden.

Hvidløg, både de estiske røde, de amerikanske slangehvidløg og elefanthvidløgene er plantet ud efter en vinter i små potter i drivhuset, og i de kommende uger skal resten af urtetøjet i jorden. I drivhusene står kålen, salaten, havrerod, skorzonerrod og er fint spiret. Løgene og de lave ærter skal snart i jorden, porrer og rødbeder venter lige lidt, til vi er sikre på, at det ikke blir nattefrost, for så går de bare allesamen i stok. Vi opformerer den flerårige grønkål og strandkålen, så der er plantre til salg af dem til næste år. Vi har ikke så travlt med at få det hele i jorden, for det er bedre at sørge for, at den jord som er grundlaget for det hele, er lun, klar, lækker og smuldrende, og at der er gravet masser og masser af staldgødning og kompost ned på de bede, der trænger. I sidste ende betyder en uges tidligere såning som regel kun et par dages hurtigere høst. Der indhentes undervejs, og risikoen for, at det går til, fordi jorden er kold og våd, er alt for stor. For 2 måneder siden såede vi en masse urter, ærter, hestebønner og salater i det store drivhus, og de er kommet op og ser dejligt ud. Bare de få ekstra grader i et uopvarmet drivhus er nok til at give en fin høst af alle de små grønne ting, vi savner: rucola, dild, koriander, ærteskud. Og det hele er spist, når tomaterne skal i jorden.

Ny bog om krydderier

Imens alt dette sker, arbjeder jeg på højtryk for at få min nye, store bog om krydderier færdig. Det bliver ikke til tiden, men den skal nok blive færdig.

Cathrine Jerrik, det herlige væsen, hjælper mig i køkkenet, og Anne-Li Engstrøm tager som sædvanligt de skønneste fotos.

Det bliver en brugsbog om køkkenets magi, om mine mange års erfaring som køkkenheks og de tryllemidler, man kan bruge, hvis man tør. Den handler om, hvordan man bruger krydderierne til de mest fantastiske retter, og en del om deres historie uden at være leksikal. Jeg håber, at min egen fascination af alle de sære og vidunderlige tørrede rødder, knopper, bark, blade, frø og frugter kan komme videre ud i verden.

Jeg håber, mange har lyst til at besøge os i denne nye herlige sæson.
Camilla Plum

Del på Facebook