Kun om tomater: Nye sorter. Kom og smag på tomaterne

Tomatopskrifter

Se her…

Tomatsmagedag

En chance for at smage de vildeste, skønneste tomater.

På lørdag er der tomatsmagedag kl. 10–11.30. Vi gi’r en kop kaffe, og så skal vi smage på en ufattelig masse af vores skønne tomatsorter, både alene og sammen med nogle af de krydderurter, som vi synes smager dejligt sammen med tomater. Jeg viser også, hvordan man tager frø af sine egne tomater, så man kan dyrke sine favoritter igen og igen. Man skal dog være opmærksom på, at det skal være gamle eller nye frøstabile sorter, man tager frø af. En tilfældig tomat er næsten sikkert en F1-hybrid, som aldrig vil give samme resultat. Det er bl.a. derfor, jeg slet ikke har nogle F1-hybrider i mit sortiment.

Vi har jo aldrig tomatfrugter nok til at sælge af. Selvom vi dyrker hundredvis af planter, så er frugterne desværre ikke beregnet til at sælge af. For når vi først har fået taget frø af dem, og henkogt alle dem, vi selv skal bruge, og lavet tomatsyltetøj til butikken, så er der sjældent flere tilbage, end vi selv kan spise. Men lige i år har vi lyst til at lade jer smage på dem, for vi har de frø i hus vi skal have, og drivhuset er stadig helt kulørt af skønne tomater. Så nu på lørdag kan man smage alle de sorter, som er modne, og få et minikursus i at tage sine egne frø.

Plantebeskrivelser er som regel noget himmelråbende sludder. Alle tomater i frøkatalogerne smager efter sigende fantastisk, alle planter er frodige og nemme, billederne snyder, og det er svært at finde rede i. Jeg prøver efter bedste evne at være sandfærdig i mine beskrivelser, men nu kan man altså selv prøve at smage, hvad det er jeg snakker om, når det handler om tomater, og måske få en på opleveren, for tomater er bare rigtig mange vidt forskellige ting.

Hvert år falder jeg for en masse nye sorter tomater, og prøvedyrker dem i drivhuset, og det er altid spænderne at smage på dem. Det har været et godt år, for de fleste har vist sig at være vidunderlige. Nogle få glemmer vi alt om igen. De gode tager vi ind i vores sortiment, og så lader vi nogle af de sorter vi havde i forvejen forsvinde stille og roligt, fordi vi simpelthen har fundet endnu bedre sorter. Det er en stadig proces, hvor vi gerne vil bevare mange, mange sorter med helt forskellige karakteristika, og der på den anden side er begrænset plads at dyrke dem på, selv med 200 m² drivhus. Vi skal jo have bøffer i alle farver, og striber, tidlige og sene, mellemstore, blommetomater, cherry- og minitomater, faste, bløde, alle farverne, alle modningstidspunkterne, pottetomater, frilandstomater, og så alle de forskellige smagsvarianter, der findes, skal man kunne købe som frø eller planter hos os og regne med, at de bare er dejlige. Dem, der må lade livet, er for eksempel Red Zebra fordi Shimmeig Creg ligner den meget, men smager meget bedre. Vi slutter med Black Crimean fordi Purple Calabash smager meget bedre, og er knapt så krøllet og umulig at skære i skiver. Nebraska Wedding er ikke så skøn, som den burde være. Det foregår hele tiden og det er sjovt!

Vores nye tomatsorter

Frøene kan købes nu – både i netbutikken og i gårdbutikken – så længe lager haves.

‘Glazier’

55 dage. Måske den allertidligste tomat i verden, hvad der som regel betyder, at de smager af ingenting. Det er ikke tilfældet her. Den er sødmefyldt for så tidlig en tomat. Ca. 1 meter. Velegnet i meget stor potte.

‘Prudens Purple’

Mørkt pink bøftomat. Kan blive op til 500 g. Tidlig for så stor en tomat. Smager som de kødfulde, krydrede Brandywine-tomater. Kartoffelbladet. Den smager simpelthen skønt.

‘Sara Black’

Sort–brun, meget stor, røget smag, mørke striber i kødet. En del tidligere end mange andre sorte tomater. Sund og kraftig vækst.

‘Hendersons Crimson Cushion’

Måske den mest smagfulde røde bøftomat. Gammel sort fra 1920’erne. Rimeligt tidlig.

‘Purple Rose’

Ny helt lilla sort udviklet på Oregon State University. Den er rigtigt lilla, hvor andre tomater er mere brunlige. Lille, men ofte med orange og røde partier. Den mest opsigtsvækkende tomat vi har set. Tomaten indeholder anthocyan, et farvestof som ikke normalt findes i tomater, men i f.eks rødbeder. Farven kommer fra vilde tomater fra bl.a. Galapagos. Men altså, sandheden… den smager af meget lidt, men jeg vil nu beholde den alligevel, for den er for smuk, for særlig og man kan jo dyrke den bare til pynt.

‘Violet Jasper’ – ‘Tze Bi U’

Kinesisk lille tomat, mørkerød med grønne striber, meget yderig. Vokser og producerer frugter meget længe. Frugten er fast og sød. Denne tomat gav det største udbytte af alle vores tomater i år.

‘Raspberry Lyanna’

Hindbærfarvede. Russisk sort. Perfekte frugter, søde og krydrede, hvis man plukker dem som meget modne. Mellemstore, ret lave planter.

‘Berkeley Pink Tie Dye’

Stor lyserød tomat med metallicagtige grønne striber. Ca. 1,2 meter. God i stor container. Smagen er som Cherokee Purple, dvs. meget, meget krydret. Udseendet er for vildt. Den ligner noget fra det ydre rum, og smagen er altså også out of this world.

‘Pierce’s pride’

Mellemstor »sort« tomat, som er berømt for sin smag, og efter at have smagt den, med rette. Høje planter med godt udbytte, mellemtidlig, mange frugter med den vildeste tætte tomatsmag.

‘Hawaiian Pineapple’

Meget stor bøftomat med røde striber i det orange-gule kød. Smager mere af spisefrugt end af tomat. Skøn til syltetøj og meget smuk i salater.

‘Green Cherokee’

Sorte tomater laver af og til en grøn variant. Denne er en grøn version af den fantastiske Cherokee Purple, men med den typiske bløde konsistens og tynde skind som grønne tomater har.

‘Ivory egg’

Meget produktiv, høj plante med masser af guligt hvide hønseægsstore tomater, søde, kødfulde, skønne i saucer og salater.

‘Hendersons Winsall’

Stor lyst rød bøf, fast, næsten kerneløs, meget sød. Den smager simpelthen bare dejligt. Fra 1924.

‘Rouge d’Irak ’

Stor og meget, meget rød, tidlig for en bøftomat, og meget produktiv. Sorten er sjælden, selv i Irak.

‘Fuglebjerggaards ’Green Ruffles’

Lykkelige tilfælde sker. For nogle år siden besluttede den virkeligt dejlige sorte tomat Green Prince sig til også at kunne være grøn ved modenhed, med gyldne striber. Det er en frøstabil egenskab og mange har købt og dyrket den i de seneste år, for grønne tomater har en helt særlig måde at være tomat på. De er bløde, alt andet end skærefaste, smager af frugt, af modne stikkelsbær, eksotisk og så meget anderledes, at man egentligt har svært ved at tro, at det bare er en tomat.

Denne Green Prince har nu besluttet sig for også at kunne være »ruffled«, dvs. baviannumseformet, og meget større end dens ophav. Faconen er også frøstabil, og den har vi nu på tapetet.

Fuglebjerggaards ‘Black Ruffled’

Den samme baviannumsetendens som i Green Ruffled har nu vist sig i Black Prince, som i forvejen er en af de allerskønneste sorte tomater, og vi har fået denne her, som er større, rimelig tidlig, meget rig i smagen, sødmefuld og meget smuk og krøllet.

‘Ananas Noir’ – ikke ny, men tilbage igen

Og så har vi fået dyrket Ananas Noir igen, den vildeste franske kæmpe tomattype, et maleri når den er skåret over, og så smager den fuldstændigt vidunderligt.

Tilbud på frø

De næste to weekender har vi tilbud på alle frø fra 2013 til 10 kr. posen i gårdbutikken, så længe lager haves. Men desværre ikke i netbutikken. Der har vi til gengæld et virkeligt dejligt tilbud på en køkkenhave i en pakke til 275 kr.

Selvpluk

Vi har åbnet for selvpluk ad Discovery, Guldborg, Ananas, Gråpærer m.m.

God fornøjelse, Camilla

Del på Facebook