Nyhedsbrev fra Fuglebjerggaard juli 2012

Vi har været igennem en storm.

Jeg bliver nødt til at nævne det i dette første nyhedsbrev, efter at de værste dønninger har lagt sig.

Min søn har slagtet sin hest på en strand for at spise den, og det mener jeg naturligvis er et helt forkert sted at gøre det, men ellers har jeg efter min bedste overbevisning ikke nogen indvendinger mod at slagte en hest for at spise den.

Hvordan og hvorfor det blev gjort har han selv forklaret i to offentlige breve, som jeg synes er både kærlige, respektfulde over for mennesker og dyr og fyldestgørende.

Jeg vil ikke gå i detaljer med det, igen, så begynder det bare forfra, og det er en skræmmende tanke. Det har været meget slemt, og jeg ønsker ikke sådan en tur igennem den offentlige gabestok for noget menneske.

Vi har mødt stor opbakning, mange smukke tanker, og ønsker er sendt vores vej. Mange kloge og eftertænksomme mennesker har gennemskuet, hvad sagen egentlig drejer sig om.

Hele miseren har fået gang i en diskussion, om hvad det egentlig er for forhold og hvilken død, vi byder dyr, vi spiser, og det er det sundeste og klogeste perspektiv på en sag, som ellers har været formålsløs.

Man siger, at for hver gang skældud du giver dine børn, så skal der 10 kærlige, omsorgsfulde, rosende og opmuntrende situationer til for at opveje det.

Det er helt sikkert sandt, for uden al den støtte vi har, fået havde vi nok meget svært ved at kapere alle de mennesker, som har truet os med de værste ting og handlinger, vi overhovedet er i stand til at forestille os, og som de mener vi fortjener, skrevet og sagt og i et sprog så man simpelthen tror, at man ikke oplever det.

Det har været dybt angstprovokerende og er det stadigt.

Hvis man har lyst til at læse mere om, hvordan vi i vores del af verden holder dyr, og hvordan vi slagter dem, så læs Jonathan Saffron Foers bog, Om at spise dyr:

www.saxo.com/dk/om-at-spise-dyr_jonathan-safran-foer_haeftet_9788779734784

Uhyggeligt, velresearchet og måske lidt for amerikansk-vegetarisk, men man bliver meget klogere.

Og så de bøger jeg ville ønske, at jeg selv havde skrevet. Prøv at læse Michael Polllan, hans bøger er desværre ikke oversat, men de kan købes her, og de er det bedste, der er skrevet i mange, mange år om vores måde at leve med vores mad, vores forkvaklede forhold til naturen, og hvad der er naturligt, og hvor galt det har fået lov at gå, fordi vi har miste kontakten til naturen.

www.saxo.com/dk/soeg/boeger?keyword=pollan&x=32&y=17

Og nu til det normale liv, her på gården

Kom og besøg os. Her er smukt og dejligt, og jeg må indrømme, at det er vigtigt for os, at der kommer mange gode og glade mennesker i denne tid. Man kan bare gå en tur i haven og se på frodigheden og nyde at se vores mange, mange lam og får græsse på marken. Man kan klappe grisene som er i gang med at gennemgnave et større stykke græs som skal lægges om til nyt græs, og man kan tage en madkurv med og lægge sig i græsset.

Vi lægger an til et nyt stort stykke med jordbær, for vi må se i øjnene, at vi ikke har nok jordbærmark til selvpluk i år, og det er jo ret glædeligt.

For et par år siden plantede vi bærbuske i marken, som nu for første gang giver frugt, og man kan selvplukke stikkelsbær og solbær så længe der er bær på buskene. Vi har lavet hyldeblomstsaft og hyldeblomstsalt til butikken, og i den kommende uge skal vi plukke lindeblomster til at tørre og til at lave en saft af, præcis som hyldeblomstsaft.

Opskriften kan du find i opskrifterne i dette nyhedsbrev.

Græsmarkerne bliver nu slået for anden gang og lavet til hø og ensilage til vinterfoder.

Køkkenhaven vokser sig til, men vi er stadig ikke færdige med at plante til, og der bliver også sået nye bede med salat, enårige krydderurter og ærter i løbet af ugen.

Vi har kaffe, kolde drikkevarer, is og hjemmebagt kage i gårdbutikken.

Afrikansk danse-, musik- og spiseaften den 26. juli

Vi har pyntet den store lade til fest. Kom og vær med! Mad, musik, dans i sommernatten
Og der er også børnebilletter til en meget favorabel pris.

Se mere og bestil her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=214&osCsid=50b4773d906ee573abeda6e932c657ec

Bestil halve lam i netbutikken

Vi har slagtet de første lam, som var vokset sig store og fine. De skal lige hænge i 8 dage, og kødet kan købes i gårdbutikken fra fredag den 19. juli.

Vi slagter næste hold i begyndelsen af august, og man kan bestille et halvt lam i netbutikken nu og hente det efter skoleferien.

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=160

Selvpluk

Der er selvpluk af solbær, stikkelsbær og de sidste jordbær fredag og lørdag i åbningstiden.

Masser af gode tilbud i planteskolen

Kom og besøg planteskolen og duft til krydderurterne.

Den har bare aldrig været så smuk, og vi har en del rigtig gode tilbud i den kommende weekend.

Chiliplanter i mange, mange sorter, som skal have nye potter, men før vi gør det, vil vi gerne tilbyde dem til 40 kr. (normalpris 65 kr.).

Store solbærbuske 100 kr. Vi har to sorter: ‘Polar’ som er meget hårdfør og velsmagende, og ‘Titania,’ som er tidlig og giver ufatteligt mange, meget store, søde bær.

Aroniabuske 100 kr.

Hindbærplanter 50 kr. Vi har ‘Tulameen’, som er tidlig, og ‘Veten’, som er senere og den bedste til at sylte.

De sidste stangbønner, buskbønner, græskar og courgetter til 5 kr.

Echinacea ‘Magnus’, en meget intens rødlilla echinacea til 25 kr.

Persilleselleri, en ret ukendt, og meget aromatisk krydderurt til 5 kr.

Phlox. En af mine yndlingsstauder til 35 kr.

Mynte Grapefruit. Stor potte med en meget smuk, citrusduftende, og parfumeret, storbladet og helt hårdfør mynte. Skøn i desserter, isthe, salsa, og til grillet fisk. 35 kr.

Mynte Curly. Stor potte krusemynte, meget kraftig duft og smag, fin biplante. 35 kr.

Agurkeplanter og asieplanter, tomatillo og aubergineplanter 25 kr. Man kan sagtens nå det endnu.

Og den sidste nyhed

Vi sender nu både chiliplanter, stauder og krydderurteplanter med posten. Se udvalget:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=87

Et par opskrifter med hindbær og lindeblomstsaft

fuglebjerggaard.dk/mad/2013/hindbaer/

God sommer
Camilla Plum

Del på Facebook