Tomatplanter på tilbud, frø på tilbud, tarteletter med hvide asparges og den dejligste forsommer

Lige i disse dage, hvor balsampoplerne dufter over hele gården, hvor selv valnøddetræerne er sprunget ud med deres brunligt røde blade, og figentræerne viser deres første blade og små minifigner, tja, så er vinteren glemt, selvom den var slem. Vi planter lathyrus, hvidløgene er en halv meter høje, morgenfruerne brager op ad jorden, hestebønnerne er 25 cm høje og det er forunderligt skønt derude.

Æbletræerne blomstrer overdådigt i hele plantagen, og det tegner til en smuk høst, bortset fra de træer, som rådyrene har spist barken af i vinters. Jordbærrene blomstrer og har godt af alt det vand lige nu. Husk at vand, hvis det bliver tørt, lige indtil bærrene skal til at modne.

Vi har den dejligste jordbærdag med smagsprøver, demonstration og selvpluk den 29. juni. Kom med børn og gamle…

Grundlovsdag

Vi har åbent i gårdbutikken og planteskolen grundlovsdag kl. 10–16.00.

Ret gode tilbud

Vi har tilbud i netbutikken på rigtig mange frø så længe lager haves.

Tomatplanter på tilbud

I den kommende weekend (og den næste, hvis der er flere tilbage), har vi tilbud på de sidste par hundrede tomatplanter. Der er i hvert fald 70 sorter tilbage d.d.

Og man kan få 8 flotte planter for 250 kr.

Det er lige hvad der passer i et drivhus, hvis man også vil have et par chilier, basilikum, måske en aubergine, lidt tagetes til at holde skadedyr væk og en enkelt særligt sær plante som lab-lab-bønner, eller… Vi har det hele.

Sandor Katz på Fuglebjerggaard

Sandor Katz er det helt store dyr i åbenbaringen, når det handler om konservering og især fermentering.

Jeg mødte ham til Ballymaloe Litfest i begyndelsen af maj, og han var med på at komme forbi Fuglebjerggaard og undervise den 1. september i år.

Hans store bog om fermentering, The art of fermentation, er blevet kult i USA, ligesom han selv, og har i år vundet den meget ansete James Beard Award, kogeverdenens Oscar.

www.amazon.com/Art-Fermentation-Depth-Exploration-Essential/dp/160358286X

www.chelseagreen.com/content/the-art-of-fermentation-james-beard-award-winner/

Han kommer den 1. september og laver et kursus hos os i enkle fermenteringsmetoder, som enhver kan lave derhjemme uden det helt store udstyr.

Kurset er en demonstration og foredrag på 4 timer. Man får et glas med grøntsager, chili og passende kultur med hjem til at brygge færdigt derhjemme, kombineret med en let frokost med brød, cider, pølser, oste, kimchee, honning, oliven og andre skønne fermenterede ting og sager.

Pris 500 kr.

Se mere her…

2 meters-ærter: Ærteforsøg i samarbejde med Frøsamlerne

Vi har lige konstrueret nogle rimeligt store stativer i køkkenhaven og sået 15 sorter af de gammeldags høje ærter, for de bliver rent faktisk 2 meter høje, og skal ha’ et ordentligt stavær at kravle på. Det er et dyrkningsforsøg i samarbejde med foreningen Frøsamlerne.

Forsøget går ud på at prøve alle 15 sorter under samme forhold, planternes sundhed, højde, modstandskraft og ikke mindst smag. Ærterne er samlet ind af foreningen gennem mange år, og de fleste er danske arvesorter.

Moderne ærter er aldrig så høje. De er lave, så de er nemme at høste med maskiner, på én gang. Men i private haver vil vi gerne vil have ærter over meget lang tid, og helst ikke dem alle sammen på én gang, og så er de høje ærter geniale at dyrke. I England er der stadig flere af de gamle høje sorter i handelen. De bliver ved med at vokse og give ærter til langt hen på efteråret. Men her i landet er det vist kun mig, der sælger dem, og de er næsten udsolgt, for mange kan se ideen med dem. Jeg har dem også kun fordi vi selv har opformeret nok af dem i de sidste par år til at sælge dem i butikken.

Man kan smage dem og deltage i et fint lille og meget billigt arrangement her på gården den 3. august 12–15.00. Meld til i netbutikken…

Rabarber

Lige nu skal man huske at spise makrel, hornfisk, purløg, rygeost, nye kartofler – måske først i næste uge spidskål – og ikke mindst rabarber.

Vi har et skønt rabarberarrangement søndag d. 26. Man kan melde sig til her…

Vi har selvpluk af rabarber til 1 kr. pr. stilk i vores frugtmark i åbningstiden.

Opskrifter

Opskrifterne i den uge er med de vidunderlige, fuldfede, hvide danske asparges, som lige nu er i butikkerne. Risotto, høns i asparges og tarteletter…

Glædeligt forår-forsommer
Camilla Plum

Del på Facebook