Planter med posten, musik- og madaftener, nye dyr på gården, tomat- og chiliplanter, forårsmad og meget mere

Nyhedsbrev maj 2013

Nye dyr på gården

Jeg skynder mig at sige, at dyrene på gården er ude i marken, for der har de det bedst. Det er ikke zoologisk have eller klappedyr, vi har, men et landbrug, så man kan være heldig, at de er ved stalden og kan klappes, men ellers må de nydes i fri dressur på marken.

Vores gamle ged Åse har fået en ny fyrig elsker, og de er meget fine venner. Vi venter spændt på, om der skule komme små, skønne gedekid ud af det. Han er meget smuk, med store flade horn, men kors hvor han stinker.

Masser, masser, masser af lam i alle tænkelige farver. De spæner rundt på marken som ungdomsbander, hopper på fårenes rygge, og er præcis som lam skal være.

Vi har fået den fineste lille minihest, med langt lyst hår, som blev erhvervet som hoppe, men helt sikkert er en hingst, og den er virkelig mini. Hvad vi skal med den er endnu uvist, men nuttet det er den, og den ved det udmærket selv.

Vores gris ‘Sveske’ har fået en mand, som hvis man skal være venlig, helt sikkert har et hjerte af guld, men køn er han ikke. Han er et vietnamesisk hængebugsvin, trind som en rullepølse, med spredt børstebevoksning og et fjæs som i ens værste mareridt. Det var ikke kærlighed ved første øjekast, faktisk kan man slet ikke se hans øjne som er gemt mellem talrige deller et sted i ansigtet, men efter et par uger blev hun mildere stemt, og nu afventer vi spændt, hvordan det skal lykkes, for Sveske er en stor pige, og han er sandt at sige ikke specielt adræt, men naturen har mange veje, så vi håber på små, skønne grislinger hen på sommeren.

Krydderurter med posten

På utallige opfordringer har vi nu udvidet vores netbutik, så man kan bestille krydderurter og en del andre planter med posten. Det er for det meste små planter med masser af god vilje til at vokse. Små planter med fut i vokser langt hurtigere til end store planter, som har brugt deres krudt allerede. Små planter etablerer sig nemmere og vil vokse til store skønne planter i løbet af sommeren. Hvis man har prøvet at købe de store, billige planter i supermarkedet ved man, at de nærmest vokser baglæns før de beslutter sig til om de vil leve eller dø, som regel dø, fordi de er på presset med kunstgødning, ekstra lys og varme i deres opvoksen i italienske drivhuse at de ikke rigtigt kan holde sig i live.

Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=87_185

Fåreklipning den 11. maj

Kom og se fårene blive klippet og de nye lam skal øremærkes. 10.00 til vi er færdige.

Mick klipper fårene, det går lynhurtigt, der er mange, mange får, og det er fascinerende at se på. Ulden skal derefter sorteres over de næste måneder og spindes til garn.

Musik, mad, fest, dans og foredrag på Fuglebjerggaard

Skøn mad, musik i verdensklasse, foredrag om Arabien og Grønland af John Andersen, trommedans, og helstegte dyr, tåge over engene, lygter i træerne, og dans i laden, se her hvad vi kan byde på!

4 verdensdele kommer til Fuglebjerggaard henover sommeren

Forår på Fuglebjerggard

Endelig, endelig er det rigtigt forår, og vi er i fuldeste gang med at plante alle de småplanter ud, som vi har forkultiveret indendørs, og som lige nu står og hopper i drivhusene. Kål, salat, rødbeder, bladbeder, fenikkel og en del af sommerblomsterne er plantet ud. I den kommende uge er det tid til at plante morgenfruer, cosmos, porrer, bladselleri og et mylder af sære grøntsager. Vi dækker dem alle sammen over med fiberdug de første dage, så de stakkels små planter ikke får kuldechock og solskader, og tager det så af en overskyet dag en uges tid efter.

Vi har sået ærter, hestebønner og løg og sået enårige krydderurter og spinat og plantet salat.

I den kommende uge skal vi så alle de sarte ting. Bønner, sojabønner, majs, græskar og courgetter, så de er klar til at plante ud først i juni. Det er – indrømmet – måske, lige det seneste, men de vokser så bare hurtigere i den sidste ende. Generelt betyder en uges tids senere udplantning kun en enkelt dags forsinkelse i den sidste ende.

Men lige nu har vi stadig en hel del gumpehøns gåede rundt, som ikke er det fjerneste interesseret i at bo i hønsegården, men meget hellere vil tulle rundt i køkkenhaven og ødelægge alting. Så før de er indfanget, er de fiberdug over det hele.

Jordbærmarken er luget, og de ser fine ud. Der er et godt stykke tid til, men man kan melde sig til jordbærdagen her, hvor man får jordbær til man segner:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=38_41

Børnebilletter

Vi har nu børnebilletter til de arrangementer, som er dejlige at komme til med børn, men ikke til de dem, som primært er for voksne.

Ballymaloe Litteraturfestival

Jeg har tilbragt 5 vidunderlige dage på et af de skønneste steder i verden, Ballymaloe Cookery School i Irland, som havde verdens første internationale litteraturfestival om mad og vinbøger:

litfest.ie

Maddhur Jaffrey og Claudia Roden, to kvinder, jeg har beundret hele mit liv, var der, og det var som at høre blåhvaler stige op af havet foran ens øjne og synge, at opleve dem in action.

Sandor Katz, som lige har vundet James Beard award for sin store bog om fermentering, David Tannis, tidligere chefkok på Chez Panisse, Skye Gyngell, min heltinde, David Thompson, som driver den skønneste restaurant i Bangkok, for f… da, det var som at være himlen.

Opskrifterne i dette nyhedsbrev er fra den demonstration jeg lavede om lørdagen:
fuglebjerggaard.dk/mad/2013/majmad/

Økologiske vanillestænger

Vi har lige fået de fedeste, duftende friske økologiske vanillestænger hjem fra Tahiti. Se her…

Tomat- og chiliplanter

Vi har stadig masser tilbage af vores skønne tomatplanter og chiliplanter. Se sorterne her:

fuglebjerggaard.dk/chili-tomat/

Hus til leje

Mit lille hus, på Hemminsgtrupvej no 6, lige ved siden af gården, er til leje fra 1. juni. Henvendelse på camilla@fuglebjerggaard.dk.

Hjælp?

Vi er af mange grunde, f.eks vejret, meget langt bagefter med haven i år. Hvis der er nogle hjælpende hænder derude, som kunne tænke sig at hjælpe til nogle timer, vil vi blive meget, meget glade. Mail til camilla@fuglebjerggaard.dk.

Nye arrangementer:

  • En dag i forårshaven i maj
  • Spis hos Camilla i juni
  • Syltekursus
  • Kagekursus

Se her: fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=38

Og en glædelig og yndig maj til alle, Camilla

Del på Facebook