Nyhedsbrev fimbulvinter, april 2013

Bogtilbud: 3 minibøger til 128 kr.

I efteråret udkom der 3 små fine minibøger hos Gyldendal, som er redigerede uddrag af to af mine store tidligere bøger, Sødt og Ælle bælle frikadelle. Den ene er de 40 bedste dessertopskrifter fra Sødt, de to andre er hhv. 40 opskrifter til hverdagsmad og 40 opskrifter til fest og fødselsdag. Minibøgerne fra »Ælle bælle« er lagt an på børnefamilier, men netop så de voksne også synes, at det er sjovt at spise. Normalprisen for bøgerne er 98 kr. pr. styk. De sælges samlet til 128 kr. Der er ikke rabat på dem enkeltvist. Tilbuddet gælder til og med den 21. april. Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=103

Nye e-bøger

Knaldpris lige nu: 19 kr. pr. styk.

Peoples Press har udgivet 5 fine e-bøger med alt, hvad du vil vide om hhv, tomater, chili, kartofler, krydderurter og kål – dyrkning, sorter, historie og masser af gode råd.

Bøgerne er redigerede kapitler fra min store bog om køkkenhaven, Camillas Køkkenhave, med en opskrift til hver, som ikke er i bogen,

Bøgerne kan købes hos Saxo:

www.saxo.com/dk/guide/camilla-plums-mini-e-boeger/camilla-plums-mini-e-boeger.aspx

Ballymaloe Literary Festival of Food and Wine 3.–6. maj

I maj skal jeg til noget så sjældent som en litterær kogebogsfestival. Den afholdes af den utrættelige irske kok Darina Allen på hendes vidunderlige Ballymaloe Cookery School, og hvis man ikke har været der, kan man godt begynde at spare sammen nu.

Og jeg glæder mig vildt. De kokke og kogebogsforfattere, jeg beundrer mest, kommer alle sammen, og det bliver en fest. Jeg skal selv lave en demonstration, af min egen mad, og resten af tiden nyde dagene. Man kan komme med og se mere her:

litfest.ie

Køkkenhaven i istiden

Det ser ud til, at blive den værste dyrkningssæson i mands minde, og vi har gjort det eneste, der er at gøre. Vi har sået ALT hvad der skal gro i min have i år i bakker og kasser indendørs, købt en kæmpe varmeblæser, sat plantelys op og indrettet det hele i vores cafe. Måske ikke alt. Opiumsvalmuer og gulerødder venter vi med til jorden er tøet op. Deres lange, tynde rødder er ikke glade for forkultivering, men ellers står kål, rødbeder, porrer, salater, lathyrus, sommerblomster, pralbønner, krydderurter, kalabasser, selv de første ærter er sået i tagrender med jord i, lige til at hælde forsigtigt ud i rækkerne, når frosten er væk.

Det bliver et ufatteligt mas med at få det hele plantet om, pottet op og passet på, til temperaturen er tålelig udendørs, men udsigten til at alt bliver flere måneder forsinket er ikke til at bære.

Jeg venter med at så de varmekrævende ting som græskar, majs, courgetter og bønner, som alligevel først skal sås indendørs i drivhuset engang sidst i april, og jeg håber virkeligt, at drivhusene er varme nok til den tid.

Vores tomater og chili planter står trygt i et stort opvarmet drivhus hos Pia, som er meget dygtig til at dyrke dem, og vokser sig til. Tomaterne er netop pottet op, og begge dele bliver fine og klar til vores…

Den store tomat og chilidag den 27. april

Du kan melde dig til arrangementet den dag, hvor jeg tegner og fortæller om både dyrkning og anvendelse, sorter m.m., og man kan imens forlyste sig med min skønne hjemmebagte kage og en kop kaffe/the.

Eller du kan bare komme på dagen og købe planterne.

Jeg advarer om, at der ikke er helt så mange planter som de tidligere år på grund af pladsmangel hos gartneriet. Så det er klogt at komme den dag eller weekenden efter, hvis man vil være sikker på at få de sorter, man gerne vil have. Til gengæld er der masser af nye, ret fantastiske sorter af både tomater og chili. Se her:

fuglebjerggaard.dk/chili-tomat/

Musik, mad og foredrag på Fuglebjerggaard

Vi tyvstartede sidste år med en skøn indisk aften, med Camillas mad og indisk fusionsmusik og en dejlig koncert med bl.a. Marilyn Mazur til høstfesten. I år gør vi endnu mere ud af det.

I samarbejde med Thomas Agergaard har vi fået 4 ret vidunderlige aftener på plads her i løbet af sommeren og efteråret.

De forgår alle i vores store fine lade, som er tom, når dyrene er på græs hele sommeren. Så snart de er ude, skrubber og skurer vi, så det smukke store rum i træ kan bruges til en lykkelig kombination af Camillas mad i rigelige mængder, mennesker, kloge ord, dans og musik.

Begrænset plads, bestil helst lidt hurtigt, hvis du vil være sikker på at der er plads.

Se alle arrangementerne her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=214

Planter, planteskole, dahlia og frø

Planetskolen åbner, når vejret er til det. Lige nu er det umuligt at sige hvornår.

Men vi har et stort dejligt drivhus fyldt med alle de overvintrende krydderurter, masser af dahlia, som man kan se i netbutikken, og andre knolde og løg planter, plantegear, læggekartofler og stikløgene fremme i butikken.

Vi har kalket og flyttet om i butikken, så frøene nu er inde i selve butikken og langt nemmere at overskue.

De nye krydderurter, blomster osv. må vente til vejret er til det.

Nyheder i butikken og netbutikken

Cathrine Jerrik
Min gode veninde Cathrine Jerrik, som både er smuk, underholdedne og samtidig laver beundringsværig, mindeværdig og smuk mad, har indvilliget i at stå for et efterårskursus, hvor hun tryller rmed vintergrøntsager og rodfrugter. Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?products_id=6739

På utallige opforbringer har jeg lavet et kagekursus, hvor man både kan overvære en kagedemonstration, spørge løs, se hvordan mine kager laves, spise kager til man be’r om nåde og få kager og opskrifter med hjem. Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?products_id=5877

Og et syltekursus, hvor deltagerne er med i processerne, sylter, salter, henkoger og får nogle dejlige syltesager med hjem. Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?cPath=38_41&products_id=7020

Sommermad: Spiseaften på Fuglebjerggaard

En sommerlig spiseaften, som alt efter vejret forgår i laden eller udendørs. Jeg kan love 7–8 retter dejlig sommermad i rigelige mængder og en rundvisning i den have, som forhåbentlig er kommet op af jorden inden da. Se her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=155

Nu kan det simpelthen være nok med brun mad, kartoffelmos, stegesøer, tykke varmende supper, kålhoveder fra sidste år og de der meget fornuftige og dydige rodfrugter, Hvis jeg ser en eneste pastinak mere i 2013, så skriger jeg!

Og tak, jeg har godt hørt om lokalt, sæson og alt det der. Jeg har råbt op om det de sidste 30 år, men lige nu må der noget andet til: Friskhed, krydderurter, saftighed, sprødhed…

Så opskrifterne til denne kolde april er med de krydderurter, som ikke er kommet op endnu: Kørvel, dild, brøndkarse, men de kan købes, oven i købet økologisk, i hvert fald hos min leverandør.

fuglebjerggaard.dk/Camilla/mad/aprilmad/

Del på Facebook


Thomas Agergaard


Cathrine Jerrik