Åbningstider, vores velhængte lammekød, opskrifter til påskemaden, bogtilbud, nye krydderirubs og lidt om nogle skammeligt oversete planter!

Vi har det skønneste velhængte lammekød af egen avl, og lammespegepølser klar til påske

Gårdbutikken i påsken

Gårdbutikken har åbent den 23. marts 2013 kl. 10–16.00.

Gårdbutikken har åbnet den 29. og 30. marts:
Fredag 12–17.00. Lørdag 10–16.00.

Hvor vi er klar med alle havetingene, stikløgene, frøene, knoldene, læggekartoflerne, dahlia, de skønneste liljer og krydderurterne.

Planteskolen skulle efter planen også have åbnet til påske, men det er lige som om det ikke rigtigt er vejr til det endnu. Så den åbner, når det har været tøvejr længe nok til, at vi overhovedet kan komme til at gøre den fin og forårsklar.

Tilbud

Mit skandinaviske køkken
Hæder og ære!

Min bog om skandinavisk mad, Mit skandinaviske køkken, er blevet udnævnt til at være en af de 100 bedste kogebøger i verden i de sidste 25 år af det amerikanske magasin Cooking Light, som er meget stort. Det er jo virkelig dejligt. For at prale lidt blev den også udnævnt til den bedste bog om nordisk/skandinavisk mad, da den udkom i 2011, ved Gourmet Cook Book Awards. Bogen handler om de skandinaviske råvare, de ret eksotiske måder vi tilbereder dem på, det særlige ved vores madkultur, og det er hverdagsmad, og lidt om de festlige lejligheder skrevet til almindelige dødelige mennesker.

Den kommer hele vejen rundt: Svampe, fjerkræ, fisk, bær, frugt, vildt, kød, krydderurter, bagværk, grøntsager…

Den danske udgave er på tilbud i netbutikken frem til påske til 149 kr. (normalpris 250 kr.):

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=213

Den engelske originaludgave er ikke på tilbud.

Nye krydderirubs – som du faktisk har brug for! Og får brugt!

Jeg har selv manglet disse her krydderier og tænkte, at det var der nok også andre, der gjorde. Store glas med blandinger, som man bare kan tage ned fra hylden en onsdag hvor man ikke orker at tænke så meget over det.

Rubs er beregnet til at gnubbe ind i overfladen og fortrylle kød, fjerkræ, fisk og grøntsager før man griller, steger eller propper dem i sin tagine eller stegeso. Mine rubs smager hverken af thailand, mellemøsten eller noget andet eksotisk, som man bliver nødt til at tage hensyn til med tilbehøret. De er til hverdagsmaden, som de bare gør lidt mere interessant.

De er drøje, i store weckglas og meget forskellige.

Der er rubs til grøntsager, svinekød og and, lam, kylling og kanin, oksekød, hest og æsel og ikke mindst til fisk. Jeg håber, i kan li‘ dem.

Vi afprøvede den til æsel forleden på en helstegt æselryg. Og den var virkeligt skøn!

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=67

Spis hos Camilla og familien

Der er stadig nogle få pladser tilbage til vores forårsspiseaften den 6. april, hvor børnene og jeg laver skøn mad til gæsterne be’r om nåde. Hvis det da nogensinde bliver forår.

Jeg kan afsløre, at menuen består af 8 retter med mange grøntsager, vores eget skønne lam, hjemmerøget fisk fra Gilleleje, hjemmelavede æselpølser, chili, brændenælder, et par forskellige citronparfumerede desserter o.m.a. Desuden er der en lille demonstration af hjemmelavede krydderiblandinger før middagen. Alt sammen ret uhøjtideligt og hjemligt.

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=155

Havekurser og havearrangementer i den nærmeste fremtid

Store havedag, krydderurtekursus, chili-/tomatdag. Se og meld til her:

fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=38

Lidt om nogle oversete planter, som flere burde kende

Chokoladecosmos har chokoladebrune blomster med en violet tone og en tydelig duft af chokolade. Den er i familie med de andre cosmos. Både de vidunderlige orange cosmus og de stolte kavalerer, som er en af de allerbedste sommerblomster. Men disse to formeres fra frø, og meget nemt endda. Chokoladecosmos sætter ikke frø. Den er en knoldvækst ligesom georginer og behandles på samme måde: Ned i en stor potte engang i marts–maj, hvor den skal stå og vokse sig til, til den kan komme ud. Den bliver ca. 50 cm høj og blomster meget længe. Om efteråret sætter man den et køligt, men helt frostfrit sted, hvor den så står og venter til næste forår.

Mange har dog oplevet at blomsterne ikke var helt mørke nok, og at blomsterne ikke havde den rigtige chokoladeduft, hos de planter man kan købe i planteskolerne, Det handler om, at de fleste, der sælges, er hybrider, som bliver store og flotte, men altså mangler selve charmen ved chokoladecosmos. Dem vi forhandler er selve arten, og de er, som de skal være.

Bibernelle
Der findes et par staudebiberneller, som er dejlige. Det handler her om den almindelige bibernelle, som er en spiselig staude med meget fine, bregneagtige blade, som man kan spise om foråret. Senere får den lyserøde blomster, der ligner bær, og den sår sig villigt, når man først har den. Den er fin nok til staudebedet. Løvet er ca. 30 cm, blomsterne har lange, lette stængler på ca. 50 cm. Bladene smager fint agurkeagtigt om foråret, før de bliver for grove.

Nigella
Også her er der enorm variation. Storblomstrede Nigella hispanica ’Transformer‘ med sære frøkapsler og limegule blomster, ’Mrs Jekyll’ som er oxfordblå og de almindelige dejlige Jomfru i det grønne. Men den, jeg vil fremhæve, er den spiselige Nigella, Nigella sativa, med de aromatiske og stærke frø, som man spiser på brød, i curries, ristet på nye kartofler. De begynder nemlig rigtig godt som sommerblomst med de fineste hvide, årede blomster som er i umiskendelig familie med de andre Nigella. Det er så vidt jeg ved kun frøene fra Nigella sativa, som er spiselige. De andre, jeg har prøvet, smager ikke ret godt.

Citronhestemynte
Monarda er en stor famile, mest stauder med aromatiske blade og blomster, men citronhestemynte er særlig. Den er enårig og har den vildeste citronduft, som gør den velegnet som krydderurt, og ikke mindst som en fin og frisk the. Men selvom den slet ikke havde duft, ville jeg dyrke den alligevel for de eksotiske og vanvittigt flotte blomsteraks i nuancer af violet, lilla og lysegrøn. Den bliver ca. 50 cm og er en showstopper i en potte. Den er fin at tørre, og den beholder farverne!

Gurkemeje er en flerårig plante i meget nær familie med ingefær. Hvor den vokser i troperne. bliver den 2 meter høj med lange lancetformerde, aromatiske blade og de vildeste blomster. I Indonesien bruger man moderroden som medicin, og de nye rodknolde som farve og krydderi.

Vi har noget så sjældent som friske gurkemejeknolde, som man kan vælge at bruge direkte i sin mad, for eksempel til at krydre sine ris med, som bliver knaldende gule, eller at plante i en stor pote inde i stuen. Der skal kun jord omkring rødderne, ikke over, ligesom når man planter ingefær i potter. Den vil vokse til en meget stor stueplante, og så kan man høste sideknoldene efterhånden som den vokser til. Planten har det fint udenfor om sommeren.

Gurkemeje har ikke nogen særligt vild eller stor smag. Det er et baggrundskrydderi, som altid er med i carryblandinger og pickles.

Lam, grøntsager og kager til påsken

fuglebjerggaard.dk/Camilla/mad/paaskemaden/

Glædelig påske
Camilla Plum

Del på Facebook