Opskrifter til julemaden, juleudsalg i gårdbutikken og lidt om året der gik på Fuglebjerggaard

Juleudsalg!

Der er 50% på al julepynt, frankfurtere, frosne ænder, mel, frossent oksekød, andeconfit, alle frø fra 2011, dvs. frø vi har solgt dette år, og en hel del andre ting den 21. og 22. december.

Fra den 23. december til den 1. april holder vi lukket i gårdbutikken, så vi vil gerne have ryddet op på hylderne.

Hvis man er afhængig af vores mel, kød eller andre ting og sager, som ikke kan bestilles i netbutikken, og lider afsavn mens vi har lukket, er man velkommen til at aftale afhentning en hverdag i arbejdstiden, på mail til camilla@fuglebjerggaard.dk.

Bergamotter og pomeranser

Nogle af de eneste rigtige sæsonvarer, som kun kan fås i en meget begrænset periode lige nu, er de friske bergamotter og pomeranser, med hver sin vidunderlige duft og aroma – friske, intense og helt nye. hvis man ikke har prøvet dem før. Brug dem til marmelade, eller i både det salte og søde køkken, de er der nu, og måske januar med. Begge slags frugter er dyrket på Sicilien og kan fås i både netbutikken og i gårdbutikken.

Julemaden, step by step

fuglebjerggaard.dk/Camilla/mad/julemenu/

Og lidt om hvad der er sket i år på Fuglebjerggaard

Som det vil være læsere af sladderpressen bekendt, selvom vi naturligvis kun læser den slags hos lægen og frisøren, så er jeg blevet skilt i år, og har i år for første gang prøvet at drive gården og alt hvad der hører sig til denne her gård med dyr, korn, græsmarker, butikken, køkken, planteskole, plantager, selvpluk, netbutik, haver, osv., alene med mine børn og mine mere end gode medarbejdere.

Det har været helt utroligt spændende, udfordrende og lærerigt at skule drive landbrug, og vi er lykkedes rigtig godt. Vi havde en fin fin kornhøst, vi har høstet masser af foder til dyrene, og vi har udvidet fårebesætningen til det dobbelte. Der går nu 150 får rundt i stalden og på markerne, og udover at jeg forudser mange vågne nætter, når de skal læmme, og at det er ret anstrengende, når de løber væk, så er får en fryd.

Vores næsten nabo Selma Bergenholtz og hendes Border Collier har hjulpet med at flytte dem, når de skulle ud og hjem fra marken på den anden side af vejen.

Og så er der lavet nye systemer til næsten alt og renoveret overalt på gården.

Dyrene bliver fodret i marken og kan frit gå ud og ind af stalden hele vinteren, og det kan de meget bedre lide and at stå i stalden og kukkelure hele vinteren, og så er det også helt kolossalt arbejdsbesparende.

Økologi og energiforbrug, vandforbrug og bæredygtige løsninger i det hele taget hører jo tæt sammen, og vi har gjort os meget umage for at tage fat på at finde bedre løsninger hele vejen rundt, selvom der er langt igen, før vi er tilfredse.

Vi er i fuld gang med regnvandsopsamling, og det har allerede i år sparet mange, mange kubikmeter grundvand. Vi samler vand fra tagfladerne i store plasticbeholdere, og pumper det over i en kolossal gammel gylletank under gulvet i den gamle svinestald, og bruger det til havevanding hele sommeren. Dyrene får nu også regnvand, når det da ikke er frostvejr.

Vi har fået mobile hegn med solpaneler, og fjernet alle andre elektriske hegn og hegnspæle, og det er smukt. Vi har drænet og ryddet op over hele gården.

Humlemarken er nedlagt og skal være børnehave for alle de nye lam, som har bedst af at gå et sted, hvor der ikke har græsset får i mange år. Planteskolen er udvidet meget, og køkkenhaven var flottere, end den nogen sinde har været i år. Der blev etableret en fin ’byhave" og et stenbed som inspiration for os selv og vores gæster, og så fik æbletræerne en tiltrængt tur over knæet.

Der er blevet beskåret meget kraftigt og fældet mange træer, som ikke gav ordentligt, selv efter at de havde fået chancen i næsten 15 år. Gamle sorter er dejlige, og det er nogle af de nye bestemt også, men kun hvis der kommer mange æbler. Og vi har plantet nye træer, mest blommer, som giver virkelig fint hos os. Måske fordi der er så mange forskellige sorter, at selv de vanskelige bliver bestøvet.

Vi havde selvpluk af æbler for første gang, og det var en meget stor succes. Gæsterne slæbte hjem i kassevis, og det var dybt tilfredsstillende at se træerne blive tømt for skønne æbler. Resten af æblerne og nedfaldsæblerne står nu og bobler i tønder, spande og kar, for drengene har lavet cider til den helt store guldmedalje.

Der er nu krydderifabrik i det gamle traktørsted/bryggeri, hvor vi maler og rister alle vores krydderiblandinger, og der er pakkecentral og frøtørring, hvor der før var fårestald/malteri.

Der mangler stadig mange, mange ting: Dyrehegn, isolering af stuehuset, pudsning og kalkning, alle træbygninger skal have finsk trætjære, ammetræerne skal fældes i alle hegn, drivhusene skal have linolie, og der skal lægges fliser og beskæres endnu mere. Vi mangler ikke noget at tage os til i de kolde måneder.

Og så har vi fået ny nabo.

Niels Peter Flint, som arbejder intenst med bæredygtigt design og især mikrobyggeri, er flyttet ind i no. 6, og jeg håber, der vil skyde små økohuse op som paddehatte efter regn i det kommende år.

Nye posttakster har gjort det muligt at sende vores skønne mel i netbutikken, og den har vi i det hele taget udvidet med rigtig mange af vores egne produkter, madvarer, alle de sære og vidunderlige ting, som gør ens madlavning til et eventyr, uundværligt dims – faktisk det meste af hvad vi sælger i gårdbutikken.

På Niels Peter Flints initiativ afholdt vi to koncerter i sommers, og det var skønt at bruge stedet til noget helt andet. En fin koncert med indiske og danske musikere i laden, som var pyntet op til indisk festforestilling, og en koncert med bl.a. Thomas Agergaard og Marilyn Mazur lørdag aften til høstmarkedet. Og vi bliver ved med det. Mange ting er i støbeskeen.

Høstmarkedet var smukkere og mere mangfoldigt end nogen sinde før. Vi lavede Foodstock for første gang, men ikke sidste. Idéen er at vise den underskov af skønne og skøre økologiske madproducenter, avlere, importører, håndværk, aktiviteter og projekter, som syder og bobler lige under overfladen på det mere mainstreamøkologiske, som vi møder i supermarkederne. Hele marken bag planteskolen var fyldt op med 50 gæsteboder, og der var 10.000 gæster til at opleve det. Vi gør det igen, endnu større!

Vores hjemmeside har været igenem en gennemgribende smukkesering, vi har fjernet alt muligt gammel skrammel, den har bedre funktion, bedre fotos, den er nu mere logisk, og der er ufatteligt meget stof og ikke mindst mange flere billeder og farver! Den er stadig old school, og jeg får ugentligt henvendelser fra velmenende webeksperter, som synes, det er synd for os, at vores hjemmeside er så håbløs, men jeg – og de fleste læsere – er nu glade for den!

Og så har jeg også lige fået skrevet to bøger, Camillas Køkkenhave og Helt i Kage, og optaget en serie tv-programmer for DR2 om krydderurter.

Juleferien er velkommen, det skal indrømmes.

Det nye år byder på 4–5 nye bøger, som skal skrives: En om krydderier, en om krydderurter, to små syltebøger; en om hvordan man konserverer chili og tTomater og en om at konservere bær og frugt, og så måske en lille bitte bagebog.

Og så begynder det hele gudskelov forfra, derude, lige om lidt.

God jul og godt nytår
Camilla Plum & Co.

Del på Facebook