Chutneykrydderi  er en aromatisk, og lidt stærk blanding af hele krydderier, i den varme ende af krydderispektret.

 

Det kan bruges til chutneyen herunder, men også til i mindre mængder at efterkrydre en aromatisk gryderet,/curry som man ville bruge garam masala. Mal 2 spsk af krydderiblandingen til et fint pulver i krydderi eller kaffekværn, steg et øjeblik i varm olie før det tilsættes retten 5 min. før den er færdig 

Hvis man ikke vil have de hele krydderier nede i sin chutney kan man binde dem ind i en gazepose, som bages med, og fiskes op før chutneyen kommes på glas.

Bemærk at chutneyen er uden løg, og det betyder at den i virkeligheden kan bruges i både det salte og søde køkken, til ost, kage, og så selvfølgelig til krydret mad.

Metoden med at bage chutneyen i ovnen betyder at frugten bevares i forholdsvist hel figur, og ikek koger ud til en grødet konsistens, som frugten gør hvis man koger chutneyen i en gryde.  Selv æbler beholder faconen, og bliver afhængig af sorten, spiseæbler bliver bedst,  gennemsigtige hele stykker æble, genemtrukket af krydderier, i en tyk klar saft.

Meget smukt, og meget anvendeligt.

Frugt chutney

 2 kg blommer, mirabeller, æbler, pærer, kvæder, tomater uden sten/kernehus

600 g sukker

4-5 dl æbleeddike

1 dåse ’Chutneykrydderi’

Kom det hele i en bradepande, vend godt rundt og stil det i ovnen ved 175 grader.

Her skal det stå og koge ind, medens man holder øje med at det ikke branker. Det tager mindst en time. Hvis det begynder at branke lægger man sølvpapir over, men kun løst.

Smag til efter 30 min. med sukker/eddike, hvis frugten er meget sur skal man måske helt op på 1 kg sukker.

Kom chutneyen på glas der er pasteuriseret ved 150 grader i ovnen, i en halv time. Lågene skoldes i en gryde kogende vand, umiddelbart inden de sættes på.