Kyllingebrysterne kan købes for sig selv, men det bliver bedst hvis man skærer brysterne af to gode store kyllinger og bruger resten af kyllingerne til noget andet. Lårene og vingerne kan steges med honning, hvidløg og citronsaft i ovnen, skrogene kan man koge en dejlig suppe af.

En virkelig dejlig hverdags kylling, dejlig til tacos, nachos, eller i wraps med guacamole , og salsa og masser af friske grøntsager. eller med avocadosalaten nedenunder

Mexicansk Kylling i Yoghurt

4 kyllingebryster

3 dl sødmælksyougurt naturel

2 spsk dijonsennep

1½ spsk mexicansk kryddeii

2 fed hvidløg

1 stor tsk salt og en halv tsk peber

olivenolie til at stege i

Knus krydderiblandingern helt i en morter, Del bryststykkerne på langs i 3 stykker med en kniv. Vend alle ingredienserne til marinaden sammen. Vend kyllingestykkerne i marinaden. Lad dem ligge der i mindst 6 timer. Men de bliver kun bedre af at ligge et døgn. Tag kødet op af marinaden og dryp lidt af i en sigte.

Der skal stadig sidde myriade på kødet.

Når alt det andet til maden er færdigt steger man kyllingen, det går hurtigt. Varm en stor pande op til den er meget varm, hæld 4-5 spsk. olivenolie på og vent til den er meget varm. Kom kyllingestykkerne på og lad dem ligge i 2 minutter, vend dem med en paletkniv eller stegepincet og lad dem stege færdig 1-2 minutter på den anden side. Imens de steger skal man lade dem ligge stille på panden.

Når kyllingen er færdig kommer man marinaden på panden og koger den igennem i 3 minutter. Hvis det bliver meget tykt kommer man en lille smule vand i. Spis som sauce.

 

Chili con carne

 

2 kg bønner, 1 chili, 1 hvidløg, sort peber, salt

2 kg oksebov

œ-1 dåse Mexicansk krydderi efter smag.

3-4 dl olivenolie

1 kg løg i kvarter

10 røde pebre i strimler

salt 500 g tomatpure

6 dåser flåede tomater

100 g mørk, god chokolade

creme fraiche

frisk koriander

Bønnerne kan være store butterbeans, borlotto, canelli, brune, hvide. De skal blødes op fra om morgenen, i rigeligt koldt vand. Skyl og sæt dem over ilden i friskt, saltet vand med et laurbærblad, en chili, hele peberkorn, og et overskåret hvidløg. Kog op, skru ned og hæld vandet fra når de er knapt møre. Man kan også koge bønnerne dagen før. De skal køles hurtigt ned når de er kogt.

Skær boven i store tern på 3x3 cm. Ordn grønsagerne. Varm en meget stor gryde op med halvdelen af olivenolien. Heri steges først løg, og når de er brunet og ret bløde kommes krydderiet i. Steg til det dufter helt vildt. Tag det op. kom resten af olien i og varm op igen. Brun kødet( og benet) i gryden på alle sider. Kom peberfrugterne i og lad dem brune lidt med. Tilsæt tomatpureen, og lad den stege til den bliver helt tør. Så skal tomaterne i, og så løgene igen. Kom vand på til det står op om kødet, men ikke mere end nødvendigt, det kan man gøre undervejs hvis det truer med at koge tørt.

 

Kog chilien sagte til kødet er mørt. Hertil kan man forberede dagen før.

Når chilien skal spises blandes kød og bønner. Hak chokoladen og kom den i gryden. Kog op og smag til med salt og peber.

Server med en klat creme fraiche, og et godt drys frisk koriander over.

Salsa med palmesukker

til 4 personer

2 spsk palmesukker,1 spsk sennepspulver

En dl olivenolie

En smule vand

2 tsk. groft salt

4 tomater

1-2 røde pebre

Et stort løg eller et bundt forårsløg

2 fed hvidløg

1 rød chili

1 lille agurk

1 dl æbleeddike

1 håndfuld hakket frisk koriander

Lille smule frisk, revet ingefær

Hak grøntsagerne fint, bland det hele, og lad det trække en times tid.

Avocadosalat

Salsaen bruges som dressing på en meget smuk salat af halve avocado. Beregn en avocado til hver. De skal være modne, og give efter for et let tryk, men ikke på nogen måde splattede. Skær avocadoerne over på højkant, og vrid dem fra hinanden. Pil stenen ud og skræl avocadokinderne med en lille spids, skarp kniv. Læg dem på et bræt og skær den fede ende i tynde skiver, men ikke helt igennem hele længden. Læg den på et fad og giv dem et lille vrid, så skiverne folder sig ud, hæld dressingen over.

Man kan også Bruge de mumsede avocadoer til fyld i en meget skøn wrap, hvor resten af fyldet er nogle virkelig gode sticks med krydret oksekød.

Tex-mex sticks med oksekød

til 4 personer

600 g meget mørt og velhængt oksekød i flade, store tern

2 fed moset hvidløg

1 tsk. hel spidskommen

1,5 tsk. paprika

1,5 tsk. salt

1 tsk. knust sort peber

1 tsk. tørret oregano

en smule olivenolie

en spsk limesaft

Bland det hele i en skål, og lad det marinere et lunt sted i to timer, eller gerne meget længere, men så skal det i køleskabet. Stik kødet på træpinde der har ligget i vand en halv times tid, og steg dem på grill, eller en grillpande med en smule olivenolie på, ved høj varme til de er skønt brune udenpå.

Spis med avocadosalaten, og masser af grøn salat og brød, eller rullet ind i lune hvedetortillas med avocadosalaten, en klat creme fraiche, og en dusk frisk koriander.

Man kan Bruge de mumsede avocadoer til fyld i en meget skøn wrap, hvor resten af fyldet er nogle virkelig gode sticks med krydret oksekød.  eller den krydrede Yoghurt kylling  

Tex-mex sticks med oksekød

til 4 personer   

600 g meget mørt og velhængt oksekød i flade, store tern

1,5 tsk. salt  2-3 spsk Mexicansk krydderi

en smule olivenolie

en spsk limesaft   Bland det hele i en skål, og lad det marinere et lunt sted i to timer, eller gerne meget længere, men så skal det i køleskabet. Stik kødet på træpinde der har ligget i vand en halv times tid, og steg dem på grill, eller en grillpande med en smule olivenolie på, ved høj varme til de er skønt brune udenpå.   Spis med avocadosalaten, og masser af grøn salat og brød, eller rullet ind i lune hvedetortilla.