Mild carry

En rødlig, fyldig og ikke specielt stærk carry med varme toner. Den mangler helt den karakteristiske bukkehornsfrø smag som er så typisk for madrascarry, og er den smag som de fleste forbinder med carry, dvs. at den er meget indisk, men ikke mere end at den kan indgå i et almindeligt u - indisk måltid.

Den kan bruges i alle carryretter med lam, kylling og grøntsager, eller mere hverdagsagtigt simpelthen smøres ind i overfladen på kød der skal steges, både lam, okse, kylling er skønt. Krydr evt. også med hvidløg og steg på grill eller grillpande.

 

Lav evt. en våd carry ved at støde carryen med tre fed knust hvidløg, 1 spsk groft salt og 3 spsk olivenolie. Carryen smøres ind i overfladen på en hel kylling., eller en lammebov, der steges som sædvanligt.

 

Boller i karry

 

 

Opskrifter:

 

Boller i karry

 

Bollerne her har lidt mere grumf end de gængse. De kan laves af lammekød, eller kalv/flæsk hvis man hellere vil det.

 

Til 4 personer

 

Fars til boller:

500 g hakket lammekød

1 tsk. stødt spidskommen

3 tsk. tørret mynte

1 tsk. stødt koriander

1 dl piskefløde

1 almindeligt løg, finthakket

2 spsk hvedemel

1 æg

2 spsk salt og peber

 

Karrysauce:

2 æbler, udkernede og i både

1 stort løg, hakket

2 spsk rapsolie

1 tsk. tørret mynte

2 tsk. stødt koriander

5 spsk Mild carry

2 spsk æbleeddike

4 cm frisk ingefær, revet

3 spsk korender

2 dl suppe fra bollerne

2 dl piskefløde eller 2œ dl kokosmælk

salt og peber

 

fx Indisk Brinjal (aubergine) pickles

 

Kødboller: Rør alle ingredienser til farsen sammen, til den bliver sej og elastisk. Sæt den på køl i 30 min.

Bring 2 œ l vand og 2 spsk salt i kog .Skru ned til det simrer. Form bollerne med en ske i håndfladen. Kog en prøvebolle, og smag farsen til. Form 5‑7 boller og læg dem i gryden.

Lad dem simre i 7 min. Form en ny portion imens. Tag bollerne op med en hulske. Kog kogevandet ind til œ liter (2 dl til saucen; brug resten som basis for fx en linsesuppe).

Karrysauce: Steg løgene klare og gyldne med krydderierne i en gryde. Tilsæt lidt mere olie, hvis det bliver for tørt. Hæld eddiken på og lad den fordampe næsten væk. Kom æblerne i og lad dem svede og koge lidt ud. Tilsæt suppe og fløde eller kokosmælk. Lad det simre til løgene er meget møre, og saucen er tykt cremet. Smag til. Er det lidt tyndt i smagen, så kog lidt mere.

Er karryen for slap, kan man stege lidt mere af på en pande i olie, før man smager saucen til med den. Hvis man hælder det direkte i, sker der ingenting og det smager af støvsugerpose.

Saucen kan blendes glat, eller man kan mose den med piskeris. Korenderne tilsættes først efter at saucen er blendet. Varm boller og sauce forsigtigt op sammen. Spises meget varmt med bhasmattiris og en hot-sød-syrlig indisk pickles, helst aubergine eller mango.

 

 

 

 

Karrysild

Glas kryddersild, af god kvalitet

1 helt æg og 1 æggeblomme

3 dl neutral olie

4 spsk. æbleeddike

2 spsk. saltede capers, med salt

5-6 spsk. karry

1 spsk. godt aromatisk sukker

1 dl creme fraiche

Rør en mayonnaise, nemmest i foodprocessor. Først røres æggene med capers, og olien tilsættes i en tynd stråle til den er brugt op. Uden foodprocessor hakkes caperserne fint, ellers samme fremgangsmåde. Rør creme fraiche i. Smag til med eddike, karry, sukker og evt. salt. Skær sildene i små stykker og lad dem trække i lagen til næste dag.