Mad med Arabiske toner

Det er både besynderligt og skamfyldt at måtte konstatere at det i løbet af ganske få år er blevet moderne at være småracistisk.

For mennesker der arbejder med mad ville det simpelthen være vanvittigt at være forbeholden i sin holdning til fremmede, og deres kultur i og med at al indflydelse på både den mad vi kan lide at spise, al inspiration og alle nye råvarer kommer udefra. I disse år kommer den væsentligst fra det fjerne østen - og ikke mindst de arabiske kulturer.

Hvor ynkværdigt ville det ikke være at snerre af arabere mens man spiser hummus, hvor tåbeligt at mene noget halvunderbygget og nedladende om kulturer som udover lægekunsten og hele grundlaget for agerbrug og teknik har givet os mandler, ris, citrusfrugterne, safran, dadler, sorbet, pistacier, druer, figner, kvæder, hvede, oliven, samtlige krydderier, ferskner og abrikoser, blommer, grana­tæbler, agurker, auberginer. Og ikke at forglemme; en skat af tilbe­redninger som vi på bedste mellem­folkelig vis har gjort til vores egne.

De af vores kulinariske traditioner som rækker længst tilbage er alle stort set alle inspireret af araberne. Deres handel med Iran/Irak, det fjerne østen, Indien og Mellemøsten, som de sad godt og grundigt på indtil det lykkedes portugiser­ne at finde søvejen til Indien.

Efter Muhammed bredte den arabiske kultur sig over hele Nordafrika og langt op i Spanien. Det var en regelret besættelse, som sikkert ikke er gået stille af, men i modsætning til andre besættelser havde araberne sans for at bruge hvad der var hvor de kom frem. De tillod med modifikationer både religionsfrihed og andre spisevaner. De tidligere arabisk besatte områder i sydspanien har i dag en af verdens rigeste madkulturer, med tydelige arabiske træk, men også træk fra sefardiske jøder, berbere og kristne.

Nogle århundreder senere, efter de noget mislykkede korstog, tog de klogeste korsfarere og tempelriddere ved lære og hjembragte både viden, og en skatkiste af alle de afgrøder frugter og madvarer de havde lært at kende i det hellige land. Kundskaberne - og lægekunsten blev udbredt gennem klostrene, der udover at fungere som religiøse centre i lige så høj grad så deres mission i at udbrede kundskaber indenfor agerbrug, havebrug, urter, teknik og madvarer.

Uden araberne ville der desværre ikke være kanel og nelliker eller muscat i gløggen, ingen ingefær eller allehånde i julekagerne, ingen rosiner, svesker, dadler, figner, tørrede abrikoser i noget af det, og slet ingen marcipan som er en rent arabisk opfindelse, selvom italienerne efter den arabiske tid på Sicilien siger det er deres.

Skikken med at tilberede kød med tørret frugt som i juleand med æbler og svesker er en persisk opfindelse som araberne bredte ud over verden.

Der var kort sagt ikke meget jul uden araberne, ikke underligt de beder om respekt.

Ricciarelli

Den italienske version af bløde marcipankager, ricciarelli er en fantastisk ting. Appelsinsma­gen, som man yderligere kan forstærke med orangeblomstvand giver både en duft af Siena, og det lykkelige arabien.

Spis dem til en kop duftende kardemommekaffe.

250 g spanske, smuttede mandler

200 g sukker

50 g syltet pomeransskal

2 æggehvider

1 nip bagepulver

1 tsk orangeblomstvand

flormelisdrys

 

Mal mandlerne i foodprocessor med pomeransskallen til det er fuldstændigt pulveriseret. Bland til en dej med resten af ingredienserne minus flormelis.

Rul dejen til pølser mellem håndfladerne. De skal være ca 2 cm tykke og 6 cm lange. Læg dem rå bagepapir på en plade. de flader ikke ud under bagningen. Tryk pølserne ud til hver sin aflange, tilspidsede kage, på ca 5X8 c. Drys med et tykt lag flormelis. Bag ved 175 grader i ca et kvarter. De skal ikke være brune, men måske en smule gyldne i kanterne.

Toddy kan være mange ting, denneher er så spruttet man vil have den, men smager også dejligt helt uden - til børn for eksempel.

Som alternativ til den rimeligt gennemprøvede gløgg kan den stærkt anbefales.

 

Æbletoddy

4 l æblesaft eller æblemost

mindst 4 dl brun, god rom, gerne en hel flaske

200 g rørsukker

1 flækket vaniljestang, skåret i tynde skrå stykker

10 stjerneanis

saft af 1 citron

tyndt skrællet gul sal af citronen

1 spsk kardemommefrø

 

Man skal tage mængden af sukker og citron med et gran salt, hvis saften er enten meget sur eller sød skal der justeres.

Kom alt undtagen rom i en gryde og varm op. Lad det trække et par timer, gerne til næste dag. Ved serveringen varmes op igen, til lige under kogepunktet, hæld rommen i og drik det meget varmt.

Man kan stikke en cassiakanelstang i hvert glas for både syn og smags skyld. Men der skal ikke kanel med og trække i selve drikken, det overdøver fuldstændigt den ret elegante smag.

 

Brune kager

Det er simpelthen nogle meget gode, sprøde, krydrede brune kager.

Brune kager har det aber dabei at de kan skille hvis man ikke følger opskriften, og så skal der æltes alvorligt grundigt. Uopløst potaske er ikke sjovt at få i munden. Men der er meget langt ned til de færdigkøbte, så de er enhver umage værd.

Dette her er en stor portion, rul den til stramme ruller pakket først i smørre­brød­spapir, og så flere lag film. Opbevar i køleskabet, eller på frost. Det er nemmest at skære dem meget kolde, og dejen bliver kun bedre af at lagre et par uger. Så bager man løbende, og får glæde af brunkageduften flere gange.

 

1 kg mel

500 g smør

500 g sukker

125 g smuttede mandler

150 g sukat

250 g lys sirup

15 g stødt kanel

7,5 g stødte nelliker

1 spsk stødt kanel

1 tsk muscatblomme

15 g potaske

reven skal af halvanden citron

 

Smør sukker og sirup sættes over ilden i en tykbundet gryde. Når det kommer i kog tages gryden af ilden. Opløs potasken i lidt øl, den skal røres til den er fuldstændigt opløst. Kom potasken og krydderierne i gryden og rør grundigt. Hak mandlerne meget groft og rør dem i. Køl helt af, det skal stå køligt, men ikke være køleskabskoldt, bare noget koldere end stuetemperatur. Nu - og ikke før æltes melet i, ikke nødvendigvis det hele.

Tril til tykke pølser, pak ind som ovenfor beskrevet og bag dem efter mindst 24 timer. Skær meget tyndt ud med skarp kniv, eller pålægsmaskine, læg på bagepapir og bag ved 175 grader til de akkurat er gennembagte. Sprødheden kan først bedømmes når de er kølet af. Brune kager der har fået for lidt er bløde, hvis de har fået for meget bliver de bitre. Hold øje.

Når de er helt kolde lægges de i lufttæt dåse eller patentglas. Men bag dem hellere lidt ad gangen. 

 

Her kommer så én af de mest interessante måder med fisk, spicy, meget arabisk og meget velegnet til både nytårsaften, og en dag hvor man må have noget helt andet end jul.

 

Thomas´ arabiske torsk

Chutney:

1 dåse flåede økotomater - de er bedre end friske på denne årstid

stort bundt frisk koriander

1 spsk ristet spidskommen

1 tsk harissa

1 dl sød soya

250 g tørrede tomater

1 dl olivenolie

salt og peber

 

1 kg torskefilet, i passende stykker

 

Rist spidskommen på en tør pande til de dufter, knus i morter eller kaffekværn.

Kør med resten af ingredienserne, dog ikke torsken i foodprocessor til en tyk chutney.

Smag til med salt, de tørrede tomater kan være meget salte.

Vend torskestykkerne i chutneyen i et et stort ildfast fad. Fiskestykkerne skal have god plads ellers koger de istedet for at stege.

Lad det marinere til dagen efter, filmet i køleskabet.

Bag ved 160 grader i 10-15 min. Spis med brød og cous cous.

 

Jule cous cous

4 pers.

 

300 g cous cous

15 hele, let knuste kardemommekapsler

3 kanelstænger

1 spsk salt

en håndfuld hakket tørret frugt, korender, dadler, abrikoser

50 g smør

 

Kom alt det tørre i en skål, hæld kogende vand på til det dækker cous cous´en med en cm. Pisk igennem med et piskeris og læg enten et låg, eller film over skålen. Vent ti min. Hvis det er for tørt kan man give mere kogende vand, ellers fluffes cous cousen op med to gafler, mens man fordeler smørret. Spis varmt.

 

Brændte mandler

 

Der er to skoler indenfor brændte mandler, den ene sværger til mandler dækket af karamel. Den anden mener at stadiet inden karamel, hvor sukkeret er sært mat og lavaagtigt er det eneste rigtige. Forskellen består bare i hvornår man stopper processen, jeg hælder til lavamodellen. Hvis man vil have mere karamellisering lader man mandler blive over varmen et par minutter mere.

Man kan også bruge andre nødder, men man skal holde sig fra slavemodellen som er peanuts, det smager skrækkeligt.

Man kan krydre med kardemomme, kanel eller lade være. Hvis man vil have mandlerne lidt ekstra ristede giver man dem 15 min ved 150 grader i ovnen først.

2 dl vand

2 dl usmuttede spanske mandler

2 dl sukker

en lille knivspids salt

evt. en knivspids stødt kardemomme eller kanel

 

Kom det hele i en tykbundet gryde og sæt den over stærk varme. Lad det koge under sporadisk omrøring til det tykner. Fra da af skal man røre non-stop. Rør til sukkeret bliver tørt, lyserødbrunt, lavaagtigt, og hænger fast på mand­lerne. Hæld dem straks ud på en plade der tåler varme, og skil dem ad med to gafler.  Køl af, og spis. De holder sig sprøde i en tæt dåse.

 

Ras el-hranut

 

En krydderiblanding af mytologiske dimensioner, denne ras el-hranut. Den er marokkansk, men minder meget om den barharatblanding man bruger på den arabiske halvø, et rigt solsvendent ørkenkrydderi af alle de mest potente og fata morganafremkaldende dufte fra de varme lande. Krydderiet bliver brugt til særligt festlige lejligheder, til at stege de duer i der skal i den traditionelle overdådige marrokanske tærte med duer og marcipan. Oprindeligt har man også brugt en særlig lille giftig bille med særligt erotisk fremmende evner som ingrediens, men det er man vist stort set gået bort fra, og selv uden er det rigeligt ophidsende.

Nogle laver den med både rosenknopper og lavendel, nogle uden. De tørrede blomster indgår i urtekrams sortiment, og det man ikke lige kommer i sin ras el-hranut kan man jo lægge i små fine poser mellem lingeriet. Jeg har brugt den til at vende bøffer i, til at krydre vildt med, til sammenkogte retter, og jeg skal prøve meget endnu.

Forholdene mellem krydderierne kan man ændre meget på - de ligger ikke fast. Her en bare min version.

 

6 spsk spidskommen

3 spsk corianderfrø

1 spsk kardemommefrø

 

3 stænger kanel

1 spsk hel, sort peber

1 spsk kommen

1 spsk stødt gurkemeje

1 spsk stødt ingefær

4 spsk paprika

1,5 spsk lavendler

3 spsk rosenknopper - helst fra damascenerroser

 

De første seks krydderier ristes på en tør pande til de dufter. Hæld op i kaffekværn eller morter. Rist de stødte krydderier meget kort på den samme pande, og kom dem op i kværnen sammen med blomsterne. Knus til pulver. Opbevar tørt i et patentglas og brug indenfor et par måneder.

 

Camilla Plum