Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Sort Himalaya salt

I Himalaya har de endnu et særligt salt, 'Kala namak', der lugter og smager som kom det direkte fra helvede, bragt af de Røde Bude med lange haler og fine må horn. I de udstrakte salthorste i Himalaya, som er nogle af verdens største stensalt forekomster, er der områder som i urtiden har været gennemtrukket af svovlholdigt vand. Formentlig fra vulkanudbrud. Det brydes og bages traditionelt i lukkede lerovne, som forvandler den rene svovl til relativt mere velduftende, om end stadigt udfordrende svovl-forbindelser. Saltet bliver i hel form næsten sort med en rødlig glød, og er smukt på den sære måde, som sjældne og særlige råvarer kan være. I stødt form er det grå-lyserødt. Man laver det nu syntetisk, så sørg for at få det oprindelige som ikke er tilsat sære ting. Det er klogest at købe Ayurvedisk sort salt, som er rent og dejligt. Det har en helt besynderlig svovlduft og minder om trøfler - eller for de uindviede om hårdkogte æg, for ikke at sige solopgang med stinkbombe.

Det skal ikke sådan direkte smages, men anes, og når man smager det, ved man, at det er noget, man har smagt før, i indisk mad, og bare ikke har været i stand til at identificere. Velsmag er ikke altid lettilgængelig, ofte er den bygget op af elementer, der hver for sig er virkelig sære, men først i mødet får sin værdi.

Sort salt er også en vigtig del af Ayurveda, den ældgamle traditionelle indiske medicin. Sort salt har en helt særlig smag, mindre venligt kan man sige at det lugter af rådne æg, mere venligt er det meget interessant. Det er også en helt uundværligt smag i et hav af specialiteter fra Kaukasus til Bangladesh. Som regel kombineret med Yoghurt, variationerne er utallige, men det kan være en salt Lhassi, med grøn chili og curryleaves, eller i en Raita med ristede sorte sennepsfrø

Helt uundværligt er det i Chaat, en slags indisk nachos, som kan fås overalt på gaden i Indien, og som mange spiser til morgenmad. Chaat er i sin helt simple form en salat af kogte kartofler, kogte kikærter, rødløg frisk chili, masser af koriander, og stegte små indiske snacks, der er lavet af kikærtemel eller linsemel. De kommer ovenpå til allersidst og giver en sprødhed som ikke er i grøntsagerne, lidt fedme og et eller andet udefinerligt , som bare er godt, som det altid er når ingredienser tilsammen giver et bedre regnestykke, end hver for sig.

De er også krydrede med sort salt og er en skøn, omend meget særpræget snack i sig selv. Chaat'en kan elaboreres i det uendelige, friske grøntsager som agurk, peber, blomkål, ærter, tomat, blandes i eller dynges ovenpå, og hele herligheden krydres med Chaat Masala, frisk lime, og serveres med tamarindpulp og en enkel Raita.

De indiske snacks skal man i en indisk butik for at få fat i.

Det sorte salt får hele herligheden til at gå op i en højere enhed, selvom man tror det er løgn at det kan smage så godt.

Flere krydderier og opskrifter.
Krydderierne kan købes i netbutikken…