Flere krydderier og opskrifter… Krydderierne kan købes i netbutikken… PalmesukkerPalmesukker udvindes af sukkerpalmer, og der er flere slags. Sukkersaften tappes fra blomsterne, som man først må binde stramt sammen for at forhindre dem i at åbne sig, derefter banke med stokke for at mørne dem, og gradvist tvinge ned så de peger nedad, og kan tappes i spande. Til sidst skærer man spidsen af blomsterne og lader saften flyde. Hver morgen tømmer man spandene og giver blomsten at friskt snit. Efter nogle uger er tiden forbi. Men sukkeret skal koges hver dag, ellers gærer den søde saft til toddy, eller palme¬vin, som jo er strengt forbudt i de muslimske lande. Sukkersaften koges ind i store kedler, røres til den bliver ensartet krystallinsk, ligesom honning, og støbes til sukkertoppe, terninger, blokke, knolde, eller små halvkugler alt efter hvad man har for hånden. Halvkuglerne kommer sig af at sukkeret bliver hældt i overskårne meget tykke bambusstokke, der i deres led netop har en halvkugleformet fordybning. Der findes også en rørformet type, der støbes i hule bambusrør, og sælges i skiver.
Hvor mørk sukkeret er afhænger af palmen. Palmesukker kan fås i de fleste indvandrerejede butikker, indiske, pakistanske, asiatiske, men ikke mellemøstlige. Det kan også købes på www.danmission.dk og www.shopasia.dk.
Det er ikke sødmen i sig selv der er det interessante ved palmesukkeret, hvem pokker kan falde i svime over en pose hvid gift fra Danisco ?. Næ det er alt det andet dette sukker også kan. Alle nuancer af tørret frugt, solbær og druer, citrus og karamel, vinøs fylde, syrlighed a la æblesyre, en helt utrolig kompleks smag som alligevel ikke er kraftig nok til at overdøve smagen af de andre råvarer når man bruger det.
Det er fantastisk til at runde gryderetter og saucer, marinader og wok mad af med, og så har det den mest forunderlige konsistens. Der findes nogle få ting som er og bliver sære konsistensmæssigt, fordi de har flere af dem på en gang. Det orientalske sesamslik Halwa, der både er tørt og saftigt, skærefast og splintrende, blødt og hårdt, for ikke at tale om kartoffelmelsjævning der både er fast og flydende, knirkende og osteagtigt på én og samme gang. Palmesukkers særlige trick er at være hårdt som sten, og alligevel kunne smuldres med fingrene. Når man knuser det bliver det cremet og sejt, perfekt i kagedej. I væske opløser det sig selv på ingen tid. Ikke mindst er det skønt i kager, enhver saftig, frugtrig, krydderduftende kage bliver helt utroligt aromatæt med palmesukker. Her er til store 3 kager, så er der lidt at give væk af. Julekage med palmesukker
Pisk smør og sukker hvidt og cremet. Bland alt det tørre. Hak frugten, og bland med lidt af melblandingen, så det hele ikke klistrer sammen. Snehvid Juleglasur
Romtoddy med palmesukkerpr. person:
Bland det hele i et stort glas. En særligt udvidet form for romtoddy, som rundes af med krydret smør. Det lyder underligt, men smager skønt. Hot Buttered Rhumtil 8 personer - der overnatter
Rør smør, sukker og krydderier cremet. Hæld kogende vand over rommen i høje glas og lad gæsterne selv komme en ordentlig klat krydret palmesukkers¬mør og en citronskive oven i. Mulled cider med palmesukkertil 4 personer
Varm cideren op i en gryde med citron, vanille og kanelstænger. Fordel i høje glas og lad gæsterne selv komme rom i, og søde med sukkeret. |